Gazete Vatan Logo
Magazin Etrafımdaki her şeyden çok fazla ilham alıyorum

Etrafımdaki her şeyden çok fazla ilham alıyorum

Kerem Görsev’in 15’nci albümü Emirgan müzik marketlerdeki yerini aldı. Emirgan, Kerem Görsev Trio ve Ernie Watts’ın beraberce sergiledikleri dinamik performansın keyifli bir ifadesi. Albümün kapağında ise Emirgan semtinin nostaljik fotoraflarına yer verildi...

İlk albümünüzden bugüne 10 yıl geçti; ve şimdi müzikseverlerin karşısına 15. albümünüz ‘Emirgan’ ile çıkıyorsunuz. ‘Emirgan’ın hikayesini anlatır mısınız?

Emirgan, benim yaşadığım semt. Bu mahalleyi, sokağı, insanlarını, Emirgan’ın sessizliğini, Istanbul’un içinde olup dışındaymış hissini veren ruhunu çok seviyorum. Osmanlı’dan beri varolan, yaklaşık 400 yıllık bir semt. Ben de 2001 yılından beri burada yaşıyorum. Hemen hemen her gün yaptığım gibi bir gün Rıfat Ağabey’in Çınarlı Kahvesi’nde otururken, aklıma bir melodi geldi. Eve geldim, piyanonun başına oturdum, ‘Emirgan’ isimli bestemi yazmaya başladım. Bu albüm de bu şekilde başlamış oldu.

Bu albümde katkıları olan müzisyenlerden kimler?

‘Emirgan’ı çok önemli müzisyenlerle beraber hazırladık. Bu albümüm ‘quartet’ formunda bir albüm olmasını istedim. Ve 2006 yılından beri beraber müzik yaptığım Kaan Yıldız ve Ferit Odman’ı da projeye dahil ettim. Kaan ve Ferit ile bugüne kadar Diversion, Therapy, To Bill Evans, Emirgan albümlerimizi kaydettik. Bir diğer müzisyen dostum ise iki Grammy Ödülü sahibi olan efsane saksafoncu Ernie Watts.

Haberin Devamı

Kaan Yıldız ve Ferit Odman ile albüm çalışmaları dışında, sahnede de birliktesiniz. Performanslarınızda neye dikkat ediyor, neyi ön plana çıkarıyorsunuz?

Ferit Odman ve Kağan Yıldız ile sahnede ne yapacağımızı bilen, müzikal yaşantısında aynı müzikleri dinleyen aynı duygulara sahip bir Trio olduk. Bizim Trio herkesin sahnede eşit yüzde 33 - 33 -33 sololar çaldığı, interplay (içiçe çalma) sistemi benimsemiş bir trio. Sahnede kimse kimsenin önünde değildir, Herkes eşit oranda performans yapar ve eşit ölçüde sanatını icra eder.

Siz eserlerinizi oluştururken nelerden etkileniyorsunuz?

Ben etrafımdaki her şeyden etkileniyorum, her şeyden ilham alıyorum. Evimden, semtimden, eşimden, kızımdan... Her şarkının farklı bir hikayesi ve farklı oluşum süreci var. Ben farklı şeylerden ilham alarak şarkılarımı oluşturuyorum. İnsanlar albümlerimi dinlerken kendilerine ait bir şeyler buluyorlarsa, hayaller kuruyorlarsa, gözlerini kapattıklarında kendilerini başka yerlerde görüyorlarsa, amacıma ulaştım demektir.

Haberin Devamı

Cazla geçen bir hayat

Evde, günün her anında caz müzik vardır. Arada piyanomun başına geçer, dinlediğim şarkıları çalmaya çalarım.

Caz müziği için umutlanıyorum

Her tür müziği dinler misiniz?

Ben bir caz müzik tutkunuyum. Her zaman caz dinlerim, Caz dışında klasik müzik ve akustik tınılardaki müzikleri de dinlerim; fakat akustik haricindeki türleri dinleyemiyorum maalesef. Evde, günün her anında caz müzik vardır. Arada piyanomun başına geçer, dinlediğim şarkıları çalmaya çalarım. Ben günün her anını müzik dinleyerek değerlendiren ciddi bir caz tutkunuyumdur.

Ülkemizdeki caz müzisyenleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yeni nesilde gerçekten çok önemli müzisyenler var. Dimdik duruyorlar, inandıkları müziği inatla yapıyorlar, asla ödün vermiyorlar. Ve ben bunu çok takdir ediyorum. Selen Gülün, Elif Çağlar Muslu ve adını sayamadığım pek çok iyi müzisyen var. Bu isimleri dinledikçe ülkemiz caz müziği için daha da umutlanıyorum.

Haberin Devamı

Belki çok erken olacak ama yeni albüm hazırlıklarına başladınız mı?

Aslına bakarsanız hiç erken değil. Ben yeni albüme çoktan başladım. ‘Emirgan’ bitti, yayımlandı ve ben yeni albümüme başladım. Bazı besteler yaptım; halen de yapıyoruz. bir iki yıl içersinde yepyeni bir albüm daha gelecek.

Konserleriniz devam ediyor. Ortak projeler olacak mı?

Evet konserlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Yeni albüm turne programıni oluştduk. Birkaç hafta içinde başlayacağız. “Kerem Görsev Trio’ olarak da sahne alıyoruz, başka müzisyen dostlarımızla da... Ayhan Sicimoğlu ile çok keyifli sahnelerimiz oluyor, Fatih Erkoç’la da aynı şekilde..