Gazete Vatan Logo

Ev alacaklara bir iyi bir kötü haber!

Ev alacaklara bir iyi bir kötü haber!

Konut alacaklara bir iyi bir kötü haber var. Kötü haber, kentsel dönüşümde vergi avantajları konusunda Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı anlaşamıyor. İyi haber ise, hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan "Konut Hesabı" açanlara verilecek mali desteğin ayrıntısı netleşti.

Riskli ve kötü yapı stoğunu yaşanabilir hale getirmesi hedeflenen kentsel dönüşümde iki bakanlık arasında anlaşmazlık çıktı.

Hürriyet gazetesinde Gülistan Alagöz'ün yaptığı habere göre, 20 yıl içinde 6,5 milyon konutun yenilenmesini hedefleyen kentsel dönüşüm konusunda Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında anlaşmazlık var.

Çevre Bakanlığı'nın tanıdığı muafiyetler gereği, kentsel dönüşüm kapsamındaki konutlardan noter harcı, tapu kadastro harcı, belediye harçları, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi alınmıyor. Ayrıca konutun 150 metrekareden küçük olması şartıyla KDV de yüzde 1 uygulanıyor.

Ancak Maliye Bakanlığı bu muafiyetlerin sadece konutun riskli alanlarına uygulanabileceğini düşünüp, geri kalanı için tüm vergi ve harçların yatırılmasını istiyor. Bu da sistemi zora sokuyor.

Haberin Devamı

Çünkü diyelim 5 katlı ve depreme dayanıksız bir binayı dönüşüm için alan müteahhit, yapacağı ilave iki üç katın satışından elde edeceği gelirle binayı yapıp her daire sahibine bir daire veriyor.

Çevre Bakanlığı bu ilave katların satışının da vergiden muaf olması gerektiğini düşünürken, Maliye Bakanlığı, "hayır vergiler ödenecek" diyor. Bu sorunu aşmak için inşaat şirketlerinin dernekleri her iki bakanlıkla görüşmeler yürütüyor.

Bu arada hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan konut kredisi desteğinin ayrıntıları da belli oldu. Buna göre, evi olmayanlar bir bankada bir birikim hesabı açacak. Bu hesaba düzenli olarak para yatıranlar üç yıl bu parayı çekemeyecek. 3 yıl sonra devlet hesapta biriken paranın yüzde 20'si kadar ilave bir para verecek. Ancak bu para 15 bin lirayı aşamayacak.