Gazete Vatan Logo

Esir asker için tehlikeli takas

Esir asker için tehlikeli takas

Afganistan’ın doğusunda 5 yıl önce görevli olduğu üssün yakınlarında Taliban örgütüne yakınlığıyla bilinen Hakkani grubu militanlarınca kaçırılan Amerikan ordusunda görevli Çavuş Bowe Bergdahl’ın, Beyaz Saray’la Taliban örgütü arasında yapılan takas anlaşmasıyla serbest kalması, ABD’de hem sevinç hem de tepkiyle karşılandı.

28 yaşındaki Bergdahl’ın, cumartesi sabahı Doğu Afganistan’da militanlarca Amerikan özel kuvvetlerine teslim edildiği açıklandı. İlk olarak Bagram Hava Üssü’ne getirilen Bergdahl’ın buradan Almanya, Landstuhl’deki Amerikan Askeri Hastanesi’ne nakledildiği belirtildi.

Katar aracı oldu

Katar’ın arabuluculuğunda son 1 yılda gerçekleşen gizli müzakereler sonucunda ABD’nin Bergdahl karşılığında, Guantanamo Üssü’nde tutulan üst düzey 5 Taliban yetkilisini serbest bırakmayı kabul ettiği kaydedildi. Guantanamo’dan Katar’a nakledilecek olan Taliban yetkilileri, burada en az 1 yıl gözlem altında tutulacak. Katar yönetiminin Washington’a, serbest kalan Taliban yöneticilerinin ABD’ye karşı herhangi bir terör eylemine karışmayacakları yönünde teminat verdiği vurgulanıyor.

‘Anayasaya aykırı’

ABD’nin Afganistan’daki tek esir askeri olan Bergdahl’ın serbest kalması kamuoyunda sevinçle karşılanırken, Başkan Barack Obama’nın Kongre’yi bilgilendirmeden Guantanamo esirlerinden beşini bırakması Cumhuriyetçi Parti kanadında tepkiye yol açtı. Guantanamo esirlerinin ülke dışına nakilleriyle ilgili Kongre’ye en az bir ay öncesinden bilgi vermesi gereken Beyaz Saray’ın, gelişmeyi son dakikada açıklayarak anayasayı ihlal ettiği öne sürülüyor. Beyaz Saray ise Obama’nın başkomutan olarak yetkilerini kullandığı görüşünde.

‘Gitmo Beşlisi’



Bergdahl’ın özgürlüğü karşılığında salıverilen 5 Taliban yetkilisi, Guantanamo Üssü’nün lakabı olan “Gitmo”ya ithafen “Gitmo Beşlisi” adıyla anılıyor.

İngilizce konuşmayı unuttu



Cumartesi sabahı Bergdahl’ın ailesini telefonla arayarak müjdeyi veren Başkan Obama, daha sonra Robert ve Jani Bergdahl’la Beyaz Saray’da basının karşısına geçti. Baba Bergdahl, oğluyla telekonferans yöntemiyle görüştüğünü, genç adamın İngilizce konuşmakta güçlük çektiğini, bu nedenle kendisiyle yerel Afgan dillerinden olan Darice aracılığıyla konuştuğunu söyledi. Baba Bergdahl, ilk cümlesinin “Ben senin babanım, Bowe” olduğunu belirtti.

Diziye ilham kaynağı oldu

Bergdahl’ın kaçırılması, ülkemizde de gösterilen “Homeland” adlı diziye de ilham kaynağı olmuştu. Dizide Irak’ta yıllarca rehin tutulan bir Amerikan askerinin teröristlerin safına geçmesini ve bu durumu fark eden bir kadın ajanın, askere engel olma çabasını anlatıyordu.

Yeşil çay içmeye alıştı

Esareti süresince yeşil çay içmeye alışan Bergdahl’ın Noel, Paskalya gibi dini bayramları kutlamasına izin verildi. Vaktinin çoğunu yemek yaparak geçiren Bergdahl. militanlara badminton oynamayı da öğretti.