Gazete Vatan Logo

Ermeni Soykırımı iddiasını kabul eden ülkeler

Fransa parlamentosu bugün Ermeni Soykırım Tasarısı'nı oylayacak. Türk heyetine göre tasarı Meclis'ten geçecek. Ancak tasarı senatodan geçmeden yasallaşmayacak.

Fransa'daki Ermeni Soykırım Tasarısı'nı köşesinde yazan Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Doğan, bugüne kadar tasarıyı kabul eden ülkeleri yazdı.

İşte Doğan'ın 'Dört yıldır rafa kalkan uyarı' başlıklı o yazısı:

LİSTE eksik olabilir. Şu ana kadar Ermeni soykırımını kabul eden ülkeler şunlar: Rusya, Kanada, İtalya, Hollanda, İsviçre, Belçika, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Lübnan, Vatikan, Litvanya, Uruguay, Şili, Arjantin. Bu listeye bugün muhtemelen Fransa katılacak. Ancak, Fransa’nın katılması sayılan ülkelerden çok farklı ve çok önemli. Çünkü, Ermeni Soykırımını tanımaları için diğer AB ülkelerine kapı açacak.

AB’nin 2007’de kabul ettiği Çerçeve Karar’dan dolayı. Çerçeve Karar yabancı düşmanlığı, ırkçılığa ve soykırıma karşı mücadele edilmesi için tüm AB ülkelerine çağrıda bulunuyor. Fransa bu fırsatı kaçırmıyor. Burada şunu vurgulamak gerek. Fransa Çerçeve Karara imza atarken, “soykırım için uluslararası yetkili mahkemelerin kararına gerek vardır” diyor. Şimdi çekincesini kaldırıyor, “Fransız mahkemelerinin kararı yeterlidir” diyor. 2007-2011, aradan dört yıl geçiyor.

İLK KEZ ELEKDAĞ

Dört yıl öncesinden bugünü gören ilk kişi emekli büyükelçi, CHP eski milletvekili Şükrü Elekdağ. Elekdağ o sırada AB Karma Parlamento Komisyonu üyesi. AKP’lileri, hükümeti uyarıyor, Meclis’te bu konuda bir kaç kez kürsüye çıkıyor: “Türkiye-AB ilişkilerine saatli bomba konulmuştur. Çok tehlikeli bir karar alınmıştır. Gelecek günler çok ciddi güçlüklere gebedir. Hükümet vakit kaybetmeden olayın üstüne gitmelidir.” Kim dinler muhalefet milletvekilini? Hükümet oralı olmuyor, Dışişleri uyarıyı rafa kaldırıyor. Ve bugün etekler tutuşuyor. Çok geç.

TARİHE ÖZGÜRLÜK

Bilinmesi gereken iki konu daha var. 1- Çerçeve Karar Almanya AB dönem başkanı iken, Alman İçişleri Bakanı tarafından getiriliyor. 2- Bu karar sonrasında Avrupa’da bilim adamları öncülüğünde “Tarihe Özgürlük Hareketi” başlıyor. Bunun üzerine Fransa Meclis Başkanı komisyon kuruyor. Komisyon “tarihle yüzleşme parlamentolara bırakılamaz” ilkesinde anlaşıyor. Buna rağmen, Fransa Meclisi iki yıl önce kendi aldığı kararı çiğniyor, bugün aynı parlamento tarihe karar veriyor. 2007-2011, Dışişleri nasılsınız, iyi misiniz?

Haberin Devamı