Gazete Vatan Logo

Esad ile Afrin pazarlığı!

PYD’li Salih Müslim, Suriye rejimi ile anlaşabileceklerini, hatta İdlib’de muhaliflere karşı operasyona Esad ordusunun yanında katılabileceklerini söyledi ve ekledi: Ancak tek şartımız var: Afrin. Afrin bizim yaramızdır

Esad ile Afrin pazarlığı!

Suriyeli Kürtlerin desteklediği Suriye Demokratik Meclisi’nin, Esad hükümeti yetkilileriyle yaptıkları görüşmenin ardından açıklama yapan PYD’nin eski lideri Salih Müslim, olası bir İdlib oprasyonuna katılabileceklerini ancak Afrin’i istediklerini söyledi.

Suriye’de PKK’ya yakın grupları bünyesinde barındıran Demokratik Halk Hareketi’nin (TEV-DEM) Diplomasi Sorumlusu ve eski PYD lideri Salih Müslim, Şam’da yapılan görüşmeleri Kürdistan 24 isimli kanalda değerlendirdi. Görüşmelerin, yol haritası çizilmesi için bir adım olduğunu söyleyen Müslim, “Yol haritası çizilmesi, komitelerin kurulması için görüşmeler yapıldı. Görüşmeler olumlu geçti. Bunun sürmesini istiyoruz. Biz eskiden beri görüşmelerin olmasından yanaydık, Suriye’nin sorunlarının Suriye’nin eliyle çözülmesi gerekiyor. Baştan beri istiyorduk ama rejim şimdiye kadar buna inanmıyordu. Rejim askeri yöntemlerle çözüme inanıyordu” dedi.

Şartlı destek

İdlib’e olası bir operasyona katılacaklarının sinyalini veren Müslim, operasyona katılmak için şartlarının olduğunu söyledi. Müslim şöyle konuştu: İdlib ve diğer yerlerde kalanlar daha önce bizimle savaşanlardı. Şu anda Suriye’de ne kadar terörist grup varsa onlara karşı mücadele bizim de boynumuzun borcudur. Öte taraftan İdlib ve Afrin birbirine bağlıdır. Terörist gruplardan bazıları Afrin’dedir. Halkımıza saldırdılar, öldürdüler. Afrin bizim yaramızdır ve onun tedavi edilmesini istiyoruz. O da İdlib’e bağlıdır. Biz kimsenin emrinde değiliz. İdlib’de Afrin’de savaşmamız gerekirse şüphesiz bizim de şartlarımız olacaktır. Kimse elimizden tutup bizi savaşa götüremez. Biz hazırırız, boynumuzun borcudur. Ama bir savaş olacaksa, planı olmalıdır.

Haberin Devamı

Garantör istiyorlar
PYD’li Müslim, rejimin görüşmelere üst düzeyde katılım sağladığını ancak garantör bir tarafın da olması gerektiğini, tıkanma halinde üçüncü tarafın devreye girebileceğini söyledi. Görüşmelerin ön şartsız başladığını ifade eden Müslim, “Görüşmeler olmadan birçok kesime haber gönderdik; devletlere, uluslararası güçlere, görüşmelerde üçüncü göz olmasını istedik. Garantör olması lazım” dedi. Uluslararası güçlere çözüme yardımcı olma çağrısı yapan Müslim, ”Biz Suriye’yle alakadar olan tüm devletlerin Amerika, Rusya, diğer uluslararası güçlerin sorunun çözümüne yardım etmesi gerektiğine inanıyoruz. Sorun kimsenin tahammül edemeyeceği bir noktaya ulaştı. Herkes bir çözüm olmasını istiyor. Herkes yaptıklarımızdan haberdar, kimseden gizlemedik. Ama kimsenin hatırı için de yapmadık, kimseden izin de almadık” diye konuştu.

Haberin Devamı