Gazete Vatan Logo

Etin kilosu 100 lira

Etin kilosu 100 lira

Markette kıyma 40, kuşbaşı 55 liradan satılırken, lüks semtlerdeki kasaplarda etin kilosu 100 liralık fiyatı gördü. TÜKETBİR Başkanı Tunç, “Besicilik tarihinde kırmızı ette hiç bir zaman bu rakamlara ulaşılamamıştı, bu bir rekordur” dedi.

Kırmızı et sonunda ‘dalya’ dedi. Lüks semtlerdeki kasaplarda etin kilosunun 100 liraya ulaştığı açıklanırken, bu rakam besicilik tarihinde rekor olarak kayıtlara geçti. Açıklama, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç’tan geldi.
Dana etinin karkas kilogramının 26 liraya kadar yükseldiğini belirten Tunç, “Üreticinin elinde besilik hayvan kalmadı. Markette kıymanın kilogramı 40, kuşbaşının kilogramı 50-55 liraya yükseldi. Lüks semtlerdeki kasaplarda ise etin kilogramı 90-100 lirayı buluyor. Bu fiyatlar kırmızı et için bir rekordur” dedi.
Talep karşılanamıyor
Tunç yaptığı açıklamada, yaklaşık iki yıldır canlı hayvan ithalatı konusunda izin istemelerine rağmen bu izni alamadıklarını ve besilik hayvanların iç talebi karşılayamaz hale geldiğini savundu. Hayvancılık Genel Müdürlüğünün yurtdışından damızlık boğa getirme projesi olduğunu ancak bunun da iki yıldır hayata geçirilemediğini ifade eden Tunç, üreticinin elinde ahıra koyacak genç hayvan olmadığını, bu durumun da ette fiyat artışını beraberinde getirdiğini belirtti. Türkiye’nin şu anda 13 milyona yakın büyükbaş, 40 milyona yakın da küçükbaş hayvan varlığı olduğunu ve ülke genelinde çoğunlukla kırmızı et olarak sığır etinin tüketildiğini anlatan Tunç, şunları kaydetti:
Karkas et 26 lira
“Üreticinin elinde besilik hayvan kalmadı. Arzla talep arasındaki makas açıldığı için dana etinin karkas kilogramı 26 liraya kadar yükseldi. Markette kıymanın kilogramı 40, kuşbaşının kilogramı ise 50-55 liraya yükseldi. Lüks semtlerdeki kasaplarda ise etin kilogramı 90-100 lirayı buluyor. Bu fiyatlar kırmızı et için bir rekordur. Besicilik tarihinde kırmızı ette hiç bir zaman bu rakamlara ulaşılamamıştı. Geçen yıl fiyatların en çok yükseldiği Haziran-Temmuz döneminde kırmızı etin karkas kilogramı 19 lira civarındayken aradan geçen bir yıllık zaman içinde 7 lira gibi çok yüksek bir fark oluştu.”
1.2 milyon ton et ihtiyacı var
Et fiyatındaki artışın üreticilerin de çok istemediği bir sonuç olduğunu vurgulayan Bülent Tunç, “Çünkü fiyatların çok fazla yükselmesi veya düşmesi üreticileri ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Türkiye’nin yıllık yaklaşık 1 milyon 200 bin ton kırmızı et ihtiyacı var. Yıllık üretimimiz ise 900 bin ton civarında kalıyor. Yani ihtiyacı tam olarak karşılayamıyoruz her yıl 300 bin ton civarında bir açığımız oluşuyor” diye konuştu.
Et ithalatı çözüm değil
Türkiye Et ve Süt Kurumu’nun fiyat artışlarının önüne geçmek için et ithal etme kararı aldığını ve ihale yaptığını anımsatan Tunç, et ithalatının günübirlik çözüm olacağını, uzun vadede yine besicinin ve vatandaşların kırmızı et konusunda sıkıntı yaşayacağını savundu. Tunç, ülkedeki kırmızı et sorununun çözümü için bir an önce besicilerin şartlarına uygun canlı hayvan ithalatına izin verilmesi gerektiğini ifade etti.
Canlı hayvan ithalatında yüzde 15 gümrük vergisi uygulandığını, izin verilse bile yurt dışından hayvan getirmenin cazibesi olmadığını, yüzde 15’lik verginin kırmızı ete yüzde 30 olarak yansıdığını anlatan Tunç, vergi kaldırılarak izin verilmesi gerektiğini, aksi taktirde daha büyük sıkıntı yaşanabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı