İşverene ilave prim teşviği

Haberin Devamı

Çalıştırdığı işçi başına ödediği primde 5 puanlık indirim yapılan işverene, asgari ücretin yüzde 6’sı kadar daha ilave teşvik geliyor. SGK’nın bu teşviğinden prim borcu bulunmayan işverenler yararlanabiliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1.10.2008 tarihinden başlatılan 5 puanlık prim indirimi uygulamasında önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Mevcut duruma göre, özel sektörde iş yapan, prim borcu bulunmayan bütün işverenler başka şart aranmaksızın, çalıştırdığı sigortalıların işveren hisseleri üzerinden 5 puanlık prim indiriminden yararlanıyordu.

İstihdamı artırmak ve mevcut çalışanların kayıt içine girmesi amacıyla hazırlanan mevcut yasada çok önemli 2 değişiklik yapılacak.

Birincisi; Sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi dikkate alınmak suretiyle Bakanlar Kurulu’nun belirlediği illerde, 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenlere, 5 puanlık indirime ilave olarak, 6 puana kadar ilave prim indirimi getirilebilecek.

Örneğin; 10 ve üzerinde sigortalı çalışan işyerinde 3 bin TL ücret üzerinden çalışan işçi yüzde 5 kadar mevcut teşvikten yararlanırken (150 TL teşvik miktarı eder), bir de asgari ücretin yüzde 6’sı kadar da bu yeni teşvikten yararlanacak. (Geçerli asgari ücret üzerinden hesaplanırsa 58.72 TL yeni artı teşvik miktarı olur.)

Buna göre; toplamda o işçi için teşvik 208.72 TL olacaktır. Uygulama süresi, uygulanacak illeri, sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi dikkate alınmak suretiyle Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Söz konusu düzenlemeden yararlanacak işyeri sayısının 48 bin, sigortalı sayısının ise 963 bin olacağı hesaplandı. İşveren yerine Hazine tarafından karşılanacak ilave tutarın bir aylık bedelinin ise 91 milyon TL olacağı tahmin ediliyor.

İkinci değişiklikle de prim teşviğinden yararlanan işyeri kapsamı genişleyecek. Mevcut yasada teşvik kapsamındaki sigortalılar, tüm sigorta kollarına tabi sigortalılar olup, yurtdışına götürülen işçiler, SGDP’li çalışan işçiler ve çırakları kapsamıyordu.

5 puanlık teşvik indiriminin, yurtdışında çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçiler için de uygulanması düşünülüyor. Bu düzenlemenin de Hazine’ye aylık maliyetinin 3.3 milyon TL olacağı tahmin ediliyor.


150 TL’lik avantaj 208 TL’ye çıkıyor

10 ve üzerinde çalışanın olduğu işyerinde, 3 bin TL brüt maaşlı bir işci başına işveren, yüzde 5 prim teşviki ile 150 TL daha eksik SGK primi ödüyordu. İlave yüzde 6’lık teşvik ile 58.72 TL daha avantajı olacak. Böylece işçi başına SGK’ya ödeyeceği primden 208.72 TL düşülecek. Düzenlemenin Hazine’ye yıllık toplam maliyetinin 1.1 milyar lira olacağı hesaplandı

ABD’de yaşıyorum Türkiye’de nasıl emekli olabilirim?

SORU: Ekim 1986’da SSK’lı olarak başladığım çalışma hayatıma, daha sonra yaklaşık 6 yıl süreyle Emekli Sandığı mensubu olarak devam ettim. Ardından yeniden yaklaşık 3 yıl SSK’lı olarak çalıştım. 2004 yılından bu yana ailemle ABD’de yaşıyorum ve kendi şirketimi yönetiyorum. Aralık 1965 doğumluyum. Türkiye’ye kesin dönüş şu an için gündemimizde değil. Türkiye’de nasıl emekli olabilirim? (Bora M.)

CEVAP: Türkiye’deki sigorta başlangıcınıza göre, 49 yaş 5 bin 300 gün ile SSK emeklisi olabilirsiniz. Yaşınızı bekleyip prim günlerinden eksik günler için gerekli yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz. Ancak emekli olabilmeniz için Türkiye’ye kesin dönüş yapmanız gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR