Terör gazileri sevk almadan istediği hastaneye gidebilecek

Haberin Devamı

2013 yılının ilk 10 günü dolmadan SGK, vatandaş odaklı çözümlerini uygulamaya koymaya başladı. Öncelikle; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in çabasıyla yasalaşan ve çözülmesi imkansız denilen intibak ile ilgili kanun sonrası 2 milyon dosya SGK personelince tek tek taranarak intibak miktarları belirlendi. İntibak zamları 2013 yılı Ocak ayı aylıklarında ödenmek üzere tahakkukları yapıldı. Ayrıca intibak miktarları ile ilgili bilgilerin aylıklardan önce Kurumun resmi internet sitesinden (www.sgk.gov.tr) TC kimlik numaraları ile sorgulanarak öğrenebilme imkanı da getirildi.

Torba yasayla ek çözüm

İntibak haricinde de 5510 sayılı Kanun’da değişiklik yapacak olan yasa tasarısı 10.01.2013 tarihi itibarıyla TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Bu yasa ile süreç içinde sorun olarak tespit edilen ve yasal değişikliklerle kolay ve pratik çözümler getirilecek olan konular ile ilgili çözümler getirilmiş oldu. Kabul edilen yasa Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayı sonrası şu değişiklikleri uygulamaya sokacak. Buna göre:

- Daha önce de ‘Gazetecilerin yıpranma hakları yeniden verilsin’ şeklinde bu köşede belirttiğim gazetecilerin yıpranma payı hakları yeni yasa ile yeniden tanındı. Bu hak 2008 yılında yapılan yasal düzenleme ile iptal edilmişti. Bu hak ile, bir yıllık çalışma karşılığında 90 günlük fiili hizmet zammı (yıpranma hakları) gazetecilere yeniden verildi. Gazetecilerle beraber milletvekillerine ve dışarıdan atanan bakanlara da aynı hak tanındı. Böylece, gazeteci ve milletvekilleri her 4 yılda, 1 yıl fazla çalışmış sayılarak, bu süre 5 yıl olarak hesaplanacak. Gazetecilerin elde ettikleri fiili hizmet zammının toplamının yarısı kadar süre, emeklilik yaş hadlerinden düşecek. Milletvekilleri için ise söz konusu sürenin tamamı emeklilik yaş haddinden indirilecek. Düzenleme, fiili hizmet zammı süresinin kaldırıldığı 2008 yılı Ekim ayı itibarıyla geçerli sayılacak.

- Bununla birlikte; milletvekillerine bir hak daha getirildi. Memur emeklisi milletvekilleri gibi SSK ve Bağkur emeklisi iken milletvekili olanlar 2 yıl milletvekilliği yapmadan ‘milletvekili emeklisi’ olabilecek.

- Prim borcu olduğu için bir yakınının üzerinden doktora giden Bağ-Kur’lular, SGK tarafından bu konuda kendilerine çıkarılacak borçları ödemeyecek.

- Emekli olduktan sonra kamuda çalışmaya devam edip, emekli aylığıyla birlikte maaş da alan memurlar, bu aylıklara ilişkin borçlarını taksitlendirebilecek.

- Terörle mücadelede malul kalanlar ile Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri kamu hastanelerinden sevk almadan özel hastanelere gidebilecek ve fark ücreti ödemeyecek.

- Liseyi bitirdikten sonra üniversiteye başlayan öğrenciler 120 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

Emeklilik yaşı yükselmedi

Emeklilik yaşı ile ilgili değişiklik gibi bir düşüncenin olmadığını Bakan Faruk Çelik defalarca belirtmişti. Ancak yine de bu konuyla ilgili tereddütleri olanlar için emekli olmayı düşünenleri korkutan ve zaman zaman kamuoyunun gündemine gelen emeklilik yaşının yükseltilmesi ile ilgili değişiklik kanunda yok.

İntibak uygulaması, kanun değişikliği vs. ile SGK 2013 yılına hızlı başladı.

Bağ-Kur prim borçları silinebilir mi?

SORU: 2002 ile 2007 yılları arasında vergi mükellefi olmamdan dolayı Bağ-Kur borcum var. Ödeyecek durumda değilim. Emekli olmak için de bu süreye ihtiyacım yok. Bu borcumu sildirebilir miyim? (Aytekin Yavaş)

CEVAP: 5510 sayılı Kanun’un geçici 17’nci Maddesi gereği 30 Nisan 2008 itibarıyla 5 yıl ve daha fazla Bağ-Kur prim borcu olanların borçlarının otomatik olarak silinmesi gerekir. Borç silinmesi için sigortalının başvuru da dahil herhangi bir şey yapması gerekmiyor. Sizin sürenizde 5 yıldan fazla ise otomatik olarak sistemde silinmiştir. Silinmemişse dosyanızda evrak eksiğiniz vardır, bu evrakı ilgili kurumdan (vergi dairesi, esnaf odası vs.) tamamlamanız ve kuruma getirmeniz halinde borcunuz silinir. Bununla birlikte; sildirdiğiniz Bağ-Kur sürenizi talep etmeniz halinde 5510 sayılı Kanun’un 80’inci Madde’nin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak borç tutarının tamamını borcun tebliğ tarihinden 3 ay içerisinde ödemeniz halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR