Gazete Vatan Logo

Eşiyle arası bozuk olan yandı!

Yeni Borçlar Kanunu, 1 Temmuz itibarıyla resmen yürürlüğe girdi. Yeni kanunun bazı maddeleri ile ilgili tartışmalar sürerken 584. madde ‘ev’de gerginlik yarattı. Söz konusu maddeye göre eşlerden birinin kefil olabilmesi için diğerinin ‘yazılı rızası’ olması gerekiyor

Buna en güzel örnek Step Halı’nın sahibi Cem Şengör’den geldi. Yasa resmen yürürlüğe gireli daha 1 hafta olmuşken Cem Şengör, kendi gibi iş hayatının içinde olan eşi Ayşegül Yürekli Şengör’den 3 kez muvafakat almak zorunda kalmış. Cem Şengör sadece bir örnek. Habertürk'ün haberine göre iş dünyasının önde gelen isimlerinden bazıları bu maddeye destek verse de bazılarına göre bu kefillik için eşten izim alma zorunluluğu bankaların ‘lobisi’ bazılarına göre ‘erkekliğe dokunan’ bir madde. “Boşanmalar ve evlilik anlaşmaları artar” diyen de var, “Eşi ile arası açık olanın işi zor diyen” de. İşte 584. madde ile ilgili iş dünyasının görüşleri:

Cem ŞENGÖR- Step Halı Yönetim Kurulu Başkanı

Bankaya noterle gitmek zorunda kalan bile var


“Bu madde nedeniyle ben 1 hafta içinde eşimden 3 kez muvafakatname almak zorunda kaldım. Bizde sorun olmuyar ama ciddi sorunlar yaşayanlar var. Adamın karısı okuma yazma bilmiyor. Bankaya noter ve iki şahitle gitmek zorunda kalıyor. ‘Dinledim, anladım’ deyip onay vermesi isteniyor. İş yavaşlatan bu uygulama.”

Adnan DALGAKIRAN- Dalgakıran Kom. sahibi

Evlilik anlaşmaları ve boşanmada artış olur


“Boşanmaları artırır, eşlerin arasını açar. Yıllar sonra eşler arasında evlilik anlaşmalarına neden olur. Riskli çalışanlar için kötü sonuçları olur. Kanun eşlerden profesyonel yönetici yaratacak. Muvazaalı boşanmalar artar.”

Nafi GÜRAL- Kütahya Porselen Başkanı:

Hayat müşterekse imza da müşterek


“Önemli olan her alanda güveni sağlamak. İşte de aile hayatında da. Bu işi kefalet veren ve alan olarak görünce herkes riski doğru almak ister. Madem hayat beraber, o zaman onun dışındaki faktörleri de paylaşmak lazım.”

Ömer FARUK ÇELIK- Sinpaş İcra Kur. Başkanı

Biri batarsa öteki de batmıyor mu?


“Sonuçta evliliklerde bir eş yanlış bir şey yaparsa, diğer eş de onunla birlikte batmış olmuyor mu? O yüzden kararların birlikte alınmasını ben doğru buluyorum. Bizde böyle bir gereklilik olmadı. Ama olsaydı da rahatsız olmazdım.”

Özkan KARACA- Ultra Çorap Yön. Kur. Baş

İplik alacağım, onun için de izin istiyorlar


“Bizim sektörde doğrudan borçlanma sistemiyle çalışma yaygınlaştı. İplik alacağım bunun için bile eşin muvafakatnamesi gerekiyor. Dünden itibaren (perşembe) istemeye başladılar. Bence ticarete tıkanma olur.”

Ümit KİLER- Kiler Holding Yön Kur. Üyesi

Mal ortaklığı için açığı kapatacak


“Biliyorsunuz Türkiye’de artık ailede mal ortaklığı var. Bu kanunun amacı da mal ortaklığı konusundaki açığı kapatmak. Bunun sorun yaratması aileden aileye değişir. Ama ben bu maddede bir sorun görmüyorum.”

Tahsin ÖZTİRYAKİ - Öztiryakiler Yön. Kur. Baş

Sağlıklı evliliklerde bir problem yaşanmaz


“Çok yanlış değil. Eşler birlikteliklerinde ekonomik olarak da aynı artı ve eksileri yaşıyor. Sağlıklı evliliklerde problem olmaz. Bu özel hayatın düzenleyicisi bir konu olacak. Uzun vadede ticaret hayatına fayda getirir.”

Erdal BAHÇIVAN- Bahçıvan Gıda Yön. Kur. Baş.

Kanına dokunmayacak bir erkek yoktur


“İki boyutlu bakmak lazım. Mağdur duruma düşmüş vatandaşlarımız da var. Frenleyici bir yöntem. Öyle örnekler görüyoruz ki. Adam vefat ettikten sonra kadıncağızın hiçbir şeyden haberi yok. Borç çıkıyor. Hayat ortaksa, eş vefat ettikten sonra da bu ortaklık devam eder. Eşin bilmesi lazım. Ancak bunun kanına dokunmayacağı erkek yoktur. En kılıbığı bile psikolojikman olumsuz etkilenir. Erkeklerin başka taraflarda cesareti kırılır. Türk Ticaret Kanunu o kadar tartışıldı ki bu pat diye masaya geldi. Şimdi de bu madde ‘Kalsın’ ya da ‘Gitsin’ diyemiyorum. Bir kanun yapma safhasında tartışılmayınca, çıktıktan sonra ‘Gitsin’ demek ciddiyetine gölge düşürüyor. Bir süre bekleyip sonuçlarını görmek lazım. Kabadayı erkek ‘Bu madde gitsin’ der.”

Ali KİBAR- Kibar Holding Başkanı

Eşlerin arası açıksa sıkıntı yaşanabilir


“Özellikle şahsi kefaletin daha çok önem kazandığı KOBİ’leri ilgilendiriyor. Acil yeni düzenleme yapılmazsa sıkıntı doğar. Bir banka yöneticisi arkadaşım aradı. Biri kredi kullanmak istiyor ama eşiyle boşanmak üzere ve imza istemesi zor. Madde iş yapabilme kabiliyetini olumsuz etkiler. Özellikle eşler arasında sıkıntının olduğu evliliklerde art niyetli sonuçlar doğurabilir.”

Ahmet AKBALIK- Özak GYO Yön. Kur. Baş.

Bankalar lobi yaptı ve bu madde çıktı


“Bununla ilgili açılmış davalar var. Bir şirket sahibi krediler alıyor sonra eşleri, “Benim rızam dışımda oldu’ diye dava açıyor. Bankalar lobi yaptı ve bu madde çıktı. Saçma bir şey. Eş rızası olmadan kredi alamıyorsun. Aylık paraya ihtiyacın oluyor. Eşin izni lazım. Bunun düzeltileceğini düşünüyorum. Bir kereye mahsus belki bir izin alınabilir eşten. Her yerde kullanır.”

Semih ŞEFTALİ- Esse’nin kurucusu

Kullanılan krediden eşin niye haberi olsun

“Benim eşim işin içinde. O yüzden şahsi olarak ben ya da şirketim etkilenmeyiz. Ancak, eşin işin içinde olmadığı durumlar için çok anlamsız bir uygulama. Bir şirketin kullandığı krediden eşin haberi olmak zorunda değil. Özel hayat ve iş hayatı birbirine karışır. Bir de mali tabloları iyi olan büyük şirketlerde şahsi kefalet istenmiyor. Kapitalizm yine işliyor.”

Haberin Devamı