Gazete Vatan Logo

Etlerini getirdikleri gibi çöplerini de götürsünler

VATAN'ın haberi büyük ses getirdi. Telefonları kilitleyen, binlerce faks ve e-mail gönderen okurlar, "Kendi pisliklerini kendileri temizlesin" dedi

İstanbul'un parklarını, sahil şeridindeki yeşil alanlarını mesken tutan piknikçilerin arkalarında bıraktığı çöp dağlarını dün gazetemizde yayınladık ve "Bu çöpleri belediye toplamalı mı" diye sorduk. Ve anladık ki İstanbullular'ın en önemli sorununa parmak basmışız. Bir dokunduk, bin ah işittik. Dün sabah saatlerinden itibaren telefonlarımız kilitlendi, binlerce faks ve e-mail yağdı. Sadece İstanbul'dan değil, birçok ilden gelen binlerce mesajın ortak tepkisi, "Bu çöpler toplanmasın, etrafı kirletenler, ertesi hafta yarattıkları manzarayı görsün" oldu. Görüşlerini dile getiren vatandaşların neredeyse yüzde 95'i, bizzat karşılaştıkları bu manzaradan son derece rahatsız olduklarını ifade ederek, şehir içindeki park ve bahçelerde piknik yapılmasının yasaklanmasını, mangal yakanlara, çimenlere zarar verenleri, etrafı kirletenlere zabıta tarafından ceza kesilmesini istedi. "Belediye çöpleri toplasın" diyenlerin oranı ise sadece yüzde 1'di... İşte tepki dolu mesajlardan bazıları...

Belediye toplamasın pisliklerini görsünler
Nurşen Alaçiçek: Çöpleri kim atıyorsa o toplasın. Piknik yapanlar poşetlerde nasıl ki etini budunu getiriyorlarsa, aynı poşetlerle çöplerini de eve götürsünler.

Zeynep Özmenteşe: Sanki yataklarında yatıyorlarmış gibi yatıyorlar. O çiçekleri çocukları kopartıyorlar, anneleri babaları da yapma, etme çocuğum demiyor. Böyle olmaz. Yasaklanmalı. Gazetenizi görünce benim gibi düşünenler de var dedim.

Güler Şerifoğlu: Çöpler toplanmasın, bir daha gittiklerinde piknik yapacak yer bulamadıklarında, yaptıklarından utanç duyarlar.

Kerim Özkan: İnsanlar kendi pisliğini temizlemeyi öğrenmeli. Belediye temizledikçe hazıra alışıp tekrar atıyorlar. Yine aynı manzarayla karşı karşıya kalıyoruz.

Muharrem İşçi: (İzmir) Gelibolu Yarımadası'nda da görüntü ve pislik dizboyu. Bir an önce tedbir alınmalı.

Şehirde piknik yasak olsun
Sema Menekşe: İnsanlar sadece piknik için değil hiçbir şekilde yeşil alanlara girmesinler.

Özlem Lak: Belediye çöpleri toplamasın 1 hafta sonra gittiklerinde kendi pisliklerini görsünler ve toplamayı öğrensinler.

Suat Ülhan: (Pendik) Cumartesi-Pazar olacak diye kabus görüyoruz. Sabah mükemmel, öğleden sonra berbat. Mangal kokusundan balkonda oturamıyoruz. Trafiği de cabası. Pislik berbat.

Beşir Yaşa: Benim bir önerim var. Sahil kenarına bir tabela assınlar, 'Pijamasız girilmez' diye bir de pijamayla girsinler.

TV'de 'dikkat piknik' dersleri verilsin
Mustafa Sayit Karamete: (Yeşilköy) Belediye bu çöpleri toplamasın, kokuşsun ve insanlar artık belki pis bulup piknik yapmaz. Ben evimin önünde sürekli bu manzara ile karşı karşıya kalmaktan bıktım. Et kokuları duymak, çöpler ve sinekler görmek istemiyoruz.

