Prim affından eksik yararlananlar için ek başvuru hakkı

Haberin Devamı

Çalışma hayatı ile ilgili gündemde “intibak yasası” var. Bütün emekliler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan çalışmanın sonucunu bekliyor. Nihayet sorun artık çözüme kavuşacak ve SSK emeklilerin aylıklarındaki farklılık giderilmiş olacak. Şu an intibak yasası kadar önemli olan başka bir konu daha var. SGK tarafından prim affından eksik yararlananlar için getirilen ek başvuru hakkı...

Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 6111 sayılı Kanun ile ödenemeyen prim ve diğer alacakları yeniden yapılandırarak sigortalı ve işverenlere ödeme kolaylığı sağlamıştı. İşverenler ve sigortalılar yapılandırma sürecinde 31.05.2011’e kadar müracaatta bulunmuşlardı. Yapılandırma süresi bittikten sonra başvurusunu süresinde yapanların eksik başvuru yaptıkları ve yapılandırılmadan kısmen yararlanamadıkları anlaşılmıştır. Buna göre;

- Birden fazla işyeri sahibi olduğu ve prim affı için hepsine ayrı ayrı başvuruda bulunması gerektiği halde SGK’ya hepsi için ayrı ayrı başvurulmadığı için eksik yapılandırmada bulunmuş olanlar,


- Emekliye bir işyeri açtığı için Bağ-Kur SGDP’si ödenmesi gerektiği halde ödenmemesi sebebiyle çıkarılan borç için 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrasına göre ayrı ayrı başvurmayıp tek başvuru yapanlar,

- Çalışma süresi içinde Bağ-Kur’dan farklı farklı borçlar olmasına rağmen (Tarım Bağ-Kur , normal Bağ-Kur vs.) bunlardan sadece birisi için başvuruda bulunanlar,

- İnternetten başvuru yapılmasına rağmen Torba Kanunu’ndaki prim affından önceki yapılandırmaların bozulmaması sebebiyle torba kanundaki prim affı için başvurusu kabul edilmeyenler, borç yapılandırmasına eksik başvuru yapmışlardır. Bu kişiler SGK’nın yayınladığı 2011/63 sayılı genelge gereği yapılandırmada başvurmadıkları borçları için yeniden borç yapılandırmasına başvurabilecek.

31 Ekim 2011 son gün

İster işveren isterse sigortalı olarak prim affından eksik yararlananlar 31 Ekim 2011’e kadar SGK müdürlüklerine giderek yeniden başvuru yapabilecek. Süresi içinde başvuruda bulunup da eksik başvuru yapanlar yeni başvuru yaptığında yasal sürede başvurmuş kabul edilecek ve yapılandırmanın ilk üç taksitini ödeyerek borç yapılandırmasına girmiş olacak.

Ek başvuru hakkından yapılandırmaya 31.05.2011’e kadar hiç başvurmamış olanlar yararlanamayacak.

*****


Askerlik borçlanması hizmet birleştirmesinde dikkate alınır mı?

SORU: 1984’de sigortalı oldum ve daha sonra askere gittim. Dönüşte kendi işyerimi kurarak 15 yıl Bağ-Kur ödedim. Bağ-Kur’dan emekli olabilmem için daha beklemem gerekiyordu. 3.5 yıl SSK’lı olmam halinde SSK’dan emekli olabileceğim söylendi. İşyerimi kapattım ve iki yıldır SSK’lı çalışıyorum. Kalan 1.5 yılımı 18 ay yaptığım askerliğimi borçlanarak ödesem tamamlamış sayılır mıyım? (Murat Taş)

CEVAP: 1 Ekim 2008’den önce sigortalı olan kişilerin memur mu, SSK’lı mı yoksa Bağ-Kur’lu olarak mı emekli olacağına, son 7 yılına bakılarak karar verilir. Son 7 yıllık fiili hizmet süresi olarak değerlendirilen süre sigortalının bil fiil çalıştığı süredir. Hesabında askerlik borçlanması, yurt dışı borçlanması gibi süreler söz konusu 7 yıllık süre içinde dikkate alınır. Askerlik süreniz son 7 yıllık fiili hizmet süresinde olmadığı için askerlik borçlanması yapmanız 3.5 yılı tamamlamada dikkate alınmaz.

***


Memura babalık izni var, işçiye yok!

SORU: Özel sektörde işçi olarak çalışıyorum. 10 gün önce oğlum doğdu. Doğduğu gün işverenim sorun çıkarmadı ve izin verdi, ancak sonraki günlerde gerek çocuğun kimliği gerekse doğum sonrası hastane kontrolü için izin konusunda sorun yaşadım. İş Kanunu’nda babaya babalık izni yokmuş. Erkek işçinin memur gibi babalık izni yok mu? (Tahsin Altın)

CEVAP: 4857 sayılı İş Kanunu’nda, eşi doğum yapan erkek işçiye babalık izni adı altında izin verileceğine dair bir hüküm yok. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 46 ve 55. maddelerinde işçilere ne gibi durumlarda izin verileceği belirtilmiştir. Doğum için böyle bir izin hakkı yok. Ancak Devlet Memurları Kanunu gereği Erkek memura, karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine 6111 sayılı Kanunu’ndaki değişiklik sonucu 10 güne kadar izin veriliyor.

***


Yaş haddinden emeklilik şartları

SORU: Annemin ilk işe başlangıç tarihi 01/10/1995 ve 3870 gün prim sayısı mevcut. Halen çalışmakta olup doğum tarihi 01/01/1960. Kendisi yaş haddinden nasıl emekli olabilir? (Ümit Akçay)

CEVAP: SSK’da yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl 3600 gün ve kadınlar için 50 yaş (erkekler için 55 yaş) şartının birden sağlanması gerekir. Eğer bu üç şartın sağlanması 2002 sonrasında farklı tarihlerde oluyorsa kademeli olarak emekli olma yaş şartı değişir. Anneniz 15 yıl ve 3600 gün ve 50 yaş şartını 01.01.2010 tarihinde sağladığı için 56 yaşında yaş haddinden emekli olur.

DİĞER YENİ YAZILAR