‘Affın affı’ yasalaştı!

Haberin Devamı

Geçen hafta 6111 sayılı yasa kapsamında kamu borçlarını yapılandırıp daha sonra yapılandırması bozulanlar için yeni bir ‘fırsat affı’nın TBMM’de görüşüleceğini belirtmiş ve ‘affın affının’ gündemde olduğunu yazmıştım. Hafta içinde gelen maillerin neredeyse tamamı bu konuyla ilgiliydi. Genel olarak, Ne zaman yasalaşacak? Sadece vergi ve sigorta prim borçları mı yoksa diğer borçları da kapsayacak mı? Daha önce 6111 sayılı Kanuna başvurmayanlar da yararlanabilecek mi? Uygulama usulü netlik kazandı mı? gibi sorular geldi. Bu hafta da gelen sorular ve diğer ayrıntılar çerçevesinde ‘affın affı’ konusunu izah edelim.

15 Haziran’da yasalaştı

‘Affın affı’ ile ilgili olarak 6322 sayılı yasa 15 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’nin 28.324 nolu sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunun 42. Maddesi ile 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna geçici 19. Madde eklendi.

- Hangi borçlar “affın affı” kapsamında?

6111 sayılı Kanunun Birinci, İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Kısımlarına göre yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal edenler ‘affın affı’ kapsamındadır. Buna göre; 6111 sayılı Kanunda yapılandırılabileceği belirtilen vergiden trafik borcuna, belediyedeki borçlardan yüksek öğrenim, SGK borçlarına kadar bütün borçlar ‘affın affı’ kapsamına giriyor.

- Yapılandırmaya başvurmayanlar yararlanabilecek mi?

6111 sayılı Kanunda getirilen fırsatı değerlendirmeyip borçlarını yapılandırmayanlar ‘affın affından’ yararlanamayacak.

- Nasıl yararlanılacak?

6111 sayılı Kanunda yapılandırması yapılan borçları Kanunda belirtilen geç ödeme zammı ile birlikte bu maddenin yürürlüğe girdiği 15.06.2012 tarihini takip eden ayın başından itibaren 4 ay içerisinde (2012/Eylül ayı sonuna kadar) ödenmesi şartıyla affın affından yararlanılacak.

- ‘Affın affı’ yasası nasıl uygulanacak?

Yasa Temmuz’dan itibaren uygulanmaya başlayacağı için yasa ile ilgili alt mevzuatlar Temmuz’a kadar ilgili idareler tarafından düzenlenecektir. Alt mevzuatlarda uygulama usulü daha ayrıntılı ortaya çıkacaktır.

*****


İşten ayrıldım, sağlıktan yararlanabilecek miyim?

SORU: Yaklaşık 3 yıldır çalıştığım işyerimden geçen hafta kıdem tazminatımı alarak ayrıldım. Yeni bir işe ne zaman başlarım bilmiyorum. Yeni işe başlayıncaya kadar kendimin ve ailemin sağlık güvencesi nasıl sağlayacağım? (Hilmi Gül)

CEVAP: İşinden ayrılan işçi her halükarda 10 gün daha SGK üzerinden sağlık yardımı almaktadır. Ancak sizin gibi işten ayrıldığı tarihten geriye doğru bir takvim yılı içinde 90 günlük prim ödemiş olanlara 10 güne ilaveten 90 gün daha yani toplam olarak işten ayrıldığı tarihten itibaren 100 gün sağlık hizmeti verilir. Yani siz ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler de 100 gün daha sağlık hizmeti alabilecek. Bu süre zarfında sağlık hizmeti yönünden bir engeliniz yok. ama 100 gün bittikten sonra işe giremezseniz Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlıktan yararlanmak için gelir tespiti yaptırmanız gerekir. 100 günden sonra sağlıktan yararlanamazsınız.

Emeklilik şartını değiştirmiyorsa borçlanmayın

SORU: Sigortaya girmeden önce 8 ay askerliğimi yaptım. Daha sonra 05.04.1994’te SSK’lı oldum. Bu askerlik süremi borçlansam emekliliğim geriye çekip, erken emekli olma olasılığım var mı? (Yusuf Çetin)

CEVAP: Sigorta başlangıcınız 05.04.1994 olduğu için emeklilikte; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 8 aylık askerlik süresini borçlanmanız emeklilik şartlarınızı belirleyen kademeyi değiştirmediğinden, herhangi bir faydası bulunmuyor. Borçlanma ile erken emekli olamazsınız.

Kıdem Tazminatı işçiye taksitle ödenmez

SORU: İşçilerimin haklarını tam olarak vermeye gayret ediyorum. Ancak Kıdem Tazminatı’nı hak ederek işyerimden ayrılan işçime taksitle ödemek istiyorum. Bu imkanım var mı? (Sevilay Yurdagür)

CEVAP: Kıdem Tazminatı’nı taksitle ödeme imkanınız yoktur. Kıdem Tazminatı’nın tamamını tek seferde ve makul sürede ödemeniz gerekir. Ödemezseniz işçiniz kıdem tazminatının tamamının ödenmesini talep ederek, sizi temerrüde düşürür. Bu sebepten dolayı işçiye kıdem tazminatını geç ödediğiniz her ay için, kanuni faiz vermeniz gerekir.

DİĞER YENİ YAZILAR