Meryem Halidi: (Bostancı) Herkes kendi pisliğini kendi temizlesin ve çöp atanlar çok ağır para cezasına çaptırılsın.

Özlem Öztürk: (Kartal-Sahil) Piknik yapan insanların pisliğini biz topluyoruz. Sadece saçıp, çöpleri bırakıp gitmesini biliyorlar. Kültür düzeyi maalesef her konuda olduğu gibi bu konuda da öyle.

Gönül İşler: (Kadıköy) Şehircilik anlayışına göre bu alanlarda piknik yapmak yasaktır. Piknik yapacak yerler belli, şehrin ortasında piknik yapılmaz. Geri kalmış Afrika ülkelerinde bile böyle bir manzara görülmez, ben ülkemizi çok geri kalınmış olarak görüyorum.

Metin Özdemir: (Bayrampaşa) insanlarımız çok bilinçsiz, onlara piknik eğitimi verilmesini öneriyorum. İnsanlar piknik nerede yapılır, piknik alanlarında nelere dikkat etmeliyiz gibi konularda, TV'de, kısa kısa "dikkat piknik" dersleri verilsin.

Çimleri sulasınlar piknikçiler oturamasın
Ahmet Soydaş: (Fatih) Haliç civarında hafta sonu piknik yapan insanların bırakmış olduğu çöp yığınları, pazartesi sabahı işe giderken korkunç bir manzara oluşturuyor. Bu piknik denen şey bitsin.

Behiye Taşpek: (Yeşilköy) Burası hafta sonları çok berbat bir vaziyette. Yiyorlar, içiyorlar gidiyorlar. Pazartesi günleri dışarı çıktığımızda iğrenç bir görüntüyle karşı karşıya kalıyoruz. Çöpler hızlı toplanamıyor. Mangala da tamamen karşıyım. Bir de soyunuyorlar...

Fikret Avına: Ben olsam toplamam. Çağdışı kalmış bir manzara var. Hijyen açısından bizlere yazık. Bu toplumsal anarşinin başka türlü yansıması. Anarşi bir tek topla tüfekle dağa çıkmakla olmuyor.

Kemal Bahadır: (Florya) Kamyonlar gelip kutulardaki çöpleri topluyorlar ama ağaçların altındaki pislikleri alan yok. Burayı da temizleyin diyoruz bizim saatimiz doldu, bu paraya ancak bu kadar diyorlar. Görevlileri kimsenin kontrol ettiği yok. Pazar günü şu Atatürk Ormanı'nın rezaletini de gösterin.

Leyla Ergüneş: Piknik yapılmasını istemiyorum. Pislik oluyor çünkü. Yüklü bir ceza kesilsin. Bütün yeşil alanlar sulansın, kimse ıslak olduğu için gidemez.

Ahmet Elitez: Cumartesi sabahı ve Pazar sabahları bu çimlerimiz, yeşil alanlarımız sulansın, onlar da oturamazlar, piknik yapamazlar.

Haberi görünce öyle mutlu oldum ki
Tahsin Katırcı: (Caddebostan) Görevliler, atmayın ceza keseriz demiyor ki. Bira şişesini denize atanlara da gerekli ceza anında kesilsin.

Filiz Atasü: Kartal'da oturuyorum, her yer çöp dolu. 46 yaşındayım anneanneyim, sokağa şu yaşıma kadar bir çöp atmadım.

Belediyeler piknikçilerle başedemiyor
Çöp poşeti dağıtıyoruz yanlarında götürüyorlar!
Hafta sonları piknikçilerin akınına uğrayan Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, isyan ediyor: "Belediyemiz piknik yapan yurttaşlarımıza çöplerini atmaları için torba dağıtıyor. Ancak tespit ediyoruz ki vatandaşlar hiçbir zaman bu torbaları kullanmıyor, hatta yanlarında götürüyor. Dolayısıyla çöpleri toplamak belediyemize düşüyor. Piknik alanlarında cumartesi-pazar 3 ton çöp bırakılıyor. Piknik yapılması yasak olan yerlerimizde ekiplerimiz tarafından uyarıda bulunuluyor. Vatandaşların piknik yapmaları elbette yasak değil ancak piknik alanlarında mangal yakılması İlçe Emniyet Müdürlüğümüz, Kaymakamlığımız ve Belediyemizce yasaklandı. Devriye gezen 2 motorize ekibimiz var. Gece 22:00'ye kadar dolaşıyor."

