Gazete Vatan Logo

Esenler’de 50 bin konut ‘transfer’le dönüşecek

Kentsel dönüşümün 2012’de başladığı Esenler’de 25 bin konut yenilendi. İlçede şimdi daha büyük bir dönüşüm başlayacak. Askeriyeden tahsis edilen 8.7 milyon m2’lik alana 16 mahalleden 50 bin konut transfer edilecek. 25 bin konut da yerinde dönüşücek.

Esenler’de 50 bin konut ‘transfer’le dönüşecek

Kentsel dönüşüm seferberliğinin 2012 yılında başladığı İstanbul’un Esenler ilçesinde, riskli yapıların yenilenmesine hızla devam ediliyor. Toplam 27 bin binada 159 bin bağımsız birimin bulunduğu ilçede, 100 bin konutun sorunlu olduğu tespit edilmiş. Bu 100 bin konutun 25 bininin dönüşümünü tamamlayan Esenler, şimdi büyük bir ‘transfer’e hazırlanıyor. Esenler Belediyesi’ne devredilen 8.7 milyon metrekare büyüklüğündeki askeriye arazisine, 50 bin konutun taşınması planlanıyor. Böylece yaklaşık 250 bin nüfusun yaşadığı 50 bin konutun daha dönüşümü sağlanacak. Geriye kalan 25 bin konutun da yerinde dönüştürülmesi hedefleniyor.

50 bin yeni konut

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, kentsel dönüşüm çalışmalarında çok iyi bir noktaya geldiklerini söyledi. Esenler’de 100 bin konuttan 25 binini risk olmaktan çıktığını ifade eden Göksu, şu bilgileri verdi: “Kamuyla beraber yürüttüğümüz çalışmalar öbek öbek devam ediyor. Esas dönüşüm, yeni transfer alanıyla beraber şehrin kendi içindeki büyük dönüşümünü sağlamak olacak. Yaklaşık 50 bin konut, askeri alana transfer edilecek. Bu yenilediğimiz konutların yerine de hiç birşey yapmıyoruz. Şehir parkı olacak. Geriye kalan 25 bin konutumuz da kendi yerinde dönüşecek. 2023’te Esenler, riskli konutun kalmadığı bir ilçe olacak.”

Haberin Devamı

8.7 milyon metrekarelik alanda net imar parselinin 4 milyon metrekare olacağını anlatan Başkan Göksu, şöyle devam etti:

2 milyon m2 yapılaşma“Net imar parselinin sadece 2 milyon metrekaresi yapılaşacak. Yani 8.7 milyon metrekarenin 2 milyon metrekaresi yapılaşacak. Yapılaşma içinde ağırlıklı konut olacak. Bu alanda yeni inşa edilecek 50 bin konut için İBB ve iştiraki KİPTAŞ ile çalışıyoruz. İBB, bir taraftan plan ve alt yapı ile ilgili çalışmaları yapacak. Bizde kentsel tasarım ve diğer alanlarla ilgili çalışmaları yapacağız. Ortak organizasyonla dönüşümü yapmış olacağız. Buraya 16 mahalleden, donatı alanlarında kalan ve hiçbir imar işlemi yapılmayan yerleri taşıyacağız. Bu onlar için de tam bir piyango.”

Kentsel dönüşümle yapılan en büyük park olacak

Haberin Devamı

ESENLER’DE yapılacak transferle 2.5 milyon metrekare büyüklüğünde şehir parkı yapacaklarını ifade eden Başkan Göksu, “Bu parkın orjinalliği şu, boş bir yeri parka çevirmiyoruz. Konutları transfer ederek, yıkmış olduğumuz konutların yerine park yapıyoruz. Bu anlamda dünyada kentsel dönüşümle üretilmiş ilk park olacak. Alan büyüklüğü açısından ise dünyanın 3’üncü büyük parkı olacak” dedi. Göksu, Esenler’de şu anda kişi başına düşen yeşil alanın 1 metrekare olduğunu, bu park tamamlandığında 21 metrekareye yükseleceğini ifade etti.

Şehir estetiği projesi hazır

MEKANSAL dönüşümü hızlandırmak için ‘şehir estetiği’ projesini başlatacaklarını anlatan Mehmet Tevfik Göksu, şöyle konuştu: “Bütün mahallelerde, göze hoş gelmeyen ne varsa hepsini kaldırıyoruz ya da yeniden yapıyoruz. Ana caddelerin maketlerini çıkartıyoruz. Hiçbir yapı o maketin dışına çıkamayacak. Otoyol kenarlarını taş kaplama ile kaplamak istiyoruz. Burası tarihi yarımadaya geçiş yolu. Günde 100 bin araç geçiyor. Daha önce otoyol kenarında bulunan binaların dış cephelerini yapmıştık. İstersek bunu her yerde yapabiliriz ama yapı stoku kötü olunca anlamı kalmıyor.”

Haberin Devamı

Eğitim Vadisi kuruluyor

ESKİ adı Karabayır olan ve uzun süre çeşitli suçların merkezi olarak anılan Tuna Mahallesi’ni dönüşüme hazır hale getirdiklerini belirten Başkan Göksu, burada ‘eğitim vadisi’ yapacaklarını söyledi. Göksu, şunları söyledi: “Esenler’de en büyük sorun eğitimdi. Derslik başına düşen öğrenci sayısında ilk sıralardayız. Biz bölgeyi eğitim vadisi ilan ettik. Milli Eğitim Bakanlığı da kamulaştırdı. Bölge komple yıkılarak eğitim vadisine dönüştürülmeye başlandı. Burayı şehrin çöküntü alanı olmaktan çıkarıyoruz. Eğitim vadisi bittiğinde okullarımızın büyük bir bölümü tekli eğitime geçmiş olacak.”