Gazete Vatan Logo

Eşcinsel çifte kırbaç cezası!

Endonezya'nın Açe bölgesinde bir şeriat mahkemesi, eşcinsel ilişkiye giren iki erkeğe değnek cezası verdi. Cezanın, bölgenin başkenti olan Banda Aceh'te, her birine 85 kez değnekle vurularak infaz edileceği açıklandı.

Eşcinsel çifte kırbaç cezası!

Eşcinsel ilişki Endonezya'da, yalnızca şeriat yasalarının uygulandığı muhafazakar Açe bölgesinde yasa dışı olsa da daha önce hiç kimse bu nedenle cezaya çarptırılmamıştı.

20 ve 23 yaşlarında olan iki erkek, Mart ayında yerel halktan kişiler tarafından bulunarak yetkililere teslim edildi.

Yargıçlar suçlanan iki erkek için, yasanın öngördüğü maksimum ceza olan 100 değnekten daha düşük ceza verirken savcının talep ettiği 80 değneğin ise üzerinde bir cezaya hükmetti.

Açe'de değnek cezaları daha önce yalnızca kumar ve alkol suçları için uygulanmıştı.

Son yıllarda giderek muhafazakarlaşan Açe, 2014'te eşcinselliğe karşı sert yasalar çıkarmıştı. Açe bölgesinde 2001 yılından bu yana şeriat uygulanıyor.

Karar insan hakları grupları ve aktivistler tarafından kınandı.

LGBT hakları için mücadele eden Gaya Nustara adlı örgütün kurucusu Dede Oetomo, "Eşcinselliğin kriminalleştirilmesini Endonezya için geri adım olarak görüyorum" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de duruşma öncesinde, verilecek bir cezanın yalnızca Açe'de değil, diğer muhafazakar bölgelerde de LGBT'lerin korkularını artıracağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Örgütler, ülkede eşcinsellik karşıtı atmosferin arttığını söylüyor.

İkilinin yaşadığı mahalledeki bir çete, iki eşcinsel erkeği döverken görüntülemiş, videoyu ülke çapında paylaşmıştı.

BBC Türkçe