Sık sık rapor alan işçi işten atılabilir mi?

Haberin Devamı

Bir işyerinde personel müdürü olan okurumuz Eyüp Atılan, bilhassa gece vardiyalarında sürekli rapor alan birkaç işçiden dolayı makinelerin boş kaldığını, işlerinin aksadığını, diğer işçilerin de bu işçilere bakarak rapor alma yoluna gittiklerini, işyerinde disiplinin bozulduğunu ve verimin düştüğünü belirtiyor. Ve bu şartlarda, sadece sürekli rapor alıyor diye rapor almayı alışkanlık haline getiren bu işçileri işten çıkarıp çıkamayacaklarını soruyor.

Yargıtay izin veriyor

4857 sayılı İş Kanunu’nda, sağlık sebeplerinden dolayı işçinin işten atılması, işçinin kıdemine bağlı ihbar süresine artı 6 hafta eklenmesine göre hesaplanmaktadır. Burada değerlendirilen sağlık sebepleri uzun süreli sağlık sorunlarıdır. Ancak okurumuzun belirttiği durum, kanunda belirtilenden tamamen farklıdır. Çünkü ortada ciddi bir sağlık sebebi olmayıp belki gerçek, belki sahte hastalıklarla sürekli olarak 1-2 günlük raporlarla işyerinden kısa süreli ayrılmayı alışkanlık haline getiren işçilerle ilgilidir. Burada işçinin kötü niyetinden bahsedebiliriz.

Bu konuda Yargıtay 9. Hukuk Dairesi (E. 2012/22940, K. 2013/117) yerinde bir karar vermiştir. Kararda; sık sık rapor alan işçinin iş yerinde olumsuzluklara yol açtığından ve iş ilişkisinin işveren açısından çekilmez hale geldiğinden işverenin feshi davacının yeterliliğinden kaynaklanan geçerli nedene dayalı bir fesih olduğunu belirtti. Ve sık sık rapor aldığı için işvereni tarafından işten çıkarılan işçinin açmış olduğu işe iade davasını red etti. Bu karar çerçevesinde rapor almayı alışkanlık haline getirerek işyerinde katlanılmaz bir durum oluşturan işçi, Kıdem Tazminatı ödenerek işten çıkarılabilir.

İŞ GÜVENLİĞİNDE MÜFETTİŞLERİN ÖNEMİ

6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu ile yaşanan iş kazası ve meslek hastalıklarının en aza indirilmesi amaçlanmıştı. Bunun için işyerlerine önemli zorunluluklar getirilmişti. Ancak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi sıkıntısından dolayı torba kanun ile, İSG profesyoneli (işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli) çalıştırma veya bu alanda profesyonel kurumlardan hizmet alma yükümlülüğü, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2016, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise 1/1/2014’e kadar, 5.5 ay ertelendi.

İş güvenliği uzmanlığındaki kapasiteyi arttırmak için bazı meslek grupları ile Bakanlık sosyal iş müfettişleri ve SGK müfettişlerine iş güvenliği uzmanı olma imkânı sağlandı. Bu hakkın verilmesi çerçevesinde müfettişlerin gerek eğitim gerekse uygulama açısından uygulamaya yön vermesi amaçlandı.

Zira müfettişler görevleri gereği çok tehlikeliden az tehlikeliye kadar yüzlerce, binlerce iş kazası veya meslek hastalığı soruşturması yaparak söz konusu olayda işverenin, sigortalının veya üçüncü şahsın iş sağlığı ve güvenliği karşısındaki sorumluluğunu belirlemekte, düzenlediği raporunda olayın tehlike boyutunu saptamaktadır.

Tehlike durumuna bakılmaksızın bütün işyerlerinde iş kazası ve meslek hastalığı soruşturması yapan müfettişler, kendilerine sağlanan iş güvenliği uzmanlığı ile gerek eğitim gerekse uygulamada, 800 civarında olan A grubu iş güvenliği uzmanlarına ciddi katkı ve destek sağlayacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR