Gazete Vatan Logo

Esad’dan skandal hamle!

Suriye devlet televizyonu El İhbariye, Suriye ordusunun YPG ile varılan anlaşma uyarınca kısa süre içerisinde Afrin’e gireceğini açıkladı

Esad’dan skandal hamle!

Şam’ın ‘Afrin’e gireceğiz’ açıklaması, Reuters haber ajansının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın YPG ile Afrin’de Türkiye’ye karşı güçlerini birleştirme noktasında anlaşma sağladığını iddia etmesinden saatler sonra geldi. Suriye’nin kuzeyindeki özerk Kürt yönetimine danışmanlık yapan Badran Jia Kurd adlı yetkili, pazar günü Reuters’a konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Suriye ordusunun Afrin bölgesinin sınır noktalarında konuşlandırılacağını söyleyen Kurd, Suriye birliklerinin iki gün içerisinde bölgeye gideceğini aktardı. Şu an için sadece askeri bir anlaşma söz konusu olduğunu belirten yetkili, siyasi bir anlaşmanın mevcut olmadığını kaydetti. Kurd, “Bize yardım elini uzatan her tarafla işbirliği yapabiliriz” dedi.

Rusya’nın tavrı...

Bir Kürt siyasi yetkili de, pazar günü yaptığı açıklamada Rusya’nın anlaşmaya Türkiye’yle yürüttüğü diplomatik süreci çetrefilleştirebileceği çekincesinden ötürü karşı çıkabileceğini söyledi. Reuters’a göre, her iki tarafın da temsilcilerinden yapılan açıklamalara göre Suriye hükümeti, son haftalarda bazı YPG’li, sivil ve siyasetçilerin kendi kontrolü altında bulunan bölge üzerinden Afrin’e geçişine izin vermişti. Türkiye’nin “Zeytin Dalı Harekatı” adını verdiği operasyonun başlamasının ardından Afrin’deki özerk Kürt yönetimi, Esad’a “yükümlülüklerini yerine getirerek” ülkenin kuzey sınırını “Türkiye’den gelecek saldırılar karşısında korumaya” çağırmış, Şam ise Türkiye’nin harekatını “yasa dışı saldırganlık” ve “işgal” olarak niteleyerek karşılık verileceği tehdidinde bulunmuştu.

Haberin Devamı

‘Rejimden medet umar hale geldiler’

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, PKK/YPG yöneticilerinin ‘Zeytin Dalı Harekâtı’ öncesinde tehdit sözleri sarf ettiklerini, ancak şimdi Esad rejiminden medet umar hale geldiğini söyledi: Ortada çok büyük bir başarı var. Harekâtın bir diğer başarı kriteri de PKK/YPG’nin artık rejimden medet umar hale gelmesi. Daha dün, ‘Sıra rejime gelecek’ diyorlardı. Türk ordusunun azim ve iradesi, imkân ve kabiliyetleri, 1984 yılından bu yana biriktirdiği terörle mücadele tecrübesi, planlama- kontrol- koordinasyon ve uygulama becerisi gibi kıstaslar ise harekâtın asıl parametrelerini oluşturuyor.

Haberin Devamı