Staj sürelerindeki sigortalılık emeklilik hesabına dahil mi?

Haberin Devamı

Devlet okullarında okuyan öğrencilerin işbaşı eğitim görmelerini ve işi yaparak öğrenmelerini sağlamak için okunan bölümün, branşın türüne göre gerçek işyerlerinde staj yaptırılır. Genellikle de meslek liselerinde okuyan lise öğrencileri bu şekilde staj yapar. Örneğin endüstri meslek lisesi iplik bölümünde okuyan bir öğrenci bir halı fabrikasında staj yapar. Stajyer öğrenciler işi öğrenmek adına o işyerinde bir işçi gibi çalışır, emek üretir. Bu öğrencilerin çalıştıkları için iş kazası, hastalanması vs. gibi durumlarda sosyal güvenceden yoksun olmamaları için gerek 506 sayılı yasada, gerekse 5510 sayılı yasada stajyer öğrenciler için sadece kısa vadeli sigorta kolları olan iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigorta kolları uygulanmaktadır. Bu sebeple; stajyer öğrencinin SGK’ya bildirilmesi için öğrenciye normal sigortalıya verildiği gibi bir sigorta sicil numarası verilir. Bildirimler bu sigorta numarası üzerinden yapılır.

Hizmet dökümü görülmez

Stajyer öğrenciler adına bildirilen sigortanın içinde uzun vadeli sigorta kolları olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kolları yoktur. Bunun için stajyer süresinde sadece kısa vadeli sigorta kollarını içerecek şekilde bildirilen sigortalılık emeklilik hesabında dikkate alınmaz. Ayrıca stajyerlik sigortası ile başlayan sigorta başlangıcı da sigortalılık süresinin hesabında başlangıç olarak görülmez. Zaten sigorta hizmet dökümünde de stajyer sigortalılık süresi görünmez. Bu sebeple stajyer sigorta süresi emeklilik hesabında değerlendirilmez.

Borçlanma olur mu?

Stajyer sigortalılık süresi için borçlanma imkanı bulunmuyor. Diğer bir ifade ile stajyer süresinde geçirilen zamanları erkeklerde askerlik, kadınlarda doğumda olduğu gibi hizmet borçlanması yaparak kazanma imkanı yok. Bu sebeple stajyer sigortalılıkta geçen süre için borçlanma imkanı bulunmuyor. Oysa böyle bir borçlanma olması halinde 500 bin sigortalının emekli olacağı geçen hafta medyada yer almıştı. Hemen hemen bütün stajyerlerde staj süresi normal sigortalılıktan önce olduğu için, borçlanma imkanı verilmesi halinde gerek yaş, gerek prim günü, gerekse hizmet süresinde bu kadar kişi daha erken emekli olabilecektir.

Askerlik borçlanması yapmalı mıyım?

SORU: 21.09.1966 doğumluyum. İlk sigortalılık tarihi 21.11.1995. Askerliğimi 18 ay er olarak sigortadan önce yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? Askerlik borçlanması yapmalı mıyım? Ne kadar ödemem gerekir? (Muhittin Eski)

CEVAP: Askerliğinizi sigorta başlangıcınızdan önce yaptığınız için borçlanmalar, borçlanacağınız gün kadar sigorta başlangıcınızı geriye götürür. 18 ay borçlanırsanız sigorta başlangıcınız 21.05.1994 olur ve 54 yaş 5675 günle emekli olursunuz. Borçlanarak 1 yıl daha erken emekli olabilirsiniz. Borçlanma miktarı; borçlanma tarihindeki günlük asgari ücret ile asgari ücretin 6.5 katı olan tavan ücret arasında sizin belirleyeceğiniz bir tutar üzerinden yüzde 32 oranında prim kesilmesi suretiyle yapılır. En düşük seviyeden bugün borçlanırsanız; günlük 10.03 TL olarak ödersiniz. Askerlik borçlanması prime esas kazanç alt sınırı (asgari ücrete) orantılı olarak her yılbaşında ve temmuz ayında değişir.

Emekli olup ayrılan ihbar tazminatı alamaz

SORU: Kamudaki işimden 1 ay sonra emekli olacağım için ayrılıyorum. Kıdem tazminatı alabiliyorum ancak ihbar tazminatı alamayacağım söylendi. Doğru mudur? (Mithat Yalçın)

CEVAP: İşçi işinden emeklilik sebebiyle ayrılırsa 1475 sayılı Kanun’un 14. Maddesi gereği kıdem tazminatı alır. Emeklilik sebebiyle iş akdinin feshedilmesi halinde, fesih sonra çalışmama niyeti kesin olduğu için ihbar tazminatı alınamaz. İhbar, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminattır. Yine, işçinin 1475 sayılı Yasa’nın 14’üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda kıdem tazminatı alınır, ancak ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır.

Bu siteyi mutlaka sık kullanılanlara ekleyin

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında kapsamlı ve geniş bir içeriğe sahip olan www.isvesosyalguvenlik.com her geçen gün ziyaretçi sayısını artırıyor. Sitede; güncel mevzuat ve pratik bilgiler, konulara göre tasnif edilmiş yüzlerce yargı kararı, örnek form ve dilekçeler, işçi işveren muhasebeci ve toplumdan her kesimi ilgilendiren konu anlatımları, güncel mevzuat haberleri, aktüel haberler, makaleler, idari para cezaları ve genel sağlık sigortası uygulamaları gibi birçok konuda ayrıntılı bilgiler mevcut.

DİĞER YENİ YAZILAR