Gazete Vatan Logo

Ete zam geldi, burger yerine tavuğa yöneldik

Ete zam geldi, burger yerine tavuğa yöneldik

Türkiye’de ev dışı tüketim harcamaları yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7 arttı. Kırmızı ete gelen zam yüzünden tüketiciler restaurant ve fast food kanalında menülerde kırmızı ete alternatif ürünleri seçti.

Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) ve IPSOS ortaklığında gerçekleştirilen Foodservice Monitor araştırması sonuçları açıklandı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya ve Muğla’da 2 bin 700 ev dışı tüketim noktasında gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de ev dışı tüketim harcamaları, 2015 yılının ikinci çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında artış gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde 17 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan ev dışı tüketimde yılın ilk yarısında temizlik ve kağıt ürünleri yüzde 7, içecekler yüzde 10, diğer gıda kategorilerinde yüzde 9 oranında büyüme gerçekleşti.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, politik ve ekonomik belirsizliklerin, turizmde yaşanan sıkıntıların yarattığı olumsuz etkilere rağmen ev dışı tüketimin ikinci çeyrekte de büyüyebildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Alışkanlıklar etkilendi

Başta kırmızı et olmak üzere, et fiyatlarındaki artışın tüketicinin tüketim alışkanlığını da değiştirdiğine vurgu yapan Melih Şahinöz, sözlerine şöyle devam etti:

“Taze ve donuk kırmızı et ürünlerinde ortalama fiyatlar geçen yılın ilk yarısına göre 2015 yılının ilk yarısında yüzde 27 oranında artış gösterdi. Bu durum ev dışı tüketim kanallarını kırmızı etten beyaz ete doğru yöneltmeye başladı. Bu yönelim, et fiyatlarındaki artışın tüketicinin tüketim alışkanlığını nasıl etkilediğinin bir göstergesi. Buradaki değişim, tüketicinin fast food kültürünü de etkilemiş durumda. Miktarsal olarak et alımlarında artışın en yüksek görüldüğü kanallar oteller ve büfe/kiosk kanalları oldu. Restaurant ve Fast Food kanalında menülerde kırmızı ete alternatif ürünlere yönelindiği görülmüştür.”

Üçüncü çeyrekte otel harcamaları azalacak

Ev Dışı Tüketim’de en fazla büyüme gösterilen kanalların oteller ve eğlence kanalı olduğunu dile getiren Melih Şahinöz, turizm sektöründeki durağan tablo nedeniyle otel harcamalarının yılın üçüncü çeyreğinde azalmasını beklediklerini belirtti. Şahinöz, şöyle devam etti: “Komşu ülkeler ve Rusya’daki ekonomik ve siyasi buhran turizmde kötü bir sezon geçirmemize sebep oluyor. 2015 ayrıca Türkiye için seçimler yılı oldu. Bu kadar çok olumsuz faktör olmasına rağmen sektörümüz 7 büyük ilde yüzde 7 büyüdü.”

Haberin Devamı