İşverene ilave prim teşviği başladı

Haberin Devamı

Geçtiğimiz Mart ayında, işverenlere yararlandıkları 5 puanlık teşvik haricinde ilave teşvik geleceğini kamuoyuna ‘İşverene ilave prim teşviği’ başlığı ile duyurmuştuk. Nihayet beklenen teşvik yasalaşmıştı. Bu teşvikin hangi illerde uygulanacağı ile Bakanlar Kurulu kararı da yayınlandı. Böylece kalkınmada öncelikli iller ile ilgili süresi dolduğu için yürürlükten kalkan 5084 sayılı Kanunun sigorta primi teşvikin boşluğu doldurulmuş oldu.

Teşvikten yararlanmak için; Teşvikin uygulama ayrıntılarını izah edecek SGK genelgesi muhtemelen birkaç gün içinde yayınlanır. Ancak kanundaki hükümlere göre yararlanma şartlarındaki 3 esas şu şekildedir:

- İşyerinin Bakanlar Kurulu kararında ilan edilen 52 il/ilçe içinde kurulu olması,

- İşyerinde, 5084 sayılı Kanunda olduğu gibi 10 ve üzerinde sigortalı çalıştırılması,

- 5 puanlık prim indiriminde yararlanacak şartları taşıması (prim borcunun olmaması vs.) gerekmektedir. Bu şartların sağlanması halinde işverenlerin toplam sigorta primlerine yapılan 5 puanlık hazine indirimine ilave, asgari ücret üzerinden hesaplanacak 6 puan ilave edilmek suretiyle sigorta prim teşviki uygulanacak.

Örneğin; işyerinde brüt 3 bin TL ücret üzerinden çalışan bir işçi yüzde 5 kadar mevcut teşvikten yararlanırken (150 TL teşvik miktarı eder), bir de asgari ücretin yüzde 6’sı kadar da bu yeni teşvikten yararlanacak. (Geçerli asgari ücret üzerinden hesaplanırsa 61.29 TL yeni artı teşvik miktarı olur.) Buna göre, toplamda o işçi için teşvik 211.29 TL olacaktır.

Teşvik uygulanacak iller

Bakanlar Kurulu kararına göre teşvik; illerin kalkınma durumuna göre süreli uygulanacaktır. Bu da 3 grupta toplanmıştır. Buna göre;

- 31 Aralık 2016 tarihine kadar uygulanacağı iller: Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize, Sivas, Trabzon ve Uşak.

- 31 Aralık 2017 tarihine kadar uygulanacağı iller: Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu ,Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat.

- 31 Aralık 2018 tarihine kadar süreceği il ve ilçeler: Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Bozcada ve Gökçeada.

DİĞER YENİ YAZILAR