Gazete Vatan Logo

Eskişehir Film Festivali başlıyor

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin 16'ncısı 2 Mayıs'ta başlıyor.

Uluslararası Eskişehir Film Festivali 2-11 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek. Türkiye’nin ağırbaşlı, sansasyondan uzak, üniversite kimliği taşıyan uluslararası uzun metrajlı tek film festivali, 16. yılında seyircileri ile buluşmaya hazır. Festival film gösterimlerinin yanı sıra, her sene olduğu gibi, yönetmenlerin ve usta sinemacıların söyleşileri, atölye çalışmaları ve sinema dersleri ile dopdolu olacak.

Bu yıl Festival programında yer alan 51 uzun metrajlı filmin çoğu hem Türkiye’de hem de Eskişehir’de vizyon yapmamış filmlerden oluşuyor. Bunun yanı sıra 3 belgesel ve 55 kısa metrajlı film de festival boyunca beyaz perdeye yansıyacak.

16 yıl önce büyük bir heyecanla “Sinema Günleri” olarak başlayan etkinlik, Anadolu Üniversitesinin “yaşam boyu öğrenim odaklı bir dünya üniversitesi olma” vizyonu ile kısa zamanda sınırlarını aşıp uluslararası bir film festivaline dönüştü.

Kent dışından da sinema meraklılarını her yıl Mayıs ayının ilk haftasında Eskişehir’e çeken 16. Uluslararası Eskişehir Film Festivali Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğretim elemanlarının, öğrencilerinin ve çalışanlarının bugün bile ilk günkü heyecanla ve amatör bir ruhla gerçekleştirdikleri profesyonel bir etkinlik olarak dikkat çekiyor.

2-11 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek festival, 2 Mayıs 2014 Cuma gecesi saat 18.30’da Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu’da gerçekleşecek açılış töreninin ardından, Venedik Film Festivalinde büyük ses getiren Steven Knight’ın yönettiği 2013 yapımı Locke ile perdelerini sinemaseverlere açacak.

ONUR VE EMEK ÖDÜLLERİ

Festivalin Onur ödülleri bu yıl, Türk sinemasının unutulmaz oyuncularından Kemal Sunal ve Perihan Savaş’a verilecek. Sinemaya Emek Ödülleri ise, Yeşilçam’ın Emektar set fotoğrafçısı Güngör Özsoy ve Sinema oyuncusu ve dublaj sanatçısı Jeyan Mahfi Ayral Tözüm’e verilecek. Fotoğraf Sanatçısı Güngör Özsoy’un Türk sinema tarihinin önemli filmlerinin ve oyuncularının belge niteliği taşıyan fotoğraflarından oluşan “Yeşilçam’da 50. Yıl” sergisi Festival kapsamında sinemaseverler ile buluşacak. Festival Komitesinin Sinemaya Emek ödülünü verdiği bir diğer isim olan Jeyan Mahfi Ayral Tözüm beyazperdede pek çok oyuncuya sesiyle hayat vermiş bir isim. Tözüm’ün seslendirdiği ünlü sinema oyuncularının arasında Türkan Şoray, Filiz Akın ve Fatma Girik gibi pek çok isim yer alıyor.

DÜNYA SİNEMASININ GENÇ YILDIZLARI

Festivalin bu bölümünde sinema dünyasına yeni adım atmış genç yönetmenlerin filmleri yer alıyor. Sinemaseverler yeni yönetmenlerle tanışıyor.

Bu filmler: Mayor (Yuri Bykov), Medeas (Andrea Pallaoro), Betlehem (Yuval Adler), Difret (Zeresenay Berhane Mehari), Heli (Amat Escalante), Whıte Shadow (Noah Deshe), Metro Manila (Sean Ellis), El Mudo (Daniel & Diego Vida). The Lunch Box,(Ritesh Batra), Nairobi Half Life (Tosh Gitanga)

SİNEMA TARİHİNİN UNUTULMAZLARI

Sinema tarihinin unutulmazları bölümü, klasikleri orijinal kopyalarından izlemenin değerini bilen gerçek sinema tutkunları için beyaz perdede olacak. Üzerinden yıllar geçse de unutulmayan filmlerden Eskişehir sinemalarına bu sene, Elia Kazan tarafından yönetilen 1955 yapımı East of Eden, Stanley Kramer’ın yönettiği 1969 yapımı Judgment at Nuremberg ve David Lean tarafından yönetilmiş olan 1962 yapımı Lawrence of Arabia, “Sinema Tarihinin Unutulmazları” bölümünde izleyici ile buluşacak.

DÜNYA FESTİVALLERİNDEN

Dünya festivallerinde gösterimleri yapılmış olan filmlerden bir seçkinin yer aldığı bu bölümde ise şu filmler yer alıyor:

Like Father Like Son (Hirokazu Koreeda), Ida (Pawel Pawlikowski), Omar (Hany Abu-Assad), The Past (Asghar Farhadi), The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson), Starred Up (David Mackenzie), Black Coal, Thin Ice (Diao Yinan), A Touch of Sin (Jia Zhang-Ke)

TÜRK SİNEMASI 2013-2014

Festivalin bu bölümünde, festivallerden ödülle dönmüş Türk filmleri sinemaseverlerle buluşacak. Mavi Dalga (Zeynep Dadak & Merve Kayan), Kumun Tadı (Melisa Önel), Sev Beni (Mehmet Bahadır Er & Maryna Er Gorbach), Şarkı Söyleyen Kadınlar (Reha Erdem), Daire (Atıl İnanç), Köksüz (Deniz Akçay Katıksız), Cennetten Kovulmak (Ferit Karahan), Gözümün Nuru (Hakkı Kurtuluş & Melik Saraçoğlu), İtirazım Var (Onur Ünlü), Soğuk (Uğur Yücel) filmlerinin gösterimi yapılacak.

