Gazete Vatan Logo

Esaret sona erdi

Tayland’da girdikleri mağarada günlerdir antrenörleriyle birlikte mahsur kalan 12 futbolcu çocuktan dördü dün gerçekleştirilen tahliye operasyonuyla kurtarıldı

Esaret sona erdi

Tayland’ın kuzeyindeki Çiang Rai eyaletinde bulunan Tham Luang Mağarası’nda 2 haftayı aşkın süredir mahsur kalan 12 futbolcu çocuk ve antrenörlerini mağaradan çıkarma operasyonu dün başladı.

Kurtarma operasyonunu yürüten Vali Narongsak Osotthanakorn yaptığı açıklamada, mağara içerisindeki su seviyesinin son 10 günün en düşük seviyesine inmesinin ardından tahliye operasyonuna başlama kararı aldıklarını belirtti. Osotthanakorn, operasyona 13 yabancı ve 5 Taylandlı dalgıcın katıldığını söyledi.

Operasyonun başlamasından yaklaşık 8 saat sonra, çocuklardan dört tanesinin mağaranın dışına ulaştırıldığı haberi geldi. Uzmanlar operasyonun hava şartlarına bağlı olarak 2 ila 4 günde tamamlanmasını öngörüyordu, ancak dalgıçların yoğun çabası neticesinde tahliyeler hızlı şekilde gerçekleştirildi.

Medyaya karartma

Operasyon öncesinde bölgede bulunan bin civarında gazeteciden bölgeyi terketmeleri istendi. Operasyonu izlemeye gelen gazetecilerin girişine de izin verilmedi.

Kurtarma operasyonunda her çocuğa 2 dalgıç eşlik etti. Çocuklar mağaradan tek tek çıkarıldı. Kurtarma operasyonu çalışmaları sırasında birkaç gün önce bir dalgıç hayatını kaybetmişti. Çocukların ve antrönerlerinin bulunduğu noktadan mağara ağzına kadar olan bölge, profesyonel dalgıçların dahi beş saatte ulaşabildiği suyla kaplı dar geçit ve galerilerden oluşuyordu. Çocuklardan bazılarının iyi yüzme bilmemesi endişeleri artırmıştı.

Haberin Devamı

‘Biz de yardım ettik’

ABD lideri Donald Trump, kurtarma çalışmalarının sürdüğü saatlerde Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ülkesinin Tayland hükümetiyle çocukların kurtarılması konusunda yakın işbirliği içerisinde olduğunu duyurdu.

Zamana karşı yarış

Çocuklar, 23 Haziran’da girdikleri mağarada, su seviyesinden yüksekte olan bir galeride mahsur kalmıştı. Kötü hava şartları ve oksijen seviyesinin azalması nedeniyle kurtarma çalışmaları hızlandırılmıştı. Yetkililer çocukların bulunduğu noktada oksijen seviyesinin yüzde 21’den yüzde 15’e gerilediğini vurguluyordu. Grubun mahsur kaldığı nokta ile mağara girişi arasında birbirine bağlı yaklaşık üçer kilometrelik iki ayrı tünel sistemi bulunuyordu. Bu tünellerde suyla kaplı çok sayıda dar geçit ve galeriler yer alıyor. Çocukların buralardan dalarak çıkarılması en hızlı seçenek olarak kabul görmüştü.

Haberin Devamı