Gazete Vatan Logo

Erzurum Kalesi kazılarında 50 pipo çıktı

Müze Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi uzmanlarının Erzurum Kalesi'nde bir aydan bu yana sürdürülen kazılarda yaklaşık 50 pipo çıktı

Erzurum tarihine ışık tutacak kazı çalışmasında piponun yanı sıra Bizanslar'a ait su kanalı ve Osmanlı döneminden kalma küp ve top gülleler bulundu.

Erzurum Kalesi'ndeki 15 tarihçi ve arkeolog eşliğinde 70 işçi titizlikle kazı çalışmalarını sürdürüyor. Müze Müdürü Mustafa Erkmen, toprak altında kalan değişik yapıt ve eserlerin gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Kazıda, Erzurum tarihi ile ilgili önemli belgelere ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Mustafa Erkmen, şöyle dedi:

"Kalede, 2000 yılında sondaj çalışması ardından başlattığımız kazı 3 yıldır devam ediyor. Erzurum Kalesi'nde elde edeceğimiz bulgularla tarihe ışık tutacağız. Kazı çalışması kentin tarih ve turizmine önemli katkı sağlayacak. Kazıda, o dönemde sık kullanılan pişmiş topraktan yapılan ve 300- 500 yıl öncesine ait olduğunu belirlediğimiz çok sayıda pipo çıktı. Kazdıkça eski tarihe doğru gidiyoruz. Önümüze neler çıkacağını bilmediğimiz için çok heyecanlıyız."

Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eski Çağ Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Alparslan Ceylan, Erzurum Kalesi ile ellerinde çok az veri bulunduğunu söyledi. Doç.Dr. Ceylan, "Roma Dönemi'nde yapıldığını bildiğimiz Erzurum Kalesi'ndeki kazılar bu mimarinin M.Ö. ikinci 2000 ile birinci 1000 yıllarına dayandığını gösteriyor. Kazıda elde edilecek mimari yapı ve arkeolojik veriler çok önemli. Kale içerisindeki 30 metrekare alanda kar yağıncaya kadar çalışma yapacağız. Kalenin tamamı 15- 20 yıl sürecek çalışma sonucunda tamamlanabilir."

ERZURUM KALESİ

Kent merkezinde bir tepe üzerinde kurulmuş olan Erzurum Kalesi'nin tarihi, kentin tarihi kadar eskiye dayanıyor. Kentin Doğu Anadolu'da önemli bir stratejik noktada bulunması nedeniyle Erzurum Kalesi birçok medeniyetler tarafından önemli askeri üs olarak kullanıldı. Kale mimarisinde birçok medeniyetlerin izlerine rastlandı. Kalenin M.S. 415- 422 yılları arasında Doğu Roma İmparatoru II. Teodosious zamanında, komutanlarından Anatolious tarafından yaptırıldığı biliniyor. O zamana kadar, Arap kaynaklarında `Kalikala' olarak adlandırılan şehire, o dönemde imparatorun adı nedeniyle `Teodosiopolis' deniliyordu.

Haberin Devamı