TÜRK SİNEMASININ 100. YILI

2014, Türk sinemasının 100. Yılı. Anadolu Üniversitesi 16. Uluslararası Eskişehir Film Festivali programında “Türk Sinemasının 100. Yılı” başlıklı bir bölüm açarak sinemaseverleri Ah Güzel İstanbul (Atıf Yılmaz), Vesikalı Yarim (Lütfi Ömer Akad), Gurbet Kuşları (Halit Refiğ), Umut (Yılmaz Güney), Muhsin Bey (Yavuz Turgul) filmleriyle buluşturacak.

ANISINA

Yakın zamanda yaşamını yitiren, Türk Sinema tarihinin iz bırakan oyuncularından Tuncel Kurtiz anısına bu bölümde Erden Kıral’ın yönetmenliğini yaptığı 1979 yapımı “Bereketli Topraklar Üzerinde” ve Mart ayında kaybettiğimiz yönetmen Alain Resnais anısına “Geçen Yıl Marienbad’ta” (Last Year In Marienbad) filmleri gösterilecek.

GECE YARISI SİNEMASI

Anadolu Üniversitesi Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin klasiği haline gelen Gece Yarısı Sineması bölümü bu sene de izleyiciye gergin geceler yaşatmaya hazırlanıyor. Festivalin bu bölümünde The Raid II: Berandal (Gareth Evans), Babadook (Jennifer Kent) filmlerinin gösterimi yapılacak.

CANLANDIRMA SİNEMASI

Animasyon filmleri, Anadolu Üniversitesi Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin olmazsa olmazı. Bu bölümde, son dönemdeki en başarılı animasyon filmlerini izlemek mümkün. Bu yıl animasyon severlerin Eskişehir’de izleme fırsatı bulacağı filmler şunlar:
The Wind Rises. (Hayao Miyazaki), Aya of Yop City (Clement Oubrerie and Marguerite Abouet)

HAYATIMIZ BELGESEL

Festivalin “Hayatımız Belgesel” bölümü, sinemacının gözü ile belgelenen hayatları bize sunuyor. Tek Başına Dans (Birnur Pilavcı), On The Way to School (Pascal Plisson), The Square (Jehane Noujaim). Olağan Haller (Özgür Fındık) bu bölümde gösterimi yapılacak filmler.

SERBEST BÖLGE

Festivalde “Serbest Bölge”de gösterilecek filmler:
Stray Dogs (Tsai Ming Liang), Miss Violence (Alexandros Avranas), The Dance of Reality (Alejandro Jodorowsky)

AÇIK HAVA SİNEMASI

Festivalin çok sevilen ve nostaljik çağrışımlar da yaptıran Açık Hava Sinemasında bu yıl Kartal Tibet’in yönettiği, baş rollerini Kemal Sunal ve Perihan Savaş’ın paylaştığı Sosyete Şaban filmi gösterilecek. Açık Hava sineması keyfini yaşamak isteyen sinemaseverler 8 Mayıs 2014 akşamı saat 21.00’da Etipark’ta izleme şansını yakalayacaklar.

KISA FİLMLER

Festivalde, Sundance Kısa Film Seçkisi’nden seçilen 10 kısa film, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Seçkisi 10 film, Hisar 2013 Seçkisinden 10 kısa film, Dünya’dan kısalar seçkisinden 10 film ve Türkiye’den 15 kısa film olmak üzere toplamda 55 kısa filme yer verilecek.

SİNEMA DERSLERİ

Anadolu Üniversitesi Uluslararası Eskişehir Film Festivali ustalardan sinema dersleri ile sinema öğrencilerine ve sinema alanında kendini geliştirmek isteyen herkese fırsat yaratıyor. Festival programında bu sene de birçok atölye çalışması yer alıyor:

Gökhan Tiryaki ile “Bir Filmi Görselleştirmek”, Alper Turgut ve Serdar Akbıyık ile “Basında Film Eleştirmenliği”, Seyfullah Samadian ile “Film ve Fotoğraf Çekmek” ve Gabriel Solomons ile Türk Sinemasının 100. Yılına özel bir Afiş çalışması “İki Kültür Tek Afiş” sinema meraklılarına yeni gelişmeleri öğrenme fırsatları sunacak.

KAPANIŞ KONSERİ

11 Mayıs 2014’de saat 20.00’da Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi Opera ve Bale Salonu’nda “Oticons Ensemble”, film görüntüleri ile eş zamanlı olarak filmin müzikleri canlı icra edilecek.

FESTİVAL SALONLARI

Festival filmleri Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü Sinema Anadolu’da ve Espark Cinemaximum’da gösterilecek. Bilet fiyatları öğrenci için 4 TL, tam bilet fiyatı 6 TL olacak. Kısa filmler ise ücretsiz izlenebilecek. Biletler, Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü Sinema Anadolu’da ve Espark Cinemaximum’da, günlük olarak satışa sunulacak.

ASKIDA BİLET VAR MI?

Sinema Anadolu’da her yıl olduğu gibi bu yıl da askıda bilet uygulaması yapılacak. Sadece Anadolu Üniversitesi Eskişehir Film Festivali’nde yapılan bu uygulama ile bir bilet alan, bir bilet ücretini askıya bırakabilecek ve bu sayede ekonomik durumu uygun olmayanlar da diledikleri kadar film izleyebilecekler.





Haberin Devamı