Gazete Vatan Logo

Eskiyapan vefat etti

Çimentonun duayeni eski vekil kurtarılamadı

Nuh Çimento, Nuh’un Ankara Makarnası gibi markaların ortağı, Ankara Sanayi Odası eski başkanlarından Muharrem Eskiyapan vefat etti. Bodrum’da geçirdiği kalp krizi sonucu ölen Eskiyapan’ın cenazesi yarın Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ndeki cenaze namazının ardından Zincirlikuyu’da toprağa verilecek. Eskiyapan, Bodrum’da yaptırdığı okulu Cumhurbaşkanı Gül ile Ekim’de açacaktı.

Nuh Çimento’nun kurucularından, Nuh’un Ankara Makarnası’nın ortaklarından ve iş dünyasının duayenlerinden olan işadamı ve eski milletvekili Muharrem Eskiyapan, Bodrum’da vefat etti. Dün sabah kendisine ait İstanbul Palace adlı 40 odalı butik oteldeki odasının banyosunda kriz geçiren Eskiyapan, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Özel Bodrum Hastanesi Kardioloji Uzmanı Uzman Doktor Nejat Sönmez, Eskiyapan’nın yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiğini söyledi.

Sabah 08.30’da banyoda kriz geçirip kafasını çarpan Eskiyapan’ın hastaneye saat 10.00 sıralarında getirildiğini ifade eden Sözmez, “Hastamıza ilk müdahaleyi otel görevlileri yapmış. Ekiplerimiz de kısa sürede otele ulaştı. Hastanın kalbi yolda yapılan müdahale ile yeniden çalıştırılmış. Hastanedeki tüm müdahalelere rağmen hastayı kurtaramadık” dedi.

Okul açacaktı

Sönmez, hastanın kesin ölüm nedeninin yapılacak otopsi sonrasında ortaya çıkacağını da ifade etti. Oğlu Nuh Eskiyapan, babasının cenazesini almak için dün Bodrum’a gitti. Eskiyapan’ın şirketlerinin başkanlığını devrettiği Atalay Şahinoğlu da cenaze törenine yetişmek için yurtdışından dönecek. 74 yaşındaki Eskiyapan’ın cenazesi yarın öğle namazını müteakip Altunizade’deki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu’da toprağa verilecek. 2002‘de CHP’den milletvekili seçilen Muharrem Eskiyapan, önce Mustafa Sarıgül’ün muhalefet hareketine katıldı, sonra AKP’ye geçti. Hayırseverliğiyle tanınan Eskiyapan, Bodrum’da 1 milyon 200 bin TL’ye yaptırdığı 12 derslikli ilköğretim okulunu Ekim’de Cumhurbaşkanı Gül ile açmaya hazırlanıyordu.

Özal’a çok yakındı

Kayserili Eskiyapan, iş dünyasının en renkli isimlerinden biriydi... Eskiyapan’ın babası Nuh ve amcası Ahmet Eskiyapan, Ankara’da 1933’ten 1950’ye kadar bakkal dükkanı işletti. İki kardeş, 1951 yılında Nuh Ticaret’i kurdu ve Türkiye’de Nuh’un Ankara Makarnası markasıyla tanındı. İki kardeşin temelini attığı makarna fabrikası bugün Avrupa’nın en büyük üretim tesislerinden biri... 1935 yılında doğan Muharrem Eksiyapan, babası ve amcasının işlerini farklı alanlara da yaydı. 1969’da kurdukları Nuh Çimento ile ülkenin sayılı gruplarından birinin temellerini attı. 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a yakınlığı ile bilinen Muharrem Eskiyapan, 1994’te yönetimi profesyonellerle oğullarına devretti. 1973-1985 arasında aralıksız Ankara Sanayi Odası Başkanlığı yapan Eskiyapan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da dayısı...

Kimse siyasette benden birşey istemedi, ağrıma gitti

- 2002 yılında siyasete atılan Muharrem Eskiyapan’ın Meclis’teki öyküsü bir dönemle sınırlı kaldı. Eskiyapan, bunun nedenini bir demecinde şöyle anlattı: “O zaman 68 yaşımdaydım. Şimdi 72’yim. Hep tenkit ederdim. Niye konuşmuyorlar, niye eleştirmiyorlar diye. Ne kadar hatalı olduğumu milletvekili olunca anladım. Ben 4 yılda topu topu 6 kere konuştum. Tüm yaptığım, Genel Kurul’da parti ne derse ona el kaldırıp katılmaktı. Anladım ki, orası bizim yerimiz değil. Tamam milletvekili seçilmek gerçekten çok şerefli. Ama ben vermek istiyorum, alan yok! İlle sen bize uy! El kaldır, el indir! Düşünebiliyor musunuz, beni Dilekçe Komisyonu’na verdiler ilkinde. Yahu dedim, ben sanayiciyim, o alanlarda çalışayım. Yok! Sonra AKP’ye geçtim. Çünkü Başbakan senin tecrübelerinden istifade etmek isteriz dedi. 2 yıldır kimse benden hiç bir şey istemedi. Bir kez olsun bir şey sorulmadı. Bunlar benim ağrıma gitti.”

40 kamyonluk kuyruk çimentocu yaptı

- NUH Çimento Sanayi A.Ş.’nin kuruluşunun çok ilginç bir öyküsü var. Muharrem Eskiyapan’ın amcası Ahmet Eskiyapan, Adana’da makarna bayisine gitmiş ve Ankara’ya dönerken Konya’ya uğramış. Konya’da “yüksek bacalı bir fabrikanın önünde 40 kamyonluk kuyruk” görmüş ve kendi kendine, “Biz kiloyla makarna satmak için Türkiye’yi karış karış dolaşıyoruz, bu fabrikanın önünde ise kamyonlar mal almak için sıraya girmiş” diyerek bu fabrikanın ne fabrikası olduğunu sormuş. “Çimento fabrikası” demişler. O da inmiş ve fabrikayı gezmiş. Sonra da “Biz de bir çimento fabrikası kuralım” diye tandığı sevdiği girişimcilerle konuşmuş ve Nuh Çimento doğmuş.

Haberin Devamı