Gazete Vatan Logo

Euro 1’e 1 derken 1.15’e yol alıyor

1 dolar 1 euroya eşitlenecek mi derken, Fransa’da 23 Nisan’da yapılacak seçimlerden sürpriz çıkmayacağına dair beklentiye İngiltere’deki sürpriz seçim kararı eklendi ve euro 1.07 dolara çıktı.

Euro 1’e 1 derken 1.15’e yol alıyor

Son dönemdeki gelişmeler, Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım beklentisi ile ortaya çıkacak güçlü dolar tezini tekzip etti. Avrupa’daki siyasi gelişmelerin evrildiği noktada 1.05’lere kadar gerileyen dolar/euro paritesi yeniden 1.07’ye tırmandı. Bu arada ilk etapta 1.10 sonrasında da 1.15 seviyeleri konuşulmaya başlandı.

Fransa’da 23 Nisan’da yapılacak devlet başkanlığı seçimi ilk turunda ilk iki sırayı alarak ikinci tura kalmaya en büyük adaylar Emmanual Macron ve Marine Le Pen olmaya devam ediyor.

Ancak aşırı solcu aday Luc Melenchon da farkı kapatıyor. Ifop Fiducial tarafından 14-15 Nisan tarihlerinde yapılan ankete göre, Macron’a destek verenlerin

oranı yüzde 23, Le Pen’cilerin oranı yüzde 22 olurken, Melenchon’a destek yüzde 19.5’e çıktı. Merkez sağın adayı Francois Fillon’a destek de yüzde 19 seviyesinde. Anket, Fransız seçmenlerin yüzde 30’unun hâlâ kararsız olduğunu da ortaya koyuyor.

Buna karşılık ikinci turun Le Pen ile Macron arasında geçeceğine dair tahminler her geçen gün güçleniyor. Bu iki adayın ikinci tura kalması halinde Macron’un yüzde 65’e 35 gibi bir farkla başkanlık yarışını önde tamamlayacağı tahminleri yapılıyor.

Haberin Devamı

May’den sürpriz seçim kararı

Fransa seçime kilitlenmişken euroyu destekleyen bir açıklama da İngiltere’den geldi. İngiltere Başbakanı Theresa May’in 8 Haziran’da erken seçime gidileceğini açıklamasının ardından İngiliz sterli ve euro dolar karşısında yükselişe geçti. Normalde 2020’de yapılacak seçimlerin bu kadar erkene alınmasında Brexit sürecinde yaşanan sıkıntı etkili oldu. İngilizler’in yeni parlemento ile bir kez daha konuyu tartışabileceği ve karar değişikliğine gidebileceği belirtiliyor.

May’in Londra’da Downing Caddesi üzerindeki resmi konutu önünde açıklama yapacağını duyurmasının ardından sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 1.266 seviyesine gerilemişti.

May’in sürpriz bir şekilde 8 Haziran’da ülkede erken seçime gidileceğini açıklaması sonrasında sterlin dolar karşısındaki kayıplarını telafi ederek yüzde 0.21 artışla 1.2586 düzeyine yükseldi. İngiltere’deki FTSE-100 endeksi yüzde 1.31’lik düşüşle 7231.96 puana indi.

Haberin Devamı

May, Başbakanlık Ofisi “10 Numara”da bu sabah başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısının ardından sürpriz basın açıklaması yaptı.

Bakanlar Kurulunun 8 Haziran’da erken genel seçim yapılması kararına vardığını belirten May, bunun için bugün parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasına teklifin sunulacağını bildirdi.