Gazete Vatan Logo

Et ve Süt Kurumu’nun eti butu belli olacak

Et fiyatlarındaki tırmanış durmayınca kurum piyasa yapıcılığa soyundu

Et ve Süt Kurumu’nun eti butu belli olacak

Geçtiğimiz günlerde 4 bin tona yakın eti sessiz sedasız ithal eden Et ve Süt Kurumu mağazalarında satılan ürünlerde ortalama yüzde 5 daha indirim kararı aldı. Kurum piyasadan yüzde 27 ucuz et satıp tırmanan fiyatlarda gevşeme yaratmayı amaçlıyor.

Et ve Süt Kurumu kıyma, kuşbaşı, pirzola gibi ürünlerde indirim yapma kararı aldı. Et ve Süt Kurumu, mağazalarında satılan ürünlerde ortalama yüzde 5 oranında indirime gidiyor. İndirimli fiyatlar 10 Ağustos Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak. Piyasa fiyatlarına oranla yüzde 23 daha ucuz satış yapan ESK mağazalarında yeni indirimli fiyatlarla birlikte, kıyma, kuşbaşı gibi parça dana etleri yüzde 27 daha ucuza tüketiciye ulaştırılmış olacak.
Şüpheyle yaklaşıldı
Et ve Süt Kurumu geçtiğimiz hafta sessiz sedasız iki parti halinde 4 bin tona yakın et ithalatı gerçekleştirmişti. Türkiye’deki fiyata oranla çok daha ucuz olan dış piyasadan getirilen etler sayesinde ucuz ürün satışı yapabilen Et ve Süt Kurumu bu yöntemle bir nevi piyasa yapıcılığa soyunmuş olacak. Ancak et piyasasını yakından takip edenler, söz konusu hamlenin fiyatlarda gözle görülür bir düşüşe yetip yetmeyeceğini tartışıyorlar.
İthalat yaygınlaşmaz
Son 10 yılda eski adıyla Et Balık Kurumu olan Et ve Süt Kurumu’nun çok kan kaybettiğini belirten uzmanlar “Daha yaygın bir satış ağı olsaydı, et fiyatları üzerindeki köpüğün alınması konusunda bu hamlenin işe yarayacağını düşünebilirdik. Ancak tıpkı Halk Ekmek gibi bu alanda da kurumun atacağı kurşun fiyatı belirleyen mekanizmayı ürkütmez, daha kalıcı tedbirler gerekiyor. Ya da ithalatın önü iyice açılmalı” dediler.
Öte yandan koalisyon görüşmelerinin henüz neticelenmediği ve olası yeni bir seçim ihtimalinin masada durduğu bu günlerde mevcut iktidar partisinin et ithalatının kapısını açarak Türkiye’deki besicileri kızdırmak istemeyeceği de belirtiliyor. Yani bu durumda yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte ette bir miktar daha fiyat artışının yaşanabileceği iddia ediliyor.
Steak House’larda müşteri kaybı yok
Amerikan usulü et restoranları “steak house”lar başta olmak üzere lüks et restoranlarına talep her geçen gün artarken son dönemde ete gelen zam bu restoranların müşterilerini etkilemedi.
Markette bonfilenin ortalama kilogram fiyatı 72 lira, kuşbaşı 40 lira, kıyma 37 liradan satışa sunulurken, kasapta, bonfile 65 lira, kuşbaşı 40 lira, orta yağlı kıyma da 35 liradan satılıyor.
Geleneksel Türk restoranlarında 300 gram bonfile et 35 - 40 liradan masaya gelirken, steak houselarda ise hem kontrfile hem de bonfilenin bir arada bulunduğu T-bone etin 450-500 gramı 45-60 lira arasında, bonfileden elde edilen “lokum” olarak adlandırılan etin 250-300 gramı ise ortalama 50 liradan satılıyor. Buradan hareketle geleneksel restoranda sunulan etin kilogram fiyatı kasaptaki etin fiyatının 2 katına, steak houselarda sunulan etin kilogram fiyatı da kasaplardaki etin fiyatının yaklaşık 2.5 katına denk geliyor.
Ankara’daki bir lüks et restoranının Baş Aşçısı İsmail Güler, steak house ve kasaplardaki fiyat aralığının kullandıkları etin ve sundukları hizmetin farkından kaynaklandığını dile getirerek, “Harcadığımız emek ve eti getirdiğimiz hal, bu fiyatlara değer” ifadesini kullandı.
Müşterilerinin de genellikle bu farkı yaşamak isteyenler olduğunu belirten Güler, “Et fiyatları arttığında tabii ki bu oranları biz de fiyatlara yansıtıyoruz. Ama bunu müşterilerimizin beklentileri aralığında tutmaya gayret ediyoruz. Et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle steak house tercih edenlerde bir düşüş olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı