Gazete Vatan Logo

Etimesgut 3. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı Camisi ibadete açıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan Etimesgut 3. Hava İkmal Komutanlığı Camisi ibadete açıldı.

Etimesgut 3. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı Camisi ibadete açıldı

Kuran'ı Kerim Tilaveti ile başlayan törende konuşan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, insanların ve toplumların en çok önem verdiği, hayatları içerisinde olmazsa olmazı haline getirdiği mekanların mabetler olduğunu söyledi. Geçmişten bu yana toplumların ve şehirlerin en önemli unsurlarının mabetler olduğunu vurgulayan Alpay, "Yüce dinimiz İslam sevgi, saygı, kardeşlik ve dayanışmanın oluşması, birliğin ve beraberliğin geliştirilmesi içinde bazı müesseseler öngörmüştür. Hiç şüphesiz öngörülen müesseselerden biri ve en önemlisi camilerdir. Cami müminlerin ortak olarak ibadet ettikleri ve toplumun her kesiminin temsil edildiği barış ve sevgi merkezleridir. Bu yüzden camilerimiz muhteşem mekanlardır, onun için önemlidir" dedi.

"BU CAMİMİZ DİĞER ASKERİ BİRLİKLERE DE ÖRNEK OLSUN"

Camilerin sadece Müslümanlar için değil, bütün toplum içinde önem arz ettiğini vurgulayan Alpay, "Uzun zamandan sonra bir askeri birliğimizde ilk defa tam teşekküllü bir caminin açılışına şahitlik ediyoruz. Temennimiz inşallah bu Camii'nin diğer askeri birliklerimize de örnek olmasıdır. Hz. Peygamber (sav) hicret ederek Medine'ye gittiğinde Mescidi Nebiyi bizatihi sırtında taş taşıyarak inşaatında çalışarak inşaa etmiştir. Burada bütün dünyaya bir mesaj vermiştir. Onun için Müslümanlar gittikleri ilk mekânlarda ilk iş olarak camiyi gündemine almışlardır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Alpay, "Cami, Türk-İslam sanatının kültürünün ve mimarisinin özelliklerini yansıtan bir eser olarak ortaya çıkıyor. İlk fikri ortaya çıktığı günden bu yana emek veren, destekleyen çaba gösteren sivil, asker bütün emek verenleri yürekten kutluyorum" dedi.

"5 ÜLKEDE 5 CAMİ İNŞAATI, 9 ÜLKEDE DE 10 CAMİİ YER TAHSİS VE PROJELENDİRME İŞLEMLERİ ..."

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Yüksel Salman ise mabedin; tasarım, proje, inşaat ve tefrişat işlemleri Türkiye Diyanet Vakfı'nın iştiraki KOMAŞ A.Ş. marifetiyle yürütüldüğünü söyledi. Caminin, tasarım ve projelendirilmesinde 'Anadolu Türk Mimarisi' esas alınırken, uygulamalarda 'Geleneksel Türk İslam Sanatlarına' yer verildiğini vurgulayan Salman, "Toplam 500 metrekare kapalı alana sahip cami, son cemaat mahalliyle birlikte yaklaşık 750 kişiye aynı anda ibadet etme imkânı sunmaktadır. Cami içinde yer alan hat yazıları Hattat Kerküklü Hadi tarafından yazılmıştır. Tüm hat yazıları Türkiye Diyanet Vakfının kendi tesislerinde, kendi bünyesindeki sanatkar ustalar marifetiyle ahşaba işlenmiştir" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği ile ülkemizde 3 bin 603 cami; 25 farklı ülkede ise 100'ün üzerinde cami ve eğitim binası yaptıklarını vurgulayan Salman, "Halen yurt dışında 5 ülkede 5 cami inşaatı, 9 ülkede de 10 camii yer tahsis ve projelendirme işlemleri olmak üzere 15 cami projesi bulunmaktadır. Doğu ve Güneydoğu'da PKK terör örgütünün hasar verdiği 127 camiyi onararak yeniden ibadete açtık. Türk Silahlı Kuvvetleri'mizin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terörden temizlenen Çobanbey, Azez, Cerablus ve El-Bab'ta 108 caminin onarımını ve tadilatını tamamlamış bulunmaktayız" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Salman, "Camiler, hiç bir ayrım gözetmeksizin toplumun her kesiminden insanın; aynı duygu ve düşüncelerle, aynı heyecan ve aynı gaye ile bir araya geldikleri, kardeşlik şuurunun zirveye çıktığı mekanlardır. Camiler, beldelerin kimlik belgesi ve feyiz odaklarıdır" dedi.

"MİLLETİMİZ ASIRLARDIR BU MEKANLARA 'PEYGAMBER OCAĞI' ADINI VERMİŞTİR"

"Camilerimiz, nasıl ki millet varlığımız ve toplumsal bütünlüğümüz için vazgeçilmez bir önemi haiz ise, kışlalarımız da vatanımızın bütünlüğü, istiklalimizin devamı için o kadar önemlidir" diyen Salman, "Milletimiz asırlardır bu mekanlara 'peygamber ocağı' adını vermiştir. Vatanımızın, milletimizin, mukaddesatımızın, millet olarak bizi ayakta tutan değerlerimizin muhafızlığını yapan kahraman askerlerimiz için adını Rahmet peygamberinden alan 'Mehmetçik' ismini vermiştir. Mehmetçik ruhu; milletimizin izzet ve onurunu çiğnetmeme ruhudur. Bu uğurda yeri geldiğinde; canını seve seve feda ederek manevi rütbelerin en büyüklerinden olan şehadete koşabilmenin ruhudur. Yeryüzünde hak ve hakikati, adalet ve insaniyeti yayabilme ve aziz milletimizin haysiyet ve şerefini koruma ruhudur" diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından açılış duasını Diyanet İşleri Başkanlığı Cami Hizmetleri Daire Başkanı Selahattin Çelebi yaptı.

Açılış kurdesini ise Alpay ve Salman'ın yanı sıra Etimesgut Kaymakamı Fuat Gürel, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Etimesgut 3. Hava İkmal Komutanı Tuğgeneral İhsan Özdamar, TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Dr. Hüseyin Kayapınar ve davetliler tarafından kesildi.