Gazete Vatan Logo

Ev alma komşu al

Era Türkiye’nin araştırmasına göre, ev alanlar ulaşıma değil önce komşusuna bakıyor. Ev alım süreci 12 haftaya kadar uzuyor. İ lk evini alanların çoğunluğunu 35 yaş altı gençler oluşturuyor

Ev alma komşu al

Era Türkiye, Türk insanının ev satın alma alışkanlıklarını araştırdı. Gayrimenkul yatırımı yapma kararı veren tüketicinin konut aramaya öncelikle yaşadığı semtten başladığını söyleyen Era Türkiye Gayrimenkul Direktörü Ufuk Şevki, küçük yatırımcının genellikle taşınmazı 20 kilometre çapında bir alanda aradığına dikkat çekti.

Çalışmaya göre, gayrimenkul yatırımı yapacak kişilerin yüzde 66’sı evli. Alıcıların yüzde 50’si ihtiyaçlarına cevap verecek gayrimenkulü bulup bulamayacakları konusunda, yüzde 25’i de kredi, tapu gibi yasal işlemlerden tedirgin olduğunu belirtiyor. Alıcıların internet üzerinde yaptıkları araştırmalarda en çok dikkat ettikleri noktalar arasında yüzde 40 oranla komşu demografisi var.

Okullar da önemliKomşularının demografik yapısına önem veren Türk halkının yüzde 66’sı bu kritere uygun semtlerden, yüzde 50’si işyerine ulaşılabilme uygunluğuna göre ev arıyor. Ev almaya yüzde 30 oranında etki gösteren faktörlerden biri de bölgedeki okullar. Alıcıların toplu taşıma etkenine göre karar verme oranı yüzde 10 olarak belirtiliyor. Hızla yükselen gayrimenkul piyasası nedeniyle ev alacakların yüzde 95’lik bölümü sabit faizli ev kredilerine yönelirken, ev satın almak isteyenlerin yüzde 33’ü ev sahip olma arzusundan dolayı, yine yüzde 33’ü daha büyük bir eve sahip olmak istedikleri için satın alma davranışı gösteriyor. Şevki, ilk defa ev alanların yüzde 75’inin 35 yaş altı kişilerden oluştuğunu, satın alma süresinin 12 haftaya yayıldığını söyledi.

Haberin Devamı