Gazete Vatan Logo

Ev alacaklar dikkat!

‘Faizde yükseliş sürecek, ev almak için en uygun zaman’

Hızlı bir düşüş trendiyle 120 ay vadede yüzde 1’in altını gören ancak yeniden 1.09’a kadar çıkan konut kredisi faizlerindeki yükselişin sürmesi bekleniyor. Uzmanlar, “Faizde düşme beklemiyoruz. Konut alımı için şimdi fırsat zamanı” dedi.

Uzun süredir düşüş trendinde olan ve 120 ay gibi uzun vadede bile yüzde 1’in altını gören konut kredisi faizinde başta Yunanistan olmak üzere yurtdışındaki gelişmeler ve bunların iç piyasalarda yarattığı hareketliliğin ardından konut kredi faizlerinde artışlar yeniden başladı. Geçen ayın sonuna doğru Garanti Bankası, mortgage kredilerinde faiz oranlarının 12 ay vadeye kadar yüzde 0.89’dan 0.95’e, 49-60 ay vadede yüzde 0.95’ten 0.99’a, 61-120 ay vadede ise yüzde 1.05’ten 1.09’a çıkarıldığını duyurdu. Geçen hafta faiz oranlarını 2-3 baz puan artırdığını açıklayan DD Mortgage ise yeni oranları 0-60 ay arasında yüzde 0.95, 61-120 ay arasında yüzde 0.99 ve 121-180 ay arasında yüzde 1.09 olarak belirledi.

Piyasada yurtdışındaki gelişmelere ve Merkez Bankası’nın ‘çıkış stratejisi’ ile ilgili yapmış olduğu açıklamalara bağlı olarak faiz oranlarının yükseleceğine ilişkin bir beklenti oluştuğunu kaydeden Yapı Kredi Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem, bu paralelde konut kredisi faizlerinde de yükselme başladığını ve bunun devam edebileceğinin altını çizdi. Erdem, “Özellikle yılın son çeyreğinde Merkez Bankası tarafından 150-200 baz puana yakın bir faiz artırımı olabilir. Mortgage faizlerinin de bu paralelde yükselmesi söz konusu” dedi.

Fiyat artışına dikkat!

Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, konut fiyatlarının kriz öncesi seviyelerine dönmemesi, faizde de aşağı bir yön beklenmediği için, şu anda optimum koşulların oluştuğunu ve konut alımı için fırsat zamanı olduğunu kaydetti. Tözge, “Konut fiyatları ve faizler ters ilişkili olduğundan uygun finansman koşulları oluştuğunda almak istedikleri evin fiyatı yükselmiş olacaktır. Mayıs-Haziran’da konut piyasası hareketli geçecek” diye konuştu.

Satışlarda gerileme beklenmiyor

2009’da piyasadaki ortalama faizlerin orta ve uzun vadede yüzde 1.66’lardan yüzde 1’lerin altına kadar gerilediğini hatırlatan Yapı Kredi Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem, “Düşük faizin satışlara her zaman olumlu etkisi vardır. Ancak konut pazarında çok sayıda inşaat projesinin olması, proje bazlı kampanyaların devam edeceği beklentisi, fiyatlardaki durağan seyir ve ilkbahar yaz döneminin mevsimsel olumlu etkiler sebebiyle satışlarda önemli bir gerileme beklemiyoruz” dedi.

‘İlk çeyrek konut kredisinde yaşanan en iyi dönem’

Türkiye de dahil birçok ülkede büyümenin pozitife döndüğüne ve enflasyonda artış eğiliminin başladığına dikkati çeken Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ise konjonktürdeki bu değişimin bankaların fonlama maliyetlerini artırmaya başladığını belirtti. Onaran, “Yılın ikinci yarısında bir genel faiz artırımı yapılması bekleniyor. Bu artış, konut kredisi faizlerine de doğal olarak yansıyacaktır. Ancak artış sonrasında bile, konut kredisi faiz oranlarının son derece makul seviyelerde olduğunu ve bu durumun süreceğini düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 2010’un ilk çeyreğini “konut kredisi sektörü açısından şimdiye kadar yaşanan en iyi dönem” olarak nitelendiren Onaran, “Faiz artırımı, bu eğilime olumsuz yansımadı. Önümüzdeki dönemde de bu anlamda olumsuz bir yansıma beklemiyoruz” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı