Gazete Vatan Logo

Erken rezervasyonun karı yüzde 50

Tüketiciye yüzde 50 oranında fiyat avantajı sağlayan Erken Rezervasyon ile düşük sezonda sektör oyuncularına ciddi oranda girdi de sağlanıyor.

Erken rezervasyonun karı yüzde 50

Tatil.com, müşterilerinin tercihleri doğrultusunda 2015’in erken rezervasyon profilini ortaya çıkardı. Tüm yılın verilerini baz alan çalışma, erken rezervasyonda en çok tercih edilen bölgelerden tatilcilerin demografik özelliklerine kadar Türkiye'nin 2015 yılındaki erken rezervasyon eğilimleri hakkında fikir veriyor.

MetGlobal bünyesinde faaliyet gösteren tur operatörü Tatil.com’un verilerine göre, 2015 yılı boyunca rezervasyon yapan 80.100 kişinin, yüzde 46’sı erken rezervasyonu tercih etti. Erken rezervasyon yapanların yüzde 55’i ise iptal güvence paketi de yaptırdı.

2015 yılında yapılan erken rezervasyonun toplam cirodaki payı yüzde 40 olarak gerçekleşti. 2013 yılında toplam cironun yüzde 20’si olan bu rakamın, 2016’da yüzde 50’ye yükselmesi öngörülüyor.

Tatilcilerin en çok Ocak ve Şubat aylarında erken rezervasyon yaptırdıklarını ortaya koyan analiz, erken rezervasyonun 24-34 yaş grubu arasındakilerin tercihi ve çocuklu ailelerin gözdesi olduğunu gösteriyor.

Yurt dışından erken rezervasyon yaptıran tatilcilerin tercihi Alanya olurken, Antalya ve Kıbrıs en yoğun erken rezervasyon talebi alan destinasyonlar oldu. Tatilde yarı yarıya tasarruf imkanı Tatilcilerin 5 ila 8 ay öncesinden tatil planı yapmaya başladığını belirten Tatil.com Genel Müdürü Uğur Altun, erken rezervasyonla ilgili şunları söyledi: “Erken rezervasyon pek çok farklı noktada sektöre ve tüketiciye katkı sağlıyor. Düşük sezonlarda otellere ve tur operatörlerine ciddi bir girdi sağlayarak sektöre yönelik büyük fayda sağlıyor. Tüketici açısından ele aldığımızda ciddi bir fiyat avantajı ve sezonda yaşanan otel müsaitlik sorununun yaşanmamasının önemli olduğunu vurgulayabiliriz. Ayrıca tüketici tatilini aylar öncesinde alarak ve 9 taksit imkanından yararlanarak, tatil zamanı geldiğinde alacağı hizmetin büyük bir kısmını ödemiş oluyor. Bu nedenle erken rezervasyon risksiz bir yatırım aracı diyebiliriz. Tatilinizi yarı yarıya tasarruf ederek satın almış oluyorsunuz ve iptal sigortası yaparak beklenmedik bir sebeple rezervasyonunuzu iptal etmek durumunda kaldığınızda tüm bedeli koşulsuz olarak tatilinize üç gün kalana kadar iade alabiliyorsunuz. Önceki yıllara göre erken rezervasyon oranının hızla artması tüketicinin de bu konuda bilinçlendiğini gösteriyor. 2015 yılında erken rezervasyonun toplam cirodaki payının yüzde 40 olması da bu trendi doğruluyor. 2016 yılında ise ciromuzun yarısını erken rezervasyondan elde edeceğimizi öngörüyoruz.”

Haberin Devamı