Gazete Vatan Logo

Esad: Rusya'yı destekliyorum

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye’de hava saldırıları düzenleyen İsrail uçaklarını hava savunma füzeleriyle hedef almasından sonra iki ülke arasındaki krizde Rusya’nın önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

Esad: Rusya'yı destekliyorum

Al Jazeera’nin haberine göre Şam’da Rus gazetecilere konuşan Esad, "Rusya, İsrail’in Suriye’de bir daha saldırılar düzenlememesi konusunda rol oynayabilir. Rusya’nın bu konuda önemli bir rolü olabilir" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Suriye’nin Palmira kentinde Rus askerlerinin bulunduğu bölgeye yakın bir mevziiyi bombalaması nedeniyle pazartesi günü İsrail Büyükelçisini bakanlığa çağırmıştı.

Suriye rejimi, Cuma günü İsrail’in savaş uçaklarına karşı ilk kez uçaksavar füzelerini kullanmıştı.

İsrail, Suriye’deki Hizbullah mevzilerini vurduğunu iddia ediyor. İran yanlısı Hizbullah 2013’ten bu yana rejimin yanında muhaliflere karşı savaşıyor.

ABD’nin hazırlık yaptığı Rakka’ya yönelik operasyon ile ilgili bir soruya yanıt olarak Esad, Suriye’de hükümetin izni olmadan yapılan herhangi bir operasyonun meşru olmadığını söyledi ve şu ifadeyi kullandı: "Rakka’yı ya da başka bir yeri kurtarmak için Suriye’e yabancı güç girmesi işgal anlamına gelir."

Esad: Rusya'nın anayasa girişimini destekliyoruz

Haberin Devamı

Russia Today’de yer alan habere göre Esad, Moskova’nın Suriye için hazırladığı anayasa taslağı ile ilgili girişimini desteklediğini ve bu girişimi detaylı bir şekilde görüşmeye hazırlandıklarını söyledi.

Şam ile Tel Aviv arasında uçaksavar füzeleri krizi

Suriye rejimi, Cuma günkü İsrail hava saldırılarından sonra bir İsrail uçağını düşürdüğünü ve başka bir uçağa da roket isabet ettiğini söylemişti.

Tel Aviv, Suriye’nin hava savunma füzeleri kullandığını teyit etse de uçaklarına zarar geldiğini yalanlamış ve tüm uçakların güvenli bir şekilde üslerine döndüğünü iddia etmişti.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, bu olayın tekrarlanması durumunda “hiçbir tereddüt yaşamadan Suriye’nin hava savunma sistemini yok etmek” ile tehdit etmişti.

Rejimin en büyük destekçisi Rusya, Suriye’de İsrail ile istenmeyen hava kazaları yaşamamak amacıyla bir koordinasyon mekanizması kurmuştu. İsrail, Suriye’de hava saldırıları düzenlemeden önce genellikle Moskova’ya bilgi vermediğini iddia etmişti.