Gazete Vatan Logo

Eski AKP'li, AKP'liye karşı

Hatay'da CHP ve AK Parti arasında kıran kırana bir yarış bekleniyor. Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayları kimdir? Bölge insanı ne istiyor? İşte tüm bunların yanıtı...

Eski AKP'li, AKP'liye karşı

Hatay'da seçim yarışı AKP ve CHP arasında geçiyor. İktidar partisinin adayı eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin. CHP ise eski AKP'li belediye başkanı Lütfü Savaş'ı aday gösterdi. Bu da akıllara şu soruyu getiriyor Hataylılar adayı mı yoksa partiyi mi seçecek? Bölgede araştırma yapan Aljazeera muhabiri Murat Utku izlenimlerini yazdı. İşte bölgedeki son durum...

Anket

Hatay'da seçimleri sizce kim kazanır?

Sadullah Ergin
Lütfü Savaş
Mete Aslan
Yusuf Öfgeli
Diğer






Aday mı, parti mi?

Şehirde seçimin iki aday arasında geçmesi bekleniyor. Bunlardan birisi hali hazırda Belediye Başkanı olan Lütfü Savaş. Bir önceki seçimde AKP’nin adayıydı, Savaş bu kez ana muhalefet partisi CHP’den Büyükşehir Belediye Başkanı adayı. Diğeri ise eski Adalet Bakanı ve Hatay Milletvekili Sadulah Ergin. Kentte sokaktan gelip geçenlere sorduk: “Seçimde partiye mi adaya mı oy vereceksiniz?”

Mevcut adaylara bakıldığında Hataylılar için kritik bir soruydu. Konuştuklarımız arasında partiye oy vereceklerini söyleyenler ile adaya gore tercihte bulunacaklarını söyleyenler neredeyse denkti. 39 yaşındaki öğretmen Aynur Dede, isteksiz de olsa partiye oy vereceğini söyleyenlerden:
“Açıkçası partilerden çok medet uman Bir insan olmadığım için çok umurumda da değil aslında ama verirsem de partiye veririm.”



Gezi olayları ve sonrası

Antakya'da Gezi olaylarından bu yana pek çok sorun yaşandı. Özellikle kentin Alevi nüfusunun bulunduğu bölgelerde iktidara tepki vardı. Hatay nüfusunun bir bölümü, Gezi olayları ve sonrasında yaşananlar nedeniyle iktidar partisine tepki duyuyor. Öğretmen Aynur Dede, son günlerde yaşanan Hükümet-Cemaat kavgası için de “Bu bizim kavgamız değil, halkın kavgası hiç değil. Kendi aralarında çıkarları örtüşmedi ve birbirlerine girdiler, bu kadar basit. Gezi sürecini birebir burada biz yaşadık, biz burada kayıplar verdik. Bize burada saldırdılar, çok kötü şeyler yaşadık, o yüzden onların kavgası bizi zerre kadar ilgilendirmiyor. Sandıkta da asla ve asla diyoruz, AKP'ye hayır” dedi.



Genel seçim ayrı, yerel seçim ayrı

Tam Ata köprüsünün üzerinden geçerken mikrofon uzattığımız Edibe Dere, 78 yaşında. Vaktiyle Belediye Meclisi üyesi seçilmiş, yerel yönetim konularını iyi bilen tecrübeli biri. O, parti ve aday ikileminden kendisini kurtaranlardan. “Belediye seçimlerinde ben her zaman adayı tercih ettim, şimdi de öyle olacak sanırım. Benim için kim memleketime hizmet edecekse ben oyumu ona vereceğim. Yani genel seçimler ayrı bu seçim ayrı” diyerek adaylara daha fazla önem verdiğini gösterdi. Gezi olaylarından bu yana ülke adına çok üzüldüğünü söyledi, hükümet ve cemaat arasında yaşanan kavganın içinde olmayan adayın kendisi açısından daha makbul olduğunu söyledi.



Suriyeli mülteci sorunu

İşçi Mehmet Başak'a göre, Suriyeli göçmenlerin artmasıyla asayiş sorunları ortaya çıktı. [AJT-İlker Taş]
45 yaşındaki Mehmet Başak yıllarca yurt dışında çalışan bir işçiydi. Onun Hatay ile ilgili yaşadığı en önemli sorun Suriye’deki savaş nedeniyle kentte ortaya çıkan huzursuzluk. Başak, “Alevi sünni Kürt herkes kardeşçe yaşıyor. Ama bu son yıllarda gerçekten çok kötü şeyler oluyor. Çocuklarımızı biz çarşıya gece tek başlarına kesinlikle yollayamıyoruz, yazık” dedi.
Suriyelilerin göçleriyle kentin nüfusu biraz daha arttı, Mehmet Başak gibi daha pek çok kişi buna paralel olarak asayiş sorunlarında da artış görüldüğünü söylüyor. Fakat kentin tek sorunu bu da değil. Su sıkıntısından altyapıya, trafiğe kadar hâlâ çözüm bekleyen sorunlar var. Hatta konuştuklarımız kentteki trafik sorununun önde geldiğini söyledi.



