Gazete Vatan Logo

Etkili not alma teknikleri

Ders dinlerken aynı anda not almak birçok öğrenci için zordur. Ama etkili not alma teknikleri ile hem dersi dinleyip hem de iyi not alabilirsiniz.

Etkili not alma teknikleri

1. Dersi dinlerken etkili not almak istiyorsanız sınıfa vaktinde gelin.
2. Tahtayı iyi görebileceğiniz ve dersi iyi dinleyebileceğiniz yerde oturun. Rahatsız olduğunuz yerde oturmanız dikkatinizi dağıtacaktır.
3. Oturma rahatlığına eriştikten sonraki adım ise iyi bir defter seçimidir. Telli bir defter olması, önü arkasını rahatça çevirmeniz için ideal olabilir. Çok kalın ve ağır bir defter olmamasına dikkat edin. Böylece not alırken zaman kaybınız olmayacaktır.
4. Not alırken mutlaka konu başlığı ile tarihi belirtin. Yeni konu için temiz ve boş bir sayfadan başlamanız defterin daha düzenli tutmanıza yardımcı olacaktır.
5. Derse girmeden önce konu ve konu başlıklarını inceleyin. Böylece ders anlatılırken önemli noktaları ayırt edebilmenizi sağlayacaktır.
6. Hocanın özellikle vurguladığı noktalara dikkat edin. Kimisi ses tonuyla vurgular kimisi ise anahtar cümle veya kelimeleri sık sık tekrar eder. Bunlara önem verin.
7. Ders esnasında not alırken hocanın her söylediğini noktasına, virgülüne kadar yazmaya çalışmayın.
8. Zamanınız kısıtlı olduğundan kendi cümlelerinizi kullanın. Anahtar kelimeler ile kısaltmalar kullanarak not alın. Daha iyi akılda kalması için kendiniz kısaltma da uydurabilirsiniz. Kişi veya karakterlere komik lakaplar takabilir, bir benzetme kullanabilirsiniz.
9. Akademik yazmak yerine günlük konuşma dilinde yazın.
10. Kaleminiz mutlaka rahat olmalıdır. Çabuk kırılan uçlu kalemler yerine ince uçlu tükenmez kalemler kullanın. Silmeniz gerekirse üzerini çizip kenarına not alabilirsiniz. Silgiye ihtiyaç duymamanız, size not alırken hız kazandıracaktır.
11. Not alırken kısaltmalar yaptığınız gibi şekiller kullanarak hızınızı arttırabilir, daha verimli not alabilirsiniz. Mesela önemli yerlere ünlem koyabilir, yıldız veya dikkatinizi çeken bir şekil çizebilirsiniz. Artışı belli etmek için yukarı doğru ok çizerken düşüşü aşağı doğru ok çizerek gösterebilirsiniz. Kendinize göre bunu geliştirmeniz size çok yararlı olacaktır.
12. Not alırken bir yeri kaçırırsanız boş bırakın ve devam edin. Takılıp kalmayın. Ara verildiğinde hocanızdan veya arkadaşınızdan rica ederek boş kalan yeri doldurabilirsiniz.
13. Dersi anlayın. Not tutarken dersi de anlayın. Anlamadığınız, size mantıksız gelen her şeyi sorun. Eve bırakmayın ya da daha sonra kitaptan okurum demeyin. O an aklınızda soru kalmasın. Sorduğunuz sorunun cevabını kolay unutmazsınız.
14. En az haftada bir yazdıklarınıza göz gezdirin. Kendi notlarınız olduğu için daha ilk cümlesinden konunun ne olduğunu ve ayrıntılarını hatırlayacaksınız.

Haberin Devamı