Gazete Vatan Logo

Et’ten duvar sanki

Et fiyatı her türlü müdahaleye, ithalata direnmeye devam ediyor. Ete bir kez daha müdahale edildi. Et ve Süt Kurumu kasaplara 22.5 lira+KDV’den dana eti vererek tırmanışı önleyecek.

Et’ten duvar sanki

Et ve Süt Kurumu (ESK) Türkiye genelinde yemek sanayisine kilogramı 20.50 lira+KDV, kasaplara 22.50 lira+KDV fiyattan karkas dana eti satışına başladı. Kurum, piyasanın ihtiyaçları karşılanıncaya kadar et satışına devam edecek. Satışı yapılacak toplam ürün miktarı firma bazında 50 tonu geçemeyecek ve işletme kapasite raporunun üzerinde satış yapılmayacak. Yemek sanayisinde faaliyet gösteren işletmelerin Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonuna (YESİDEF) üye olmaları gerekiyor.

ESK, Kasaplar Federasyonu’na üye kasaplara da kilogramı 22.50 lira+KDV fiyatla taze karkas dana eti satışı gerçekleştirmek için Sakarya, Sincan ve Yozgat Et Kombinası Müdürlükleri’nde teklifler almaya başladı. Kasaplar, kurumdan satın aldıkları karkas etleri, perakende olarak geçen sene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in girişimleri ile sektör tarafından belirlenen tarifeyle kıymada kilogramı 32 lira ve kuşbaşıda kilogramı 34 liradan satışa sunacak. Kasaplar, çeyrek veya bütün karkas olarak piyasaya satış yapamayacak. Fiyatların spekülatif olarak tırmanmasını önlemek için adım atan ESK, piyasanın ihtiyaçları karşılanıncaya kadar satışlarına devam edecek.

Haberin Devamı

Tırmanış sebepsiz

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, birkaç aydır karkas fiyatlarında sebepsiz tırmanış olduğuna dikkati çekerek, buna bağlı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin de gerekli adımları attığını ve ESK’nın piyasaya et satışına başladığını söyledi. Yalçındağ, bir “Et fiyatları yükseldikçe vatandaşın alım gücü azalıyor. Düşünülenin aksine kasaplar olarak bizi de et fiyatları artışları rahatsız ediyor, çıkmasını istemiyoruz” dedi.

Bankadaki esnek hesaba benziyor

Piyasada karkas et satış fiyatının ortalama 26-27 lira olduğuna işeret eden Fazlı Yalçındağ, şunları kaydetti: “ESK kasaplara 22.5 lira+KDV fiyattan karkas et satışı yapacak. Bankalarda vatandaşlar için ‘esnek hesap’ var. ESK’nın bu adımı bizim için de ‘esnek hesap’ gibi. Bu imkandan kasaplar faydalanacak. Çünkü kasapların alım maliyetlerinde 2-3 liralık fark oluşuyor. ESK’nın bu satışları piyasada rahatlamayı temin eder. En azından etiketlere yansıyan fiyatların yükselmesini önler. Fiyatlardaki yükseliş trendi durur. Düşüş için net çözüm olarak KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini önermiştik. Bu adımlarla birlikte KDV de indirilirse etiketlere 4-5 lira indirim yansır. Mübarek üç aylara giriyoruz, önümüz ramazan, yaz sezonunda da ete talep artacak.” Ulusal Kırmızı Et Konseyi verilerine göre, 5 Ocak’ta kilogramı ortalama 25.04 lira olan yağsız dana karkas etinin fiyatı 23 Mart itibarıyla yüzde 3.6 artışla 25.95 liraya yükseldi.

Haberin Devamı