Gazete Vatan Logo

Ete zam mı geliyor?

Et Üreticileri Birliği açıkladı...

Ete zam mı geliyor?

Et Üreticileri Birliği (ETBİR), kırmızı ve beyaz et karışımının yasaklanmasını öngören tebliğin ardından, şarküteri ürünlerinden salam, sosis gibi ürünlerde yüzde 10-20 arasında zam görülebileceği yönündeki açıklamanın, kırmızı eti kapsamadığını belirterek, “Kasapta satılan kıyma, kuşbaşı gibi et arzında, fiyat artışına yol açacak bir sıkıntı bulunmamaktadır. Kasapta satılan ete zam gelmesi söz konusu değildir” açıklaması yaptı.
ETBİR, basında çıkan “ete zam gelecek” yönündeki haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. ETBİR’in açıklamasında, sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerine yönelik açıklamalarının, kırmızı et fiyatlarında artış olabileceği yönünde algılandığı belirtilerek, “Oysa ki,‘et pazarı’ ve ‘et ürünleri’ pazarı farklı dinamiklere sahip olduğundan, ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Kırmızı ete zam gelmesi için şu anda sektörde bir neden bulunmamaktadır. Natürel olarak kasapta satılan kıyma, kuşbaşı gibi et arzında fiyat artışına yol açacak bir sıkıntı bulunmamaktadır” denildi.

Ete zam mı geliyor

“KASAPTA SATILAN ETE ZAM SÖZ KONUSU DEĞİL”

ETBİR, natürel olarak satılan kırmızı et ile kırmızı etten üretilen ürünlerin birbirinden farklı olduğunu, et mamülleri olarak adlandırılan ürünlerin sucuk, salam, sosis, jambon ve pastırma gibi ürünlerden oluştuğuna işaret edilerek, “Kasapta satılan ete zam gelmesi söz konusu değildir ve böyle bir söylemimiz olmamıştır” ifadeleri kullanıldı.

“ET ARZINDA BİR SORUN YOK, FİYATLARDA DA İSTİKRARLI SEYİR VAR”

Türkiye’de şu anda, piyasaya et arzında bir sorun olmadığı ve buna bağlı olarak fiyatlarda da istikrarlı bir seyir izlendiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Yürürlüğe yeni giren Et ve Et Ürünleri Tebliği ile et mamullerinin üretim koşulları yeniden düzenlenmiştir. Artık geleneksel damak lezzetine uygun sucuk, pastırma ürünleri tamamen dana etinden üretilerek satışa sunulmaktadır. Soya proteini, süt proteini gibi katkı maddeleri kullanımının kalkmasıyla daha kaliteli etten, güvenilir ve lezzetli ürün tüketiciye sunulmaktadır. Sosis, salam ürünlerinde ise genellikle iki et türünün karışımı yapılmaktayken, artık tamamen dana etinden üretilmektedirler. Tavuk ürünlerinde de but eti, göğüs eti gibi kaliteli bölümler kullanılmakta, bu nedenle üretimde et kullanımı artmaktadır. Bu değişimin maliyetlere etkisi fiyat dalgalanmalarına sebep olabilir. Ancak tebliğ sonrası tamamen dana etinden üretilen ürünlere tüketicinin olumlu ilgisi, rekabet şartları çerçevesinde piyasaya olumlu yansımaktadır. Bu nedenlerle artış veya azalış olup olmayacağını piyasa koşulları içinde göreceğiz demekteyiz.”

Haberin Devamı