Yeşil alanlar harap ediliyor
Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül de yeşil alanlara bırakılan çöplerden dertli: "İlçemiz piknik alanı bazında İstanbul'un en zengin ilçelerinden biri. Vatandaşlarımız yaz sıcağında hafta sonlarını bu alanlarda en iyi şekilde geçirmeye çalışıyor. Maalesef çevreyi iyi kullanamıyoruz. Çöpler bilinçsiz bir şekilde sağa sola dağıtılıyor, yeşil alan harap ediliyor. Böyle davranan vatandaşlarımızı uyarmak için sürekli ring halinde olan zabıta ekibimiz var. Uyarılara uymayanlara önümüzdeki süreç içerisinde birtakım cezai yaptırımlar da uygulayacağız. Eğlenirken doğaya, çevremize zarar vermemeliyiz. Bu bilincin bir an önce oluşturulması gerekir. Oluşan kirlilik bize yakışmıyor. Piknik alanlarında biriken çöpleri kaldırmak için özel olarak oluşturulan bir ekibimiz var. Bunlar sürekli çöpleri topluyor. Hafta sonları piknik alanlarında ortalama 40 ton çöp toplanıyor."

Gezici ekipler oluşturuyoruz
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, haftasonları gezici ekipleri devreye sokma kararı aldı. Büyükşehîr Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu konuyu çok sıkı takip edeceklerini belirterek, "Gerekli birimlerimizi uyardık. Piknikçilere dağıtılan çöp poşetlerinin dışında bunların düzenli olarak toplanmasını düşünüyoruz. Gün içerisinde gezici ekipler oluşturarak, yeşil alanlarda çöp yığınağı yapılmasını önleyeceğiz. Bunu gönüllüler veya günlük yevmiye ile çalışacak kişilerle yapma amacındayız. Vatandaşlarımızın da, bu konuda gerekli duyarlılığı göstermesini istiyoruz" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü İhsan Şimşek, bundan sonra piknikçilerin mangal yakmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

'Belediye toplasın' diyenler de var
Çöpçüler bu iş için para alıyor
Mehmet Pehlivan: Böyle alanları insanlar kullanabilir mi kullanamaz mı önce oradan başlamak lazım. Bu alanlar insanlara açık olduğuna göre bir şekilde belediyenin çöpleri ortada bırakmaması gerekiyor. Toplamak zorunda. İnsanların piknik yaptığı saatlerde hoş anonslar yapılabilir. Çöp konteynırları fazlalaştırılabilir. Üzerlerine çiçek resimleri yapılabilir.

Erdal Kaya: Çöplerin alınması gerekiyor, yoksa ortalık kokar.

Mustafa Uçal: Çöpçülerin işi bu; insanlar piknik yapacak ve onlar da bu pisliği toplayacak bu kadar basit. Onlar bu iş için para alıyor ve çöpleri toplamak zorundalar.

Haldun Ercan Arun: Bence belediye buraya 3-4 tane çöp kutusu koysun, oraya atsınlar.

Nihat Ağar: Belediye bu vatandaşların piknik yapacakları yerlere çöp konteynırı koysun. Vatandaşa yazık, her hakkı elinden alınıyor zaten. Bir de piknik hakkını almasınlar.

Fatih Güngör: Bu insanlar nereye gidecek ve nerede piknik yapacaklar? Biriken çöpler kötü bir görüntü ama insanlar özgür bırakılmalı. Türk milleti eğlenmeli, neşeli yaşamalı.

Ali Alkan: Çöpler elbette toplansın, görüntü kirliliğine dayanmak mümkün değil. Ama atılmaması için kampanya yapmak gerekir.

Haberin Devamı