Gazete Vatan Logo

Eşi doğum yapan işçi ve memura kaç gün izin verilmesi gerekmektedir?

Eşi doğum yapan erkek çalışanların da doğum sebebiyle izin hakları vardır ve bu durumda işçi ve memurlar için yasada ayrı ayrı tanımlanmıştır. Aynı ölüm hallerinde olduğu gibi çocuk sahibi olan işçi ve memurların, doğum sebebiyle de izin hakları bulunur. Peki eşi doğum yapan çalışan kaç gün izin alabilir?

Eşi doğum yapan işçi ve memura kaç gün izin verilmesi gerekmektedir?

İş Kanunu, önemli günler için çalışanlarına izin hakkı tanımıştır. Bu haller evlilik, doğum, ölüm gibi durumlardır. Bu gibi hallerde kişinin alabileceği maksimum izin günü bellidir.

EŞİ DOĞUM YAPAN İŞÇİ KAÇ GÜN İZİN ALABİLİR?

4857 sayılı İş Kanununun Ek 2’nci maddesi gereğince işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.

MEMURLAR İÇİN DOĞUM VE ÖLÜM İZNİ NE KADAR?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Mazeret İzni” başlıklı 104. maddesinin (B) bendi “Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.” şeklindedir