Adaylar ne diyor?

Şehirde yaşanan bu sorunlara ilişkin öne çıkan iki adayın da görüşlerini sorduk. CHP’li Lütfü Savaş, trafik sorununun çözümü için belediye başkanı olarak bir önceki dönemde yaptıklarını anlattı, çözümün toplu taşımada olduğunu belirtti:

“Sabah 8-9 arası akşamda 05.30 – 06.00 arasında belli noktalarda sorun oluyor. Ben gelmeden ve tek yön uygulamasına geçmeden önce Antakya merkezde yedi sekiz saat boyunca ciddi bir trafik problemi oluyordu. Biz bu trafik sorununu bu kadar çözdük ama bundan sonra da raylı sistem uygulaması yapacağız. Hatta iki buçuk yıl önce bu projemizi hayata geçirmek istediğimizde, Ulaştırma Bakanlığı bize izin vermedi; başvurudan sonra ‘sizin nüfusunuz bir milyonun altında biz prensip olarak bir milyonun altındaki yerlerde izin vermiyoruz’ dediler. Bu nedenle biz o projemizi Büyükşehir’e sakladık.”
Eski Adalet Bakanı ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Sadullah Ergin ise kentteki bazı uygulamaları değiştireceklerini söyledi. Ergin’in trafik sorununun çözümüne ilişkin önerileri de rakibi gibi toplu ulaşıma dayanıyor:

“Antakya’nın trafik konusu kangren haline gelmiş durumda. Bunda iki sebep var, birincisi altyapı yeterli değil, ikincisi trafik düzenlemeleri yanlış. Geçen dönem tek yön uygulamalarıyla trafiği iyice içinden çıkılmaz hale getirdiler. Bizim seçime dönük olarak hazırladığımız plana göre, hafif raylı sistem, metrobüs ve raylı sistemler ile toplu taşımayı öne çıkaran ve mevcut yolların daha verimli kullanılmasını sağlayacak yöntemler ile kısa vadede biz Antakya trafiğini rahatlatırız.”



Kentin sorunları nasıl çözülecek?

Adaylar kentin sorunlarına dair çözüm önerilerini anlattı. Suriye’deki savaş nedeniyle kentte ortaya çıkan sorunlar ile ilgili de vaatleri vardı. CHP’li Lütfü Savaş Hataylıların Suriye'den gelenlerin çıkardığı problemlerle uğraştığını söyleyip bu sıkıntılardan öne çıkanları asayiş ve ekonomik sıkıntılar olarak sıraladı:
“Onlara destek olalım darken bizim buradaki gençlerimiz de işsiz kalıyor. Suriyeliler sigortasız olarak çok düşük ücretlerle işyerlerinde çalışınca sorun oluyor. Daha önce 300 – 400 lira haftalık alıp sigortalı çalışan gençlerimiz şimdi 100- 150 lira alıyor, sigortaları yapılmıyor. İşsizlik konusunda bu durumun şehrimize negatif etkisi var”.
İktidar partisinin adayı Sadullah Ergin de Türkiye’nin Suriye’deki savaş nedeniyle bedel ödediğini, Hatay’ın bedel ödeyen illerden biri olduğunu tespit ettikten sonra “Biz bu topraklara sığınmış, kucağında bebeğiyle yaralısıyla buraya gelmiş insanlara ‘gidin orada ölün’ deme lüksüne sahip değiliz. Bunların kampta kalanlarıyla ilgili bir problem yok ama şehir içinde kalanlarla ilgili zaman zaman şikayetler geliyor” dedi. Ergin hükümetin temel olarak Suriyelilerin şehir içinde yoğunlaşmasını engelleyecek tedbirler aldıklarını, onları daha iç bölgelerdeki farklı illere kaydırmak suretiyle bu şehirdeki popülasyonlarını daha da artırmadan makul düzeyde tutmaya gayret ettiklerini söyledi. Ergin sorunun tamamen çözülmesini bekliyor:
“Suriye’deki savaş bittiği anda inşallah bu insanları kendi ülkelerine göndererek bu problemi tamamen çözeceğiz"...
(Kaynak: Al Jazeera )

Haberin Devamı