Gazete Vatan Logo

Euro alarmı!

Türkiye’nin en büyük ihracat kapısı Avrupa’da ‘euro’nun değer kaybı Türkiye ekonomisini tehdit eder hale geldi. Türk ihracatçısı için en az 10-12 milyar dolarlık bir kayıp söz konusu.

‘Euro’nun kaybı Türkiye’yi kaç koldan vuracak?

1-Matematiksel kayıp

Türkiye’nin en büyük ihracat ortağı Euro Bölgesi. İhracat rakamları ise dolar üzerinden hesap ediliyor. Euro/dolar paritesi 1.30’lardayken AB’ye yapılan her 10 milyar euroluk ihracat 13 milyar dolar ediyordu. Parite etkisi ile şimdi aynı rakam tutturulsa bile bu 11 milyar dolar olarak kayıtlara geçecek. 50 milyar euroluk ihracatta kayıp 10-12 milyar doları bulacak.

2-Maliyetler artıyor

Türkiye ithalatını ağırlıklı olarak dolarla yapıyor. Euro Bölgesi’ne yapılan ihracatta dolardaki artış, eurodaki düşüşten dolayı kâr marjları ciddi oranda azalacak. Euro maliyet üzerinde baskı yaratıyor.

3-Rekabetçi fiyatta sorun

Euro ile dolar arasındaki farkın kapanması, ‘euro’nun 3 liralardan 2.60 liralara gelmesi, Avrupa pazarında Türk ihracatçısının rakipleri karşısında fiyat avantajını yitirmesine neden olacak. Bu kayıptan dolayı Türk ihracatçısı pazar kaybı yaşayabilir. Yani matematiksel kaybın yanı sıra reel anlamda da zararlar olabilir.

Haberin Devamı

4-Petrol de tehdit

Her ne kadar petrol fiyatlarının düşmesi enerji ithalatçısı Türkiye için iyi haber. Ancak petrol ihraç eden ülkelere Türkiye’den yapılan ihracatta da sıkıntı olabilir. Bir değerlendirmeye göre, Türkiye geçen yıl petrol parası ile geçinen ülkelere 52 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu pazarlarda yüzde 10’luk kayıp bile 5 milyar dolar daha az ihracat anlamına gelecek.

Komşu’daki seçimler euroya dip yaptırabilir

AVRUPA Merkez Bankası’nın parasal genişleme kararı, euronun direncini düşürürken, bir diğer tehdit olarak da Yunanistan’da bu hafta sonu yapılacak seçimler gösteriliyor.

Yunanistan, AB’den aldığı büyük finansal destekle krizi aşmıştı. Ancak seçimler öncesi anketlerde önde gittiği gözlenen solcu Syriza Partisi’nin lideri Tsirpas tüm kemer sıkma önlemlerini sona erdirmekten söz ediyor.

Ulusal utancı sona erdirme sözü veren lider, AB’den alınan borcun silinmesini isteyeceğini de seçim meydanlarında dile getiriyor. Syriza’nın birinci parti çıkması ve Yunanistan’ın mali disiplinden uzaklaşmasının Euro Bölgesi için yeni bir tehdit olarak algılanması ile paritedeki kan kaybının önümüzdeki hafta başında hızlanabileceği tahminleri yapılıyor.

Haberin Devamı

Merkez’den anında destek

TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracat reeskont kredilerinin kapsamını genişletti. Buna göre reeskont kredisi limiti 15 milyar dolardan 17 milyar dolara yükseltildi. Tutarın 15 milyar dolarlık bölümü Türk Eximbank’a, 2 milyar dolarlık kısmı ticari bankalara tahsis edildi. Ayrıca faktoring firmalarına temlik edilen sevk sonrası ihracat alacaklarına ilave döviz kazandırıcı hizmet ve sevk öncesi ihracat alacaklarına da reeskont kredisi kullandırma imkanı getirild.

İhracatın yanı sıra döviz kazandırıcı hizmetlerden turizm, sağlık, müşavirlik, yazılım ve mühendislik, taşımacılık ile bakım ve onarım da reeskont kredisi kapsamına alındı. Ayrıca Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararının ardından euro bazında mevduat faizlerinin daha da düşmesini sağlaaycak teknik bir adıma imza attı.

Haberin Devamı

TCMB’den yapılan açıklamada, “Bankalar ve finansman şirketlerinin bankamız nezdindeki bloke zorunlu karşılık ve2 gün ihbarlı döviz mevduat hesaplarında tutmakta oldukları euro cinsi döviz hesapları için günlük bakiye üzerinden aylık tahsil edilmek üzere yıllık binde 2 komisyon alınmasına karar verilmiştir” denildi.

Uygulamanın 1 Şubat tarihinden itibaren geçerli olacağını belirten Merkez Bankası, kararın ECB’nin 5 Haziran 2014 tarihinde ilan ettiği negatif faiz uygulamasının uzun bir süre daha devam edeceği yönündeki beklentiler çerçevesinde alındığını açıkladı.

Allah korusun, euro 2.50’ye gerilemesin

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, Merkez Bankası’nın reeskont kredisiyle ilgili aldığı kararı euro baskısının yaşandığı bir ortamda sevindirici bulduklarını söyledi. Kocasert, “İhracatçı için önemli bir haber. Özellikle bugünlerde ihracatçılar kur baskısı altında ezilirken, paritenin kıskacına yakalanmışken çok sevindirici bir hamle” dedi. Süleyman Kocasert, bu yıl AB’ye 50 milyar euronun üzerinde ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydederek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Euro/dolar 1.36 düzeyindeyken zararımız 8 milyar dolardı. 1.1 paritesine göre zarar 12 milyar dolara çıkar. Allah korusun Euro/TL’nin 2.50’lere inmesi en büyük korkumuz. Tüm rekabet gücümüzü kaybederiz.”

Demirciler dümeni Amerika’ya çevirdi

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Rıdvan Mertöz, ihracatının yarısından fazlasını AB ülkelerine yapan sektörün, eurodaki değer kaybı nedeniyle ciddi sıkıntı yaşadığın belirterek, “Bu olumsuzluğu aşmak için dolarla satış yapacak yeni pazar arayışına giren ihracatçılar ABD ve Afrika pazarlarına odaklanacak” dedi. Mertöz, AB ekonomilerinin toparlanamaması nedeniyle bu ülkelere ihracatımız da zor durumda” dedi ve ekledi: “Özellikle eurodaki değer kaybı ihracatı olumsuz etkiliyor. Hammadde maliyetlerimizin yüzde 90-95’i dolarla, ihracatımızın yüzde 55’i euro ile. Dolar bazında ihracat yapabileceğimiz yeni pazar arayışına yöneldik.”