Gazete Vatan Logo

Erken seçim heyecanı

Füze ile sallanmayan piyasalar erken seçim sürprizi ile hareketlendi. MHP Lideri’nin ‘26 Ağustos’ çağrısıyla dolar/TL 4.12 düzeyini geçerken, borsada sert düşüş yaşandı

Erken seçim heyecanı

Piyasalar ABD’nin Fransa ve İngiltere’yle birlikte Suriye’ye füze saldırısından kurtulurken, ‘erken seçim’ sürprizine yakalandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin Kasım 2019 yerine 26 Ağustos 2018 günü yapılmasını teklif etmesi, yurt içi piyasaları gerdi.

Güne düşüşle başlayarak 4.0740 seviyelerine kadar gerileyen dolar/TL, erken seçim sesleriyle çıkışa geçti. Döviz kuru 4.1269’u gördü. Euro/TL de yeniden 5.10 düzeyini geçti. Borsa İstanbul da erken seçim çağrısına tepki verdi. BIST 100 endeksi yaklaşık yüzde 2 düşerek 108 bin puana çekildi.

Artıdan eksiye dönüş

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Bahçeli’nin açıklamalarından sonra içeride piyasa görünümünün bozulduğunu görüyoruz. Bahçeli’nin piyasa fiyatlama mekaniğinde olmayan ‘erken seçim’ unsurunu ortaya atmasından sonra hızla yükseldi ve 4.12 bandı üzerine çıktı” dedi. Erkan, 4.1330 seviyesinin kritik seviye olduğunu kaydetti. Gün içinde siyasilerden gelen açıklamalarla tansiyon hafiflerken dolar/TL 4.10 seviyesine gevşedi. Borsa İstanbul günü yüzde 1.76 düşüşle 108 bin 744 puandan kapandı.

Haberin Devamı

TÜSİAD: Reformları ortadan kaldırır

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, iş dünyası olarak erken seçimi doğru bulmadıklarını belirterek, “2018’in yapısal reformlar ve enflasyonla mücadele yılı olmasını bekliyorduk” dedi. TV’de konuşan Bilecik, şunları kaydetti: “Erken seçim yapmak yapısal reform ve enflasyonla mücadele sürecini tamamen ortadan kaldırır. OHAL sürecinde seçim, Türkiye’yi dış dünyada zorda bırakır. Bugüne kadar siyasilerin seçimlerin zamanında yapılacağına dair aldığımız mesajlarını tamamen desteklemiştik.”

Ekonomi için olumlu adım

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, erken seçim çağrısına ilişkin, “Yeni sistemi kurup Türkiye’nin gelecekle ilgili o uzun yolculuğa çıkması lazım. Ekonomik anlamda da son derece öngörülebilirlik ve sürdürülebilirlik anlamında olumlu bir adım” dedi. Ekonominin kötüye gidebileceği ve bir an önce seçim yapılması gerektiği yönünde görüşler bulunduğunun belirtilmesi üzerine Zeybekci, şunları kaydetti: “Şu anda etrafımızdaki ateş çemberi ve yaşananlara bakarsak, Suriye, Irak veyahut ticaret savaşları, Çin, Amerika, Rusya... Daha kötü ne olabilir? Türk ekonomisinin performansı inanılmaz bir dayanıklılıkta.”

Haberin Devamı

Finans piyasalarının bu haberi olumlu satın alacağını ifade eden Zeybekci, Türkiye’nin artık rüzgardan etkilenen küçük bir tekne değil, büyük bir gemi olduğunu vurguladı.

Nihat Zeybekci, birinci çeyrekle ilgili büyüme beklentilerinin yüzde 7’inin üzerinde olduğunu ekledi.