Gazete Vatan Logo

Esad: Rusya, Suriye’de büyük bir askeri üs kurabilir

Suriye Devlet Başkan Beşer Esad, Rusya’nın ülkesinde büyük bir askeri üs kurabileceğini açıkladı. Rusya’dan konuyla ilgili başvuruyu beklediklerini belirten Suriye lideri, bu yöndeki bir adıma olumlu yanıt vereceklerini bildirdi.

Rus televizyonu Zvezda’nın muhabiri Fedor Ivanitsa’ya açıklamada bulunan Esad, Suriye'nin Tartus limanında bulunan Rus donanma tesisinin yenilenmesi ve genişletilmesi yönünde Rusya'nın bir karar alması durumunda, Suriye olarak bu kararı onaylayacaklarını belirtti. Esad, “Doğu Akdeniz ve Tartus limanı dahil, dünyanın çeşitli yerlerinde Rusya’nın askeri varlığı söz konusu. Bu, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla kaybedilen dengenin sağlanması için gerekli. Rusya’nın bölgemizdeki varlığı ne kadar güçlenirse, bölgemiz o kadar istikrarlı olur. Zira Rusya, tüm dünyada istikrarın güçlenmesinde çok önemli rol oynuyor. Bu bağlamda, Rusya’nın Doğu Akdeniz’de, özellikle de kıyılarımızda varlığının genişletilmesini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Esad, Batı ülkelerinin Suriye'nin içişlerine karıştıklarını, şimdi de aynı senaryoyu, Rusya'yı zayıflatma hedefiyle Ukrayna'da oynamakta olduklarını ifade etti. Ortadoğu ve Ukrayna’da yaşananlar arasındaki benzerliğe dikkat çeken Suriye lideri, “Suriye krizi ve Ukrayna’da yaşananların bağlantılı olduğunu her zaman söyledim. Birincisi, her iki ülke de Rusya için önem arz ediyor. İkincisi ise her iki durumda temel amaç, Rusya’yı zayıflatmak ve kukla devletler oluşturmak” dedi.

Haberin Devamı