Gazete Vatan Logo

Esad ilk kez kullandı!

İngiliz BBC'nin haberine göre...

Esad ilk kez kullandı!

Esad rejimine bağlı ordu başkent Şam'da kontrolü kaybetti. Ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te isyancılar şehir merkezine büyük bir saldırı başlattı. Esad, iç savaşta ilk kez savaş uçağı kullandı. Cephede ağır yenilgi alan Esad rejimi ise, savaşı Twitter üzerinden kazanmaya çalışıyor. Suriye ordusu tarafından savaş uçakları ve helikopterlerle düzenlenen bombardımanda ilk belirlemelere göre 6 kişi öldü, 50 kişi yaralandı.

Esad ilk kez kullandı
Suriye'nin Halep, İdlib ve Lazkiye kentlerinde nizami ordu ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi. BBC savaş uçaklarının Halep'i bombaladığını öne sürdü.

Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi, Halep'in Sahur, Sukeri, Salahaddin, Arkub, Haleke, ve Şeyh Firas bölgelerinde ÖSO ile nizami ordu arasında yoğun çatışmaların yaşandığını ve güvenlik güçlerinin bu bölgelere havan ve roketlerle düzenlediği saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralının olduğunu duyurdu.

Esad ilk kez kullandı

Halkın çatışmaların yaşandığı bölgelerden kaçtığını aktaran konsey, nizami ordunun ağır silahlarla çevreye rastgele ateş açması sonucunda onlarca evin yıkıldığını ve bazı evlerde de yangın çıktığını kaydetti.

Bazı bölgelerde ÖSO'nun nizami ordu karşısında ilerlediğini ve çok sayıda askeri aracı imha ettiğini dile getiren konsey, Halep merkezi hapishanesinde çıkan isyanda dokuz mahkumun öldüğünü, 50 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Mahkumların, güvenlik güçlerinin silah ve göz yaşartıcı gaz kullanması sonucunda yaşamlarını yitirdiğini öne süren konsey, şiddetli patlama seslerinin geldiği hapishanede güvenlik güçlerinin bir katliam gerçekleştirmesinden endişe edildiği ifade edildi.

Esad ilk kez kullandı

İdlib'in Bara beldesinde ve Lazkiye'nin Esraya köyünde iki ordu arasında çatışmaların yaşandığını ve nizami ordunun yoğun çatışmalardan dolayı bölgeden çekildiğini belirten konsey, Lazkiye'nin Esraya köyünde de ÖSO ile nizami ordu arasında çatışmaların yaşandığını ve çatışmalarda onlarca kişinin yaralandığını aktardı.

ÖLÜ SAYISI 77'YE YÜKSELDİ

Suriye Genel Devrim Konseyi, ordunun çeşitli kentlerde yönetim karşıtlarına yönelik ağır silahlarla düzenlenen operasyonlarda ve çıkan çatışmalarda çoğunluğu Halep’te olmak üzere ölü sayısının 77’ye yükseldiğini duyurdu.

Muhalif yapılanmalardan sorumlu olan konsey, ordunun hava destekli olarak Halep ve çevre kentlerinde düzenlediği operasyonlarda 30, başkent Şam’da 21, Dera’da 8, Hama’da 7, Humus’ta 6, İdlib’te 4 ve Deyru’z Zor kentinde bir olmak
üzere ülke genelinde ölü sayısının 77’ye çıktığını belirtti.

Konsey, Suriye ordusunun savaş uçakları ve helikopterlerle
Halep-Babu’l-Hadid yolu üzerindeki yerleşim birimlerini yoğun bir şekilde bombaladığını doğruladı.

İLK KEZ SAVAŞ UÇAĞI KULLANILDI

Esad rejimi ise, Halep'te kontrolü kaybetmemek için iç savaşta ilk kez savaş uçağı kullandı. Suriye ordusuna ait savaş uçakları Halep'in doğusunu bombaladı:

Cephede ağır yenilgi alan Esad rejiminin medyadaki inandırıcılığını da kaybetmeye başladığı iddia ediliyor. Suriye devlet haber ajansı SANA, internet sayfasında başkent Şam'da hayatın normal akışında olduğunu göstermek için düzenli foto galerileri yayınlıyor. Şimdiye kadar sosyal paylaşım sitesi Twitter'ı çok fazla kullanmayan SANA, son 24 saatte daha sık "mesaj" atmaya başladı. Ancak SANA'nın geçtiği mesajlarda, Esad yönetiminin paniğe kapıldığı görülüyor. SANA son dönemde, "Bugün Şam'da hava sıcaklığı 35 derece" ya da "Carlton Otel'de DJ Beatmate ve Majd El Ali'yle havuz partisi" gibi mesajlar atıyor.

Devlet televizyonu ise çatışmalarda öldürülen Mısır ve Ürdün uyruklu isyancıların cesetlerini yayınlayarak, "Şam'daki güvenlik görevlileri, kenar mahallelerdeki teröristleri avladı" yorumları yapıyor.

RUSYA'DAN VATANDAŞLARINA SURİYE UYARISI

Suriye'de Esad rejimine destek veren Rusya, vatandaşlarını Suriye'ye gitmemeleri konusunda uyardı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'de hükümet güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmaların ülkenin farklı bölgelerine yayılması nedeniyle Rus vatandaşlarının Suriye'ye gitmemeleri tavsiye edildi.

Açıklamada, Rus havayolu şirketi Aeroflot'un da 6 Ağustos'tan itibaren Şam seferlerine son vereceği vurgulandı.

SUUDİLERDEN 33 MİLYON DOLAR

Suudi Arabistan'ın da Suriye halkı için başlattığı yardım kampanyasının ilk gününde 33 milyon dolar toplandı. Kampanyanın açılışını 20 milyon riyal (5.3 milyon dolar) ile Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz yaptı.

Suudi Arabistan'ın bütün bölgelerine yayılan yardım kampanyası çerçevesinde, Başbakan Yardımcısı Prens Selman Bin Abdulaziz de 10 milyon riyal (2.6 milyon dolar) bağışta bulundu.

Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA, Suriye halkı için yürütülen yardım kampanyası çerçevesinde, ilk gün 12.771 milyar riyal (33 milyon dolar) tutarında nakdi yardımın yanı sıra, gıda, ilaç, giyim, çadır ve battaniye gibi ayni yardımların da toplandığını duyurdu.

SURİYE SINIRINDA 12 TÜFEK, 3 BİN FİŞEK ELE GEÇİRİLDİ

SURİYE sınırında devriye görevi yapan jandarma, kendilerini fark edince Suriye tarafına kaçan kişilerin geride bıraktığı çuvallarda 12 av tüfeği ile 3 bin av tüfeği fişeği ele geçirdi.

Akçakale İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Suriye sınırında gece devriye görevi yaparken, kaçak yollarla Türkiye’ye geçmeye çalışan 3 kişiyi fark etti. Askerleri fark eden şüpheliler Suriye tarafına kaçarken, geride bıraktıkları çuvalda yapılan aramada 12 av tüfeği ele geçirildi.

Ceylanpınar’da ise askerler görev yaptıkları sınır hattından Türkiye’ye geçmeye çalışan 2 kişiyi fark etti. Durmaları yönünde yapılan uyarı üzerine yeniden Suriye’ye kaçan şüphelilerin Türkiye tarafında bıraktığı 2 çuvalda yapılan aramada 3 bin av tüfeği fişeği bulundu.

Av tüfekleri ve fişeklerine el koyan jandarma, Suriye yönüne kaçan şüphelilerin kimliklerinin saptanarak yakalanmalarına yönelik çalışma başlattı.

Haberin Devamı