Gazete Vatan Logo

Esad’ı protesto edecekler

VATAN, Suriye’de isyancıların ele geçirdiği tek kent olan, CNN ve BBC gibi dünyanın önde gelen medya kuruluşlarının bile giremediği Duma kentine ulaşmayı başaran tek gazete oldu. Suriyeliler, Esad yönetimini üç gün sürecek oruçla protesto etmeye hazırlanıyor

Şam’ın hemen 20 dakika dışındaki Duma şehrinde cumartesi günü öğleden sonra yapılan cenaze töreni, Suriye askerlerinin saldırısına sahne oldu. 7 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Cenaze sonrası muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), ülkede isyan başladığından beri ilk kez Suriye ordusuna karşı Duma’nın sokaklarında bütün gün sürecek bir çatışmaya girişti. Günün sonunda Suriye rejimi ordusu şehirden tümüyle çekilmek zorunda kaldı ama şehrin hemen dışında, şehri çevreleyerek, girişleri ve çıkışları kapattı.

Gergin geçen gece

Şehrin yaklaşık yarım milyonluk halkı, pazar gününe de başlarına tam olarak ne geleceğini kestiremez bir halde başladı. Kentin her caddesi kaleşnikoflu ve yüzü kapalı ÖSO milislerince korundu. Sabah 10’da ilk silah sesleri duyulmaya başladı. Bazen seyrekleşerek, bazen de şiddetlenerek devam eden çatışmalar sonunda şehir 5 kayıp daha verdi. Milisler ise bazı Suriyeli rejim askerlerini yakaladı. Rejim güçlerinin kaç ölü verdiği bilinmiyor.

Cenazede kan aktı

Suriye rejiminin on aydır sorumlu olduğu vahşetler artık bütün dünyanın gözleri önünde. Cumartesi günü cenazesini kaldıran bir kalabalığa saldırı ise gösterilen vahşetin son perdesi oldu. Birçok Dumalı’ya göre, Suriye ordusunun bu son vahşetinin nedeni, cenaze töreni öncesi ÖSO milislerinin cenazeye katılanları koruyacağını açıklamış olmasına duyulan kızgınlık.

Pazar günü boyunca devam eden çatışmalar sonrasında rejim orduları şehrin içine giremedi ama dışarıya giden yolları kapattı. Pazar günü akşamı itibariyle Duma’nın yanısıra, Saqba, Hamoriya, Kafarbatna şehirlerinin de Suriye rejimi ordularınca çevrelendiği, giriş ve çıkışların tutulduğu haberi geldi. Bu bölgelerden alınan bilgiye göre, buradaki ÖSO milisleri rejim ordularının olası saldırısına karşı hazırlık içindeler. Kentin içinde küçük konvoylar halinde tur atan ÖSO milislerine halk zaman zaman sevgi gösterilerinde bulunuyor.

İki taraf anlaştı

Duma şehrinde pazar akşamı itibarıyla Özgür Suriye Ordusu milisleri şehri boşaltarak, Suriye rejimi ordularıyla müzakere masasına oturdu. Rejim güçleri ve ÖSO milisleri arasındaki anlaşmayla rejim güçleri bu cenaze törenlerine karışmamaya ve halen ellerinde tuttukları muhaliflerin cesetlerini geri vermeyi kabul ettiler. Buna karşılık da Özgür Suriye Ordusumilisleri güçlerini çekti.

Gözlemciler 136 ölüm rapor etti

Arap Birliği gözlemci heyetinin başkanı Sudanlı General Muhammed El Dabi, ülkeye varışlarından beri her iki taraftan 136 ölüm rapor ettiklerini belirterek, başkent Şam dışında patlamaların, askeri ve sivil bölgeleri hedef aldığını söyledi. Heyetin görevinin, ülkedeki şiddete son vermek olmadığına işaret eden El Dabi, görevlerinin, Arap Birliği planının uygulanmasındaki gelişmeleri gözlemlemek olduğunu söyledi ve “Heyetin misyonu gözlem; öldürmeye ya da yıkıma son vermek değil. Şiddet durursa, durduğunu söyleyeceğiz. Durmazsa da durmadığını söyleyeceğiz” dedi.

Rusya, Suriye’ye uçak satacak

Rus Kommersant gazetesi, Rusya’nın 550 milyon dolarlık anlaşma uyarınca Suriye’ye 36 adet Yak-130 tipi savaş uçağı satacağını öne sürdü. Rusya’nın devlet silah satış şirketi Rosoboronexport’un sözcüsü, haber hakkında yorumda bulunmayacağını söyledi. Doğrulanması durumunda söz konusu anlaşma, Esad rejimine yönelik uluslararası baskı oluşturma çabalarına Rusya’nın ilk açık başkaldırısı olması bakımından önem taşıyor. Rus Dışişleri geçen hafta “Suriye’ye yönelik mühimmat sevkiyatıyla ilgili iddialar hakkında bir izahatta bulunmanın gerekli olmadığı” belirtilmişti.

Haberin Devamı