Gazete Vatan Logo

Estetikte doğal devrim

Liv Hospital Estetik, Plastik ve Rekonstriktüf Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Gürsel Turgut estetikte doğal görünümün önemine dikkat çekiyor ve en çok tercih edilen estetik uygulamaları anlatıyor.

Estetikte doğal devrim

Kadınlar güzelleşmek için mi estetik yaptırır?

Elbette ki güzelleşmek için estetik yaptırır ama amaç sadece bu değildir. Kilo kaybı, doğumsal ve gelişimsel nedenlerle oluşan görünüm bozukluklarının düzeltilmesi için de estetik amaçla işlemler yapılır.

Günümüzde genel estetik kaygıları neler?

Estetik kaygı pek çok sebeple olabilir. Yaşa ya da kilo değişimine bağlı olarak yüzde ve vücutta değişiklikler ve bu değişikliklerin geri döndürülmesine dair kaygılar olabilir. Burunda şekil bozukluğu, çene bozuklukları, meme büyüklüğü ya da küçüklüğü gibi ailevi veya ırksal görünüm kaynaklı şekil bozuklukları da ana estetik kaygıları oluşturuyor.

Neden yağlar, kıvrımlar, çıkıntılar bu kadar rahatsız ediyor kadınları?

Günümüz estetik anlayışında slim ve ultra slim vücut tipleri moda akımlarını oluşturuyor. Dolayısıyla genetik, doğumsal ya da sonradan kilo almaya bağlı vücutta oluşan sorunlar ya da lipo distrofi dediğimiz bölgesel yağlanma gibi görüntüler düzeltilmek isteniyor. Özellikle Instagram, Facebook gibi insanların kendi görüntülerinin yoğunlukla paylaşıldığı bir dönemde artık vücuttaki görünüm algısı çok daha ön planda. Dolayısıyla toplumsal veya sosyal baskılar bu tarz estetik operasyonları daha popüler hale getiriyor.

Haberin Devamı

Kırışıklığa karşı yağ enjeksiyonu

Yüz hacim kaybını karşılamanın en doğru yöntemi nedir?

Kilo verme ya da hormonal değişikliklere bağlı olarak yüzde cilt altı yağ dokusu kayboluyor. Bunun sonucu olarak ciltte kırışık ve sarkmalar meydana gelir. Bu kırışık ve sarkmalar yağ enjeksiyonlarıyla kısmen tedavi edilebilir. Ancak bugüne kadar yapılan uygulamalarda yağ enjeksiyonlarının başarı oranlarını ortalama yüzde 20’lerdeydi, hastalara 3-5 seans yağ enjeksiyonu gerekiyordu. Her seansta karından ya da bacaktan yağ alıp yüze enjekte etmek gerekiyordu. Ve ilk operasyonda yağlar fazladan alınıp enjekte edilmeyen bölüm derin dondurucuya konarak saklanıp arada bir enjekte ediliyordu. Bunun dışında her seferinde ameliyatla yağ enjeksiyon uygulanması hasta için hem mali hem de sağlık açısından risk oluştururken derin dondurucuda saklayarak yağın yeniden enjekte edilmesi kriyobiyoloji (dondurarak saklama) ilkelerine aykırı olması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanıyordu. Şimdi ise durum değişti. Yeni gelişen teknolojiyle yağlar/dokular kriyobiyoloji esaslarına göre özel işlemden geçirilerek bir seneye varan sürelerle canlılığından hiçbir şey kaybetmeden saklanabiliyor. Ve hastalar bir kez ameliyat olduktan sonra bir daha ameliyata gerek olmuyor. Çünkü dondurularak özel bir saklama alanında saklanan yağlar istenilen zamanda kullanılabiliyor. Bu sayede yağ enjeksiyonları gün içinde anestezi gerektirmeden 15-20 dakikalık bir uygulamayla klinikte ve anestezi gerektirmeden yapılabiliyor. Ve ameliyatla elde edilen hedefler başarıyla gerçekleşebiliyor.

Haberin Devamı

En çok meme ve popo yapılıyor

En çok talep ne için geliyor?

En çok yapılan operasyon ülkelere ve bölgelere göre değişir. Örneğin Brezilya’da popoya ait estetik uygulamalar ön plandayken, ülkemizde burun, meme ve liposuction en çok tercih edilen ameliyatlardır.

Haberin Devamı

Kadınlar estetik operasyonlar sonucu bambaşka biri mi oluyor, kendini nasıl hissediyor?

Estetik operasyonlar genellikle iki amaçla yapılır. Birincisi doğumsal, gelişimsel ya da ırksal özelliklere bağlı burunda şekil bozukluğu, memede küçüklük ya da büyüklük, basenlerde yağlanma gibi görünüm bozukluklarının düzeltilmesi amacıyla yapılır. Özellikle doğru ameliyat yapıldığında kadınların özgüveni önemli oranda artar.

Erkekler burun estetiği istiyor

Ameliyatsız incelme ve güzelleşme de neler revaçta?

Günümüzde hifu ile ameliyatsız yüz sıkılaştırma ve gençleştirme, vajina daraltma, soğuk lipoliz, bölgesel incelme, kalıcı iplerle yüz askılama en popüler uygulamalardan. Dünyada en çok yapılan işlemlerden olan dolguların yerine geçmesi planlanan yağ bankacılığı ve yağ enjeksiyonları ile kırışıklık ve sarkmaların kalıcı olarak çözümü her geçen gün daha popüler bir hale geliyor.

Özellikle genç hasta gurubu için en çok yapılan ameliyatlar neler?

Genç hasta grubunda en sık karşılaşılan problemler kadınlarda burun ve memeye ait problemler, erkeklerde ise burun estetiği. Günümüzde burun ameliyatları iyi bir cerrahın elindeyse sadece hafif derecede şişliklerle geçiyor. Morluklar olmuyor, tampon ve alçı kullanılmıyor. Burun ameliyatlarında hasta aynı gün evine gidebiliyor, ortalama üçüncü günden sonra günlük yaşamına yakın bir şekilde hayatına devam edebiliyor. Genç kızlarda burun ameliyatıyla birlikte en sık tercih edilen operasyonu meme takip ediyor. Protezle yapılan büyütme işlemi en çok kabul gören ve geçerli büyütme yöntemidir.

Haberin Devamı

Önemli olan doğal görünmesi

Estetik ameliyatının iyisi nasıl olur?

Elbette en doğal görünüm olmalı. Yaş ve kiloyla oluşan bir kaygı varsa eski görünüme ulaştırmak hedeflenmeli. Doğumsal ya da gelişimsel herhangi bir deformasyon varsa (aşırı büyük burun gibi) estetik oranlara uyumlu ve dışarıdan bakıldığında kimsenin anlamayacağı sonuçlar en ideal estetik.