Gazete Vatan Logo

Esnaf Ahilik Sandığı nedir? Bağ-Kur’lular da işsizlik maaşı alabilecek mi?

Bağ-Kur’a kayıtlı vatandaşlar, işlerini kaybettikleri takdirde 4-a statüsündeki çalışanlar gibi işsizlik maaşı alma imkanları olup olmadığını merak ediyor. Bu yolda atılan adımlardan biri olan Esnaf Ahilik Sandığı’nın nasıl işleyeceğini merak edenler, sistemin nasıl işyeceğini de öğrenmek istiyor. İşte detaylar…

Esnaf Ahilik Sandığı nedir? Bağ-Kur’lular da işsizlik maaşı alabilecek mi?

Eski SSK’lı şimdi ise 4/A statüsünde çalışanlar, işlerini kaybettiklerinde bazı şartları yerine getiriyor olmaları halinde işsizlik maaşı almaya hak kazanıyorlar. Pek Bağ—Kur’lular için böyle bir uygulama var mı?

BAĞ-KUR'LULAR İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?

İşsizlik maaşı sadece 4/A'lıları kapsamaktadır. Ancak Bağ-Kur'lular için de yakın zamanda, aynı işsizlik maaşı yardımı gibi işsiz kalan esnafa destek olması amacıyla Esnaf Ahilik Sandığı kurulacaktır. 2020'de kurulacağı açıklanan Esnaf Ahilik Sandığı ile her esnaf ödediği primin karşılığını alacak. Esnaftan kesilen sandık primine devlet de destek verecek. Prim, esas kazanç üzerinden %2'lik bir oranla belirlenirken, %1 de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı karşılayacak. Yani esnaflar için toplamda en az asgari ücretin %3’ü oranında Ahilik Sandığı kesintisi yapılmış olacak. Böylece yönetmelikle belirlenen bazı şartlar altında iş yerini kapatan esnaflara belirli bir süre işsizlik maaşı ödemesi yapılacak.