Gazete Vatan Logo

Eşlerini arkaya atıp gezdiren kadınlar

Mühendisten, öğretmene, mali müşavirden bankacıya bir çok farklı meslekten İzmirli kadınların kurduğu Lady Riders grubu, 46 üyesiyle hayatlarını motosiklet üzerinde geçirip trafikte farkındalık yaratıyorlar

Eşlerini arkaya atıp gezdiren kadınlar

Fotoğraflar: Usame ARI

İzmir’de içinden özgürlük ve özgüven fışkıran motosiklet tutkunu kadınlar tarafından kurulan Lady Riders grubu 46 kadar üyesiyle hayatlarını motosiklet üzerinde geçiriyor. Kadın kadına motosiklete atlayıp Ege’yi karış karış dolaşıyor, Akyaka, Kuşadası, Marmaris, Bodrum gibi yerlere geziler yapıyor; yemeğe, yüzmeye ve hafta içi de işlerine gidiyorlar.

Otomobilde seyahat etmekte zorlanıyoruz

Ekibin motosiklet ile tanışmasının farklı hikayeleri var. Kimi eşi, sevgilisi ya da çocuğu vasıtasıyla motosikletle tanışmış, kimi de işi nedeniyle. Kuryelik yapan arkadaşlarımız da var. Ama pek çoğu iki tekerlek tutkusunu seçtiği için motosiklet kullanmaya başlamışlar. Ekibi son yıllardaki kadın motosiklet sürücülerindeki artış, sosyal medyanın etkisi ve kadınlar olarak birlikte olmanın verdiği güven onları biraraya getirmiş. Tabii bir de İzmir kadını olmanın ayrıcalığı. Grubun aktif üyelerinden Özlem Sülüden, “Hemen hepimiz camları kapalı otomobillerde seyahatte zorlanıyoruz.” diyor dedim ya hepsi özgür ruhlu bu kadınların.. Özlem hanım beni haklı çıkarıyor.

Haberin Devamı

Peki neden kurmuş İzmirli kadınlar Lady Riders grubunu? Özlem Sülüden şöyle anlatıyor bir araya gelme amaçlarını: “Motosiklet camiasında kadın sürücülere yardım edilmediğini gördük. Yardım bir yana hepimiz pek çok kez kadın olduğumuz için uygun olmayan davranışlarla karşılaştık. Lady Riders’ı bu gibi durumlarla baş etmek ve bir arada olmak için kurduk. Trafikte kadın motosiklet sürücüsü görüldüğünde saygı gösterilmesi ve bu konuda bir farkındalık yaratmak en önemli amaçlarımızdan biri. Yollarda daha eğitimli, bilinçli ve özgüvenli kadın motorcular olsun uğraşındayız.”

"Trafikte kadın motosiklet sürücüsüne saygı gösterilmesi için farkındalık yaratmak en önemli amacımız."

24 BİN KADIN

TÜİK verilerine göre Türkiye'de, trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı son 10 yılda yüzde 132 artışla 1 milyon 218 bin 677'den 2 milyon 828 bin 466'ya çıktı. 784 bin erkek sürücüye karşılık 24 bin kadın sürücü bulunuyor.

İzmir’in yollarında çiçekler açar...

Haberin Devamı

Lady Riders’ta mühendisten, öğretmene, mali müşavirden bankacıya birçok farklı meslekten kadınlar yer alıyor. Sülüden, grubun yapısını şöyle tanımlıyor, “İzmir’in sosyal yapısıyla da alakalı olarak kadınlarla birlikte motor sürüyoruz. Üye sayımız sürekli artıyor şu anda etkinliklerimize motoruyla katılan 46 üyemiz var.”

Motosikletli özgür kızlar

Motosikletlerine atlayan Lady Riders grubu maddi olanakları el verdiğince İzmir yakınındaki her yola çıktıklarını söylüyorlar. Geçen yaz Akyaka’da yaklaşık yirmi motorla ilk kamp etkinliklerini yapmışlar. Bunun dışında Ege’de adım atmadık yer bırakmamışlar. Bu yıl Akyaka kampının ikincisini düzenleyecekler. “Bu yıl sezonu daha kalabalık açtık. Kuşadası‘na yaptığımız sürüşte yaklaşık 30 motorcu Lady vardı. Bizim için önemli olan motosiklet tutkusunu paylaşan kadınlarla bir araya gelip bu tutkuyu ve her türlü sıkıntımızı paylaşmak” diyor Özlem hanım.

Ailemizdeki erkekler ilk başta tepki gösterdi

Bugüne kadar trafikte kötü bir tepkiyle karşılaşmadıklarını belirten grup üyeleri motosiklete binen kadınları gören erkek şöförlerin şaşkınlıklarını gizleyemediklerini anlatıyorlar. ‘Ailenizdeki erkeklerden ne gibi tepkiler gördünüz?’ diye soruyorum Özlem hanıma: “Bu da değişken bir şey kimimizin ailesi çok desteklemiş ama genel olarak ilk başlarda sakıncalı listesinde görülen sonrada kabul görmüş benimsenmiş tepkiler. Şu an tam tersi hepsi fanlarımız ve en büyük detekçilerimiz oldular.”diyor.

Haberin Devamı