Gazete Vatan Logo

Ermenistan uçağında arama!

ERMENİSTAN'dan Suriye'nin Halep kentine insani yardım malzemesi götüren Ermenistan uçağı Erzurum havalimanında aramadan geçirildi

Ermenistan uçağında arama!

Ermenistan’ın başkenti Erivan’dan kalkan ve Türkiye’nin hava sahasına girdikten sonra Erzurum Havalimanı’na indirilen insani yardım malzeme yüklü sivil kargo uçağı, yapılan aramanın tamamlanmasının ardından saat 17.20’de Suriye’nin Halep kentine uçtu.

'CUMARTESİ YAZI GELMİŞTİ'

Erzurum Vali Yardımcısı Özgür Arslan, ”Cumartesi günü Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen yazı doğrultusunda uçağa şartlı izin verildiği, Türkiye üzerinde uçuş yapması halinde Erzurum Havalimanı’na indirilmesi gerektiği, yapılacak teknik denetimler sonrasında silah, mühimmat bulunmaması halinde uçuşuna, uçuşunun devamına izin verileceği belirtilmiştir. Bu doğrultuda Havalimanı Mülki İdari Amirliği olarak gerekli önlemlerimizi aldık. Kriz masasını oluşturduk ve gümrük görevlileri, Kolordu Komutanlığı’ndan askeri mühimmat konusunda uzman kişiler, emniyetten arama ekipleri, sağlık görevlileriyle beraber hazır bir şekilde uçağı bekledik. Yolcu yok, sadece mürettebat var. Sivil bir uçak” şeklinde yanıtladı.


'İÇERİĞİ BELLİ OLMAYAN KARGOLARA AYNISI YAPILACAK'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Erzurum’a teknik iniş yapan Ermenistan uçağında insani yardım malzemesi dışında herhangi bir şey tespit edilmediğini ve incelemeler tamamlandıktan sonra uçağın yoluna devam edeceğini bildirdi.

Ermenistan uçağında arama

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (ECO) Bakanlar Toplantısı için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan Davutoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın, 10 Ekim’de Suriye’nin Halep kentine insani yardım malzemesi götürmek üzere uçuş izni talep ettiğini, Türkiye’nin de uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde teknik iniş şartıyla uçuşa izin verdiğini söyledi.

Yapılan uygulamanın hukuk kuralları çerçevesinde ve rutin olduğunu kaydeden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Uçakta şimdilik insani yardım malzemesi dışında herhangi bir şey tespit edilmedi. İkinci incelemeden sonra uçak yoluna devam edecek. Türkiye bundan sonra da Suriye’ye gönderilecek insani yardımlara hiçbir engel çıkarmayacaktır. Fakat içeriği belli olmayan kargolarda da aynı tutumu sergileyecektir."


Ermenistan uçağında arama

'TÜRKİYE ŞOV YAPIYOR'

Uçağın indirilmesiyle ilgili bir açıklama da havayolu şirketi Air Armenia'dan geldi. Air Armenia direktörü Arsen Avetisyan Ermeni haber sitesi News.am'e yaptığı açıklamada uçağın inmesinin planlı olduğunu söyledi. Bunun rutin bir durum olduğunu dile getiren Avetisyan, Türk tarafının bunu 'indirilmeye zorlama' olarak gösterilerek şov yaptığını önü sürdü.

'14 TON GIDA MALZEMESİ'

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Air Armenia Havayolu şirketi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne Erivan-Halep güzergahında 14 ton gıda yardım maddesi taşıma talebiyle 10 Ekim 2012 tarihinde başvurdu.

Türk Havacılık Bilgi Yayınında (AIP) ilan edilen mutad kurallar uyarınca, tarifesiz kargo uçaklarının, uçuştan 48 saat önce, mesai saatleri içinde sivil havacılık makamlarına başvurarak, gerekli uçuş iznini almak zorunda olduklarını kaydeden diplomatik kaynaklar, Türk sivil havacılık makamlarına yapılan başvuruda, Antonov 12 tipi uçağın kargo yükünün, ayçiçek yağı, pirinç, şeker gibi
gıda yardımı olduğunun beyan edildiğini belirtti.

'SİVİL HAVACILIKTA RUTİN BİR UYGULAMA'

Dışişleri Bakanlığınca da incelenen talebe, Erzurum’a teknik iniş yapması şartıyla, olumlu yanıt verildiğini kaydeden kaynaklar, anılan şirketin, teknik iniş şartını kabul ettiğini ve buna göre 15 Ekim günü sabah saatlerinde Erzurum’a teknik inişi de içeren yeni uçuş planını sunduğunu ifade etti.

Bakanlıkça da uygun görülen uçuş planı çerçevesinde, kargo uçağının 15 Ekim 2012 tarihinde yerel saatle 11.15’te Erzurum Havalimanı’na indiğini belirten yetkililer, herhangi bir sivil uçuşa teknik iniş kaydıyla üst uçuş izni verilmesinin 1944 Şikago Sivil Havacılık Sözleşmesi’ne uygun olup, havacılıkta rutin sayılan bir uygulama olduğunun altını çizdi.



'ŞEKER, YAĞ, TEREYAĞI, REÇEL VAR'

Ermeni uçağının Erzurum'a indirilmesi yabancı ajanslardan da son dakika haberi olarak duyuruldu.

Ermeni haber sitesi News.am ise uçağın 15 ton gıda taşıdığını. Uçaktaki malzemeler arasında şeker, yağ, tereyağı, reçel, makarna ve konserve gibi gıdaların bulundığını duyurdu.

VALİ YARDIMCISI ASLAN: BİN 400 KOLİ MALZEME VAR

Ermenistan uçağının Erzurum’da aranmasıyla ilgili olarak bir basın açıklaması yapan Havalimanı Mülki Amiri, Vali Yardımcısı Özgür Aslan, ANTON- 12 sivil kargo uçağında bulunan insani yardım malzeme miktarının bin 400 koli olduğunu bildirdi.

Geçen cumartesi günü Türk hava sahasını kullanmak için yapılan başvurunan ardından, Erivan’dan kalkan ve Halep’e gitmek isteyen Ermenistan uçağına şartlı izin verildiği, Erzurum havalimanına indikten sonra yapılacak teknik denetim sonrası silah ve mühimmat bulunmaması halinde uçuşuna izin verileceğini anımsatan Özgür Aslan, "Bu doğrultuda havalimanı mülki idare amirliği olarak gerekli önlemleri aldık. Gümrük, 9’uncu Kolordu Komutanlığından mühimmat konusunda uzmanlar, Emniyet’ten arama ekipleri ve sağlık görevlileri ile beraber uçağı bekledik. Saat 11.15’te uçak indi. Denetimler yapıldı. Denetimlerle ilgili raporlar tanzim ediliyor. Gerekli açıklamayı İçişleri Bakanlığı yapacak. Uçakta Ermenistan devletinin yaptığı bin 400 koli yardım malzemesi bulunuyor. Yolcu yok, sivil uçak ve sadece mürettabat var. Kargo geri yüklendi, kapılar kapandı, uçuş izni için çalışmalar başlatıldı" diye konuştu.

6 saatlik bekleyişin ardından kargo uçağı kalkış için saat 17.15’de pist başı yaptı.

BİLDİRİMSİZ MALZEME ÇIKMADI, MÜRETTEBATA DÖNER SERVİSİ YAPILDI

Ermenistan’ın başkenti Erivan’dan havalanıp, Suriye’nin Halep kentine gidirken Erzurum Havalimanı’na indirilen kargo uçağında yapılan aramalar son erdi. Yaklaşık 3.5 saat süren VIP binası önündeki aramaya sivil görevliler katıldı. Aramalarda herhangi bir bildirimsiz malzemeye rastlanmadığı belirtildi.

İnsani yardım malzemesinin Suriye’deki Ermeniler’e gönderildiği iddia edilirken, uçağın 9 mürettabatı ile arama yapan görevlilere, kent merkezindeki Dönerci Hacı Baba lokantasından döner servisi yapıldı.

Arama sırasında herhangi bir bildirimsiz malzeme ile karşılaşılmadığı için uçağın Türkiye’nin hava sahasını kullanarak Halep’e gitmesine izin verildi. Kargo uçağında Halep’e uçuş için son hazırlıkların yapıldığı belirtildi.

ERZURUM'A İNDİRİLEN UÇAĞIN ÖZELLİKLERİ

Erzurum'a indirilen uçak Air Armenia şirketine ait Antonov 12 tipi kargo uçağı... 2003 yılında kurulan özel havayolu şirketi Air Armenia’nın merkezi Erivan Zvartnots Havaalanı. Şirket sadece kargo taşımacılığı yapıyor. Destinasyonları arasında BDT, Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkeleri bulunuyor.

Antonov-12 uçakları aslında askeri taşımacılık için üretilmiş ancak daha sonra sivil kullanıma dönüştürülmüş. Dayanıklı yapısı nedeniyle zorlu koşullarda kullanılabilen uçağın tehlikeli, ağır ve çok büyük hacimli kargoları taşımaya uygun olduğu belirtiliyor. Uçağın iç hacmi “iki jeep büyüklüğünde otomobili alabilecek şekilde” diye tanımlanıyor.

GEÇEN HAFTA MOSKOVA-ŞAM UÇAĞI İNDİRİLMİŞTİ

Moskova-Şam seferini yapan bir Suriye yolcu uçağı da sivil olmayan kargo taşıdığı gerekçesiyle geçen hafta Türk F-16'ları tarafından Esenboğa Havalimanı'na indirilmişti.

Haberin Devamı