Gazete Vatan Logo

Eski hükümlüler hakkında düzenleme

Eski hükümlülerin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmesi için hapis cezasında aranan alt sınır şartı 6 aydan 1 yıla çıkarıldı.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Eski Hükümlü İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlandı.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılacak eski hükümlü, “Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına veya Devlet memuru olmaya engel bir suçtan hüküm giyenlerden cezasını infaz kurumlarında tamamlayanlar, cezası ertelenenler, koşullu salıverilenler; özel kanunlarda belirtilen şartlardan dolayı istihdam olanağı bulunmayanlar; ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklı bulunanlardan, Cumhuriyet Başsavcılığından alınan salıverilen hükümlülere ait durum bildirme formu ile durumlarını belgelendirenler” olarak tanımlandı.

Yürürlükten kaldırılan 22 Nisan 2006'da Resmi Gazete'de yayınlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek Özürlü ve Eski Hükümlülere Uygulanacak Sınav Yönetmeliği'nde eski hükümlülük için hapis cezası süresi 6 ay olarak öngörülüyordu.

İstihdam edileceklerde 2527 sayılı Türk Soylu Yabancıların Türkiye'de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya İş yerlerinde Çalıştırılabilmelerine İlişkin Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla Türk vatandaşı olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, kamu kurum ve kuruluşlarının özel kanunlarında yer alan özel şartları taşımak, ortaöğretim ve üstü eğitim düzeyindeki işçi talepleri için KPSS sınavına girmiş olmak şartları aranacak.

İŞÇİLER TÜRKİYE İŞ KURUMUNDAN TALEP EDİLECEK

Kamu kurum ve kuruluşları işçi ihtiyaçlarını, iş kolu, meslek pozisyonu, öğrenim, iş tecrübesi, ücret, sosyal yardımlar gibi ayrıntılarla yazılı veya elektronik ortamda iş yerinin bulunduğu yerdeki Türkiye İş Kurumu bürosundan talep edecek.

İşçi talep eden kamu kurum ve kuruluşu tarafından, işçinin alınacağı mesleğin niteliğine göre özel şartlar belirlenebilecek. Bu şartlar belirlenirken sınava tabi taleplerin ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeylerinden yalnızca birinden yapılmasına, belirli bir eğitim kurumu ismi ifade edilmeksizin, sadece mesleğe uygun bölümlerin belirtilmesine, cinsiyet ayrımına yer verilmemesine, işçinin istihdam edileceği meslekle aranan şartlar ve belgeler arasında tutarlılık bulunmasına, kamu güvenliğine ilişkin hizmetlere yönelik olarak mevzuatta yer alan özel hükümler saklı kalmak kaydıyla suç tasnifine göre eski hükümlüler arasında ayrım yapılmamasına dikkat edilecek.

Ortaöğretim ve daha yüksek eğitim düzeyindeki işçi talepleri KPSS puanıyla ilköğretim ve daha alt eğitim düzeyindeki işçi talepleri eğitim şartı aranmaksızın kurayla belirlenecek. Ortaöğretim ve daha yüksek eğitim düzeyindeki işçi taleplerine başvurulabilmesi için KPSS'ye girilmesi yeterli olacak ve herhangi bir puan barajı aranmayacak.

Kamu kurum ve kuruluşları işe yerleştirilecek kişileri, gönderilen listelerdeki adaylar arasında yapacağı sınavla belirleyecek. Sınav, yazılı veya sözlü yöntemlerinden biri veya ikisi kullanılarak, mesleki bilgi ve becerilere ilişkin konulardan yapılacak.

Kamu kurum ve kuruluşları, Türkiye İş Kurumu tarafından en az açık iş sayısı kadar aday bildirilmesine rağmen yerleştirme yapmaması halinde, aynı şartlarda ve aynı yıl içinde yeniden işçi talebinde bulunamayacak.

Haberin Devamı