Gazete Vatan Logo

Eski korumasını devlet başkanı yapacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yıllardır yanından ayırmadığı eski koruması Alexei Dyumin’i kendisinden sonraki devlet başkanı yapabilmek için çalışmalara başladı.

Eski korumasını devlet başkanı yapacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendisini gölgesi gibi takip eden, hatta ‘Putin neredeyse orada olan adam’ lakabını alan eski koruması Alexei Dyumin’i halefi olarak devlet başkanlığına hazırlıyor. Geçtiğimiz haftaya kadar Rusya Savunma Bakan Yardımcılığı’nı yapan Dyumin, Rusya’nın batısındaki Tula bölgesine vali olarak atandı. Rus basını, Putin’in 43 yaşındaki Dyumin’i valilik göreviyle devletin en yüksek mertebesine hazırlamak istediğini yazıyor. Ülkede bir ‘askeri kahraman’ olarak anılan Dyumin daha önce de devletin yüksek mevkilerinde çeşitli görevler almıştı.

Bir dönem Rus Askeri Teşkilatı’nın (GRU) başında olan Dyumin, Rus ordusuna bağlı özel kuvvetler biriminin komutanlığını da yapmıştı.

Yanukoviç’i kaçırmıştı

Dyumin ayrıca, 2014’de Ukrayna’da meydana gelen protesto gösterilerinin ardından tartışmalı biçimde görevden uzaklaştırılan eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’i gizlice Rusya’ya kaçıran kişi olarak biliniyor.

Rusya Federasyonu anayasası, devlet başkanın üst üste 3 dönem başkanlık yapmasını yasaklıyor. Daha önce iki dönem üst üste görev yapan ve bu nedenle 2008’de görevi Dimitri Medvedev’e devreden Putin, 2012’de tekrar devlet başkanı seçilmişti. Putin’in görev süresi 2018’de bitecek ancak tekrar aday olur ve seçimleri kazanırsa görev süresi 2024 yılında sona erecek.

Haberin Devamı