Doğum borçlanması için kanun değişikliği Ekim’de

Haberin Devamı

Okurumuz Neriman Temiz 1958 yılında doğduğunu, 1976’da devlet memuru olarak işe başladığını ve 2. çocuğu olduktan sonra 1983’te 7 yıllık hizmet sonunda istifaen görevden ayrıldığını, çocuklarından dolayı doğum borçlanması yapıp yapamayacağını ve nasıl emekli olabileceğini soruyor.

Kamuoyunun da merakla beklediği kanun değişikliği gerçekleşmediği için Neriman Hanım doğum borçlanması yapamaz. Çünkü 5510 sayılı Kanun ve dayanağı alt mevzuata göre doğum borçlanması yapacak kadınların 4/a (SSK’lı) olduktan sonra yaptıkları 2 doğum için 4 yıla kadar borçlanma yapabilme imkanları bulunmakta. Bu sebeple 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kadın sigortalılar doğum borçlanması yapamaz. Ancak geçtiğimiz nisan ayında kadınların çalışma hayatına katılmalarının teşvik edilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin tarafından duyurulan projelerden biri olan bütün kadın sigortalıların doğum borçlanması yapabilme hakları yasalaştığı takdirde okurumuz gibi bütün sigortalılar doğum borçlanması yapabilecek.

Bu kanun değişikliğinin yasama yılı açılışından sonra Meclis gündemine getirilecek ilk düzenlemelerden biri olduğu daha önce açıklanmıştı. Ve belki de Ekim’de yasama takvimine girecektir. Kanun değişikliği şimdiki 4/a sigortalılara sağlanan şartların bütün sigortalılara sağlanması şeklinde olursa okurumuz 2 çocuğu için doğum borçlanması yapabilecek. Ama şu an için doğum borçlanması ile ilgili kanun değişikliği olmadı.

Emeklilik hesabı

Umarım kanun değişikliği olur, 4/b ve 4/c’li kadın sigortalılarımız için de doğum borçlanması imkanı getirilir ve bu durumdaki bütün kadın sigortalılar bu haktan yararlanır. Okurumuzun mevcut şartlarda ise en kolay şu şekilde emekli olacaktır. Kendisinin çocukları için borçlanma yapmasına gerek yok. Zira kendisinin 1976 yılındaki sigorta başlangıcını ve 7 yıllık (2510 gün) hizmetini göz önünde tuttuğumuzda 1.260 gün kadar 4/a’lı olması halinde SSK’dan sigortalı olacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR