Ev kadınları nasıl emekli olabilir?

Haberin Devamı

Son dönemlerde bana ev kadınlarından en çok gelen soru “Nasıl emekli olabilirim?” Ev işleri, çocuk bakımı derken çalışmak istemesine rağmen çalışamayan ev kadınlarının bu soruyu sormaları çok normal. Çünkü çalışmadan emekli olma imkânının olması onlar için önemli.

Öncelikle, ev kadınlarının çalışmadan emekli olmak için yapabilecekleri tek şey isteğe bağlı sigorta ödemeleri. 1/1/2013 ila 30/6/2013 tarihleri arasında ödenebilecek isteğe bağlı sigorta primi aylık alt sınırı, 32.62 TL x 30 x % 32 = 313.15 TL’dir. İsteğe bağlı sigortalı olmak için çalışma şartı yoktur. Bunun haricinde çalışmadan sigortalı olma durumu bulunmamaktadır.

Çalışmadığı halde bir yerde kendisini sigortalı göstertme yoluyla sigortalı olmak, kişinin sahte sigortalı olmasına sebep olur. Durumun tespit edilmesi halinde sahte sigortalılık iptal edilir. Bu bir suçtur.

Ev kadını, çalışmadan sadece isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilir.

Evde dantel yapıp mantı kesene kolay sigorta

Evde dantel işleyip, mantı kesip vs. satan kadınlara kolay sigorta imkanı bulunmaktadır. Bu şekilde çalışan ev hanımları, Gelir Vergisi Kanununda belirtilen vergiden muaf işleri hizmet akdiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıklarını vergi dairelerinden alacakları yazı ile belgelemeleri gerekir. Vergiden muaf işleri yaptıklarını belgeledikten sonra isteğe bağlı sigortalılık talep tarihini takip eden günden itibaren sigortalılıkları başlatılacaktır. Bunlar normal isteğe bağlı sigortalıya göre daha az prim ödeyerek sigortalı olur.

2013 yılında 20 gün prim ödeyerek 30 günlük prim günü kazanırlar.

1/1/2013 ila 30/6/2013 tarihleri arasında; 32.62 TL x 20 x % 32 = 208.77 TL prim ödemeleri gerekir.



Ödenen primleri toplu alabilir miyim?

SORU: Yaklaşık 2 bin gün kadar adıma prim ödenmiş. Bundan sonra da çalışma imkanım yok. Adıma ödenen primleri SGK’dan alabilme imkanım var mı? (Ayla Saraç)

CEVAP: Sigortalının adına SGK’ya bildirilen primleri geri isteme hakkı var. Ancak bunun için sigortalının yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayacak durumda olması gerekir. Bu durumdaysanız, sizin adınıza bildirilen malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin her yıla ait tutarı, primin ait olduğu yıldan itibaren yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için, her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek toptan ödeme şeklinde verilir.



TEBRİK

SGK’nın kuruluş sürecinden beri başkanlık ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulunan Fatih Acar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı’na terfi ederken, SGK Başkanlığı’na Yadigar Gökalp İlhan atandı. Hem Fatih Acar’a hem de Yadigar Gökalp İlhan’a yeni görevlerinde başarılar dilerim.

DİĞER YENİ YAZILAR