Gazete Vatan Logo

Et profesöründen kurban eti dersleri

Birkaç gün sonra kurban bayramı başlıyor... Et profesörü olarak bilinen Günaydın Restoran’ın kurucusu Cüneyt Asan, kurban etlerinin nasıl kesilip, etin hangi bölümü ile neler hazırlanacağının formülünü anlattı...

Et profesöründen kurban eti dersleri

Birkaç gün sonra Kurban bayramı başlıyor. Herkes de bir telaş. Peki kurban alırken nelere dikkat etmek lazım. Kurban nereden alınmalı, eti nasıl saklanmalı, nasıl pişirilmeli, ne kadar bekletilmeli? Tüm bu sorulara en doğru yanıtı kimden alabiliriz! Eminim sizin de hemen aklınıza gelen isim Cüneyt Asan olmuştur. Günaydın Et Kurucu Ortağı Cüneyt Asan ekurban alımı ve sonrasıyla ilgili söyledikleri çok önemli. Lütfen dikkatle okuyun.

Çipsiz kurbanlık almayın

Kurban alırken nelere dikkat etmeliyiz?

İyi bir kurban için pazara gitmek ve oradan doğru, sağlıklı bir canlı almak gerekiyor. Görmek ve yerinden almak lazım. Kurban bir yaşını doldurmuş olmalı. Mutlaka kulak küpeleri olmak zorunda.

Kesimden sonra ne yapalım, Etleri buzdolabına mı, buzluğa mı koyalım?

Buzdolabının alt kısmına -18’e değil. Oradan alıp kasaba götürmek zorundalar. Kasap ne olacağını bildiği için eti güzelce parçalayacak. Evde pata küte parçalamasınlar eti ziyan ediyorlar, günah oluyor ve de yazık oluyor. Yani kasap etin neresinden ne yapılabiliyorsa, o doğrultuda etlerini hazır edecektir. Bu işlemden sonra da dağıtacaklarını dağıtıp, geri kalanını evlerine götürdükten sonra düzgünce ve tek seferde kullanacakları şekilde paketleyecekler. Porsiyon porsiyon da buzdolabı poşetlerine koyacaklar. 4-5 gün içinde kullanacakları dolabın altına 4 derecede, uzun vadede kullanacaklarını ise buzlukta -18 derecede muhafaza edecekler.

Haberin Devamı

En lezzetli et kavurma hayvanın butundan olur

Peki kesim nasıl olmalı?
Artık belediyelere ait kesimhaneler ve buzhaneler var. Mutlaka oraya götürüp kesilmeleri gerekiyor. Sonrasında da mümkünse bütün olarak buzhaneye konmalıdır. Çünkü hayvanın bütün olarak dinlendirilmesi gerekiyor. Et, dinlenmeden parçalandığında kötü ve plastik gibi olur. Buzhaneye götüremeyenler o gün mecburen sakatatını yiyecekler çünkü sakatat bekletilmeden, taze taze tüketilmesi gerekenlerden. Ya da etin çok az bir kısmı kesilip, kavurma olarak yenmeli. Geri kalan eti mümkün olduğunca büyük parçalara bölmeli ve tamamen soğumadan da dolaba koymamalı.
Kurbanımızın hangi bölgesinden ne yapacağız?
Kavurma için butunu, sırtını ve kolunu kullanmalıyız. Kıyma yapacaksak döşünü, boşluğunu… Haşlama ise gerdanını, kolunu ve inciğini… Haşlama sote için de yine kol ve but kısımlarını kullanmamız doğru olur.
Sade kavurma
Malzemeleri:
- 1kg kuzu kuşbaşı (but kısmından)
- 200 gr kuyruk yağı
- 100 gr tereyağı
Hazırlanışı:
Kuzunun but kısmındaki etleri kuşbaşı eşit parçalarda olarak doğrayın. Kuzunun kuyruk kısmından aldığınız yağı eritin ve posasını alın. Doğranmış etleri ve bir bardak sıcak suyu kuyruk yağına ilave edip kapağını kapatın. İyice suyunu çekene kadar pişirin. Kavurmanın aromasını artırmak için tereyağı ekleyin ve etler iyice yumuşayana kadar pişirilmeye devam edin. Damak tadınıza göre tuz, karabiber, kekik ve pul biber ekleyin. Bir süre daha pişirip servis edebilirsiniz.
Sebzeli kavurma
Malzemeleri:
-1kg kuzu kuşbaşı (but kısmından) - 200 gr kuyruk yağı - 100 gr tereyağı - 300 gr tereyağı - 150 gr arpacık soğan - 100 gr al biber - 150 gr sivri biber - 150gr kültür mantarı - Tuz, karabiber, kekik, pul biber
Hazırlanışı:
Tereyağınızı eritip içerisine arpacık soğan ve mantarları koyun ve rengini alana kadar karamelize edin. Daha sonra al biber ve sivri biber ekleyerek karamelize etmeye devam edin. Sade kavurmayı sebzelere ilave edin kısık ateşte pişirmeye devam edin. Birbirine iyice karışmasını sağlayın ve Sıcak olarak servis edin.

Haberin Devamı