Gazete Vatan Logo

Esad Doğu Guta’da savaş suçu işliyor!

BM, Esad rejiminin Doğu Guta’da sivillere karşı kimyasal silah kullanmak ve halkı açlığa sürüklemek gibi bir dizi fiille savaş suçu işlediğini duyurdu

Esad Doğu Guta’da  savaş suçu işliyor!

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu’nun, 2017 Temmuz ve 2018 Ocak tarihleri arasında Suriye’deki insan hakları ihlalleri iddiaları üzerine yapılan soruşturmaları içeren raporu açıklandı. Raporda, Esad rejiminin Doğu Guta’da sivillere karşı kimyasal silah kullanmak, halkı açlığa sürüklemek ve tıbbi tahliyeler gibi bir dizi fiille savaş suçu işlediği bildirildi. Rejim güçlerinin geçen yıl Madaya’da halkı aç bırakmayı bir metot olarak kullandığı bunun da savaş suçu olduğunun altı çizilirken, “Hükümet güçleri Doğu Guta’da silahlı gruplara karşı kimyasal silah kullanmaya devam etti. Komisyon, Harasta’da Ahrar uş-Şam savaşçılarına karşı kimyasal silahlar kullanıldığını belgeledi” ifadeleri kullandı.

‘İmha’ sözü vermişti

Esad rejimi, son olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1 aylık ateşkes kararı almasının hemen ertesinde, geçen pazar günü, Doğu Guta’da kimyasal silah kullanmıştı. 16 sivil gazdan etkilenmişti. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ), 27 Şubat’ta Doğu Guta’da son ayda sıklaşan kimyasal silah saldırısı haberleri üzerine inceleme başlatmıştı. Rejimin KSYÖ’ye verdiği taahhüt gereği, kimyasal silah kullanımını 19 Ağustos 2014 itibarıyla sonlandırmış olması gerekiyordu. Zira rejim, 21 Ağustos 2013’te Şam’ın Doğu Guta bölgesinde bin 400’ün üzerinde sivili kimyasal silah ile öldürmesinin ardından KSYÖ’nün devraldığı kimyasal stokunu imha sürecine dahil olmuştu.

Haberin Devamı

Halk açlıktan ölmek üzere...

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Doğu Guta’da halkın gerçek bir açlıktan ölüm tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

‘Drama şahit olduk’
Önceki gün Doğu Guta’ya yardım götüren BM konvoyu saldırıya uğramış, 3 saatlik bir bekleyişin ardından konvoydaki yardım malzemeleri boşaltılarak araçlar geri gönderilmişti. Türk Kızılayı’nın bölgeye giden araçları da içlerindeki tıbbi malzemelere el konularak geri döndürülmüştü. AA’ya konuşan BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, “Dün bölgede (Doğu Guta’da) tam bir drama şahit olduk. Konvoy bölgeye ulaşır ulaşmaz yeniden bombardıman başladı ve geri çekilmek zorunda kaldık. 70 bin sivile insani yardım ulaştırılması için izin almıştık. Bu kapsamda dün 25 bin sivile ulaşmaya çalıştık ama tır’ların bazıları geri döndüğü için ne kadar sivile yardım ulaştı tam olarak kestiremiyoruz” dedi.
Dayan kardeşim!
Önceki gece Doğu Guta’da klor gazı içerikli kimyasal silah saldırısı düzenlendi. Çoğu kadın ve çocuk, 30 sivil gazdan etkilendi. Bir çocuğun ağır yaralı kardeşine verdiği öpücük yürek yaktı.
Silahlarınızla Guta’yı boşaltın
Rusya Savunma Bakanlığı, Doğu Guta’dan silahlarını bırakarak çıkan cihatçılara ve ailelerine güvenli çıkış sağlanacağını duyurdu. Şubat ayından bu yana bombardıman altında olan Şam yakınlarındaki Doğu Guta ile ilgili Rusya’dan açıklama geldi. Reuters’ın Türk diplomatik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre; Rusya, teklifi kabul ederek Doğu Guta’dan çıkan cihatçılara güvenlik ve ulaşım hizmetinin sağlanacağını duyurdu. Teklifi kabul eden cihatçıların yargılanmaktan muaf tutulacağını açıkladı.

Haberin